Galvos skausmas: kur žiemą dėti vasarines padangas?

Sandėliuke? Juos turi nebent senos statybos daugiabučių gyventojai, jei patalpų dar neužėmė benamės katės. Garaže? Tokiu turtu gali pasigirti dar mažiau žmonių.

Daugiau nuotraukų (1)

Vitoldas Barzdžius

Oct 24, 2013, 9:46 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:56 PM

Balkonas taip pat nėra vieta, kurioje padangas laikyti patogu ir racionalu. Ir ne tik todėl, kad jos užima plotą ar nedera prie bendro interjero dizaino. Lietus, sniegas, veriantis šaltis ir saulės spinduliai ardo brangią gumą ir po žiemos padangos gali likti tinkamos tik išmesti.

Nusižiūrėjo nuo kolegų Vakaruose

Išeitį siūlo padangas parduodančios bendrovės. Tiesa, ne už dyką. Bet jei žmonės neturi kur kitur dėti padangų, jiems nereikia prašytis į draugų garažą ar vežiotis padangų bagažinėje visą žiemą.

„Melgos“ generalinis direktorius Erlandas Gintneris pasakojo veiklos modelį nusižiūrėjęs nuo kolegų Vakarų Europoje. 12 metų klientų padangas saugančioje įmonėje paslaugos nepigios – iki 100 litų už komplektą vienam sezonui.

Bet jei padangos saugojimui pateikiamos su ratlankiais, už šiuos pinigus jie yra nuplaunami, subalansuojami. Kiekvienas komplektas įvertinamas pinigine suma, o visos sandėlyje laikomos padangos yra draudžiamos.

E.Gintneris pasakojo, kad sandėliuose jos laikomos dviem būdais – specialiose lentynose vertikaliai arba horizontaliai, bet vieną ant kitos kraunant ne daugiau kaip aštuonias padangas tuo pat metu stengiantis, kad apačioje būtų padangos su ratlankiais. Pasak jo, kad nestovėtų vienoje vietoje pernelyg ilgai, maždaug viduryje sezono atliekamo tvarkymosi metu ratai yra perkeliami iš vienos vietos į kitą.

Kaina priklauso nuo vietos

Padangų salono „Egzotika“ atstovai pasakojo patalpas padangų saugojimui įrengę konsultuodamiesi su padangų gamintojais. Sandėliuose kontroliuojama oro temperatūra, šviesa, drėgnumas.

Saugomos ir atskiros padangos, ir padangos su ratlankiais, taip pat padangos gali būti taisomos, lyginami ratlankiai, plaunami ratai. Juos plauti specialistai patarė jau nuimtus nuo automobilio, kad geriau išsiplautų susikaupęs purvas ir būtų galima geriau subalansuoti ratus.

Kaip pasakojo vieno iš „Egzotikos“ padalinių Vilniuje vadovas Marius Adomaitis, paslaugų kainai didžiausią įtaką daro patiriami sandėliavimo kaštai, todėl ji skiriasi atskiruose miestuose ir svyruoja nuo 8 iki 15 Lt už vienos padangos saugojimą.

Saviems – ir nemokamai

Galimi ir pigesni šios paslaugos variantai, o mažesnės įmonės pastovių klientų padangas saugo nemokamai. Pavyzdžiui, servisas „Autodena“ nemokamai saugo padangas ir ratlankius, jei žmogus pavasarį ten pat keisis vasarinius ratus, o apsigalvojus tektų sumokėti 40 litų.

„Turime ir automobilių servisą, o tokia paslauga padeda išlaikyti klientus. Tai yra nuostolinga veikla mums, bet ką padarysi“, - kalbėjo „Autodena“ direktorius Vadimas Amelevičius.

Sandėliukas rūsyje – nesaugi vieta

Anot E.Gintnerio, paslauga ganėtinai populiari – sandėliuose guli apie 6 tūkst. padangų komplektų. Per sunkmetį norinčių susimokėti už padangų saugojimą klientų gretos buvo praretėjusios. Kai kurie iš jų dėl tokio taupumo nemažai prarado.

„Atvyksta pas mus žmogus ir sako: „Tai buvau kvailys. Tiek metų laikiau padangas pas jus, o tik išsivežiau, pasidėjau į sandėliuką ir aišku, kažkas „nukosėjo“ naktį. Tais laikais buvo išsivežusių padangas ir mėginusių kažkur jas sutalpinti. Neduok, Dieve, balkone“, - apie klientų įpročius kalbėjo E.Gintneris.

„Egzotikos“ atstovų tokios tendencijos nestebina. M.Adomaičio teigimu, taip klientams išsprendžiama begalė nepatogumų: nebereikia patiems vežioti padangų, nešioti jų iš rūsių ar garažų, taip pat sukti galvos kur keistis padangas.

„Priimdami saugoti padangas įvertiname ar nėra atsiradę padangų pažeidimų, jei jų atsiranda, klientui niekur nebereikia važinėti, nes naujomis pasirūpiname iš anksto. Dažnai nėra paprasta greitai rasti tinkamą, analogišką sugadintai ir nebetinkamai eksploatuoti padangą“, - aiškino jis.

Saugoti nuo šalčio ir saulės spindulių

Nusprendusiems padangas saugoti savo sandėliuke, garaže ar sodyboje, padangų specialistai patarė, kaip geriau apsaugoti automobilių „batus“ iki kito sezono:

• Padangos turėtų būti sandėliuojamos ten, kur nėra tiesioginių saulės spindulių. Taip pat pageidautina, kad temperatūros svyravimai būtų kuo mažesni.

• Geriausia, kad sandėliavimo patalpų temperatūra būtų apie 15 laipsnių šilumos. Didesnė nei 25 laipsnių ar mažesnė nei 0 laipsnių temperatūra padangoms jau nebetinkama.

• Padangos turi būti saugomos jų nespaudžiant, neuždedant jokių papildomų apkrovų, o laisvai, nekeičiant natūralios formos, nes įspaustų į kampą padangų vidinė laikančiųjų vielų struktūra gali būti nepataisomai sulankstyta.

• Padangas žalojantį poveikį turi ir fluorescencinės lempos, elektriniai varikliai, elektrinė suvirinimo įranga, akumuliatorių įkrovikliai ir panašūs įjungti prietaisai.

• Padangas be ratlankių rekomenduojama sandėliuoti vertikalioje pozicijoje, o su ratlankiais - horizontalioje.

• Paviršius, ant kurio saugomos padangos, turi būti švarus ir neužterštas tepalais, dyzelinu ar kitomis medžiagomis, kurios gali veikti gumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.