„Mazda 3“ bandymas: viskas, ko reikia, yra grožis (video)

Naujosios „Mazda 3” išvaizda rėkte rėkia: „pažiūrėkite į mane!“. Negalim atsisakyti – žiūrim su malonumu. Bet ar ji taip pat gerai važiuoja, kaip atrodo?

Naujoji "Mazda 3" išsiskiria itin dailiu ir aptakiu kėbulu.<br>I.Staškutės nuotr.
Naujoji "Mazda 3" išsiskiria itin dailiu ir aptakiu kėbulu.<br>I.Staškutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Nov 17, 2013, 5:13 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:58 AM

Japonai sako, kad taip. Pristatydami naują, trečiosios kartos modelį, „Mazda“ atstovai patys atvairavo automobilį iš Hirosimos Japonijoje į Frankfurto automobilių parodą.

Pasak jų, 15 tūkst. kilometrų per Sibirą ir atšiaurias Azijos vietoves įveikusi „Mazda 3” Frankfurtą pasiekė be jokių techninių problemų.

Galia nėra svarbiausias bruožas

Šį maratoną nuriedėję automobiliai buvo tokie patys, kaip ir mano bandytasis – su 2 litrų darbo tūrio „Skyactiv-G“ 120 AG benzininiais varikliais ir 6 laipsnių automatinėmis pavarų dėžėmis.

Galia neįspūdinga, bet dėl gana aukšto sukimo momento (210 Nm esant 4 tūkst. apsukų) automobiliui traukos pakanka. Be to, malonumo greičiau spustelėti nuo sankryžos prideda salone aiškiai girdimas gražus atmosferinio variklio garsas.

Šiam modeliui galima pasirinkti vieną iš trijų variklių, bet nė vienas iš jų nesprogsta didžiule galia. Kitas benzininis pasirinkimas – 1,5 litro 100 AG motoras, komplektuojamas tik su mechanine 6 pavarų dėže.

Su šiuo varikliu siūlomas bazinis „Mazda 3”, kainuojantis nuo beveik 54 tūkst. litų.

Modeliai su dyzeliniu 2,2 litro 150 AG varikliu yra patys brangiausi ir pasirinkus visus įmanomus priedus automobilio kaina gali šoktelėti iki beveik 90 tūkst. litų.

Taiko tarp prabangiausių

„Mazda 3” bazinė kaina, palyginus su kitais C segmento automobiliais, nėra maža, bet ir paprasčiausioje versijoje gamintojas įmontavo oro kondicionierių, elektra valdomus langus, priekinių žibintų apiplovimo sistemą, šildomas priekines sėdynes ir daugelį kitų funkcijų už kurias perkant daugelį vidutinio dydžio modelių tenka papildomai susimokėti.

Dar pernai pristačiusi savo didesnį sedaną „Mazda 6” Japonijos automobilių gamintoja neslėpė ambicijų įsiterpti tarp „premium“ segmento markių „Audi“, BMW, „Lexus“ ir kitų.

Tačiau nors „Mazda 3” yra akivaizdus šuolis į viršų palyginus su antrosios kartos modeliu, iki prabangiųjų vokiečių jam dar toli. Bene labiausiai prie jų „Mazda“ priartėjo pasiskolinusi centrinio prietaisų skydelio ir 7 colių skersmens kompiuterio ekrano dizainą.

Daugiau kokybės ir solidumo

Apskritai, naujojo modelio salono apdaila gerokai kokybiškesnė, nei jo pirmtako. Plastmasinės detalės minkštesnės, o vairą ir sėdynę patogiai gali susireguliuoti paties įvairiausio ūgio ir sudėjimo vairuotojai.

Išorėje automobilio dizainas dar įspūdingesnis. Dauguma vidutinio dydžio automobilių yra labai panašūs vieni į kitus, bet „Mazda 3” aiškiai išsiskiria iš minios.

Grožio vertinimas visuomet subjektyvus, bet pagal naująją „Mazda“ dizaino koncepciją „kodo“ („judėjimo dvasia“) sukurtas automobilis iš visų pusių atrodo fantastiškai gerai.

Viskas dėl grožio

Ankstesnės kartos „Mazda 3” buvo itin švelnių ir apvalainų linijų, o priekyje radiatoriaus grotelės priminė kiek komišką šypsenėlę. Dabar automobilis atrodo gerokai solidžiau. Jis nebesišypso, o ištęstos formos lempos vizualiai praplatino kėbulą.

Per variklio dangtį, dureles ir galinį sparną eina lenktos aerodinaminės linijos, išryškinančios kėbulo „raumenis“ ir sumažinančios pasipriešinimo orui koeficientą net iki 0,275.

Automobilio valdymas gana geras, mašina tiksliai reaguoja į vairo pasukimus ir itin efektyviai sugeria kelio nelygumus, tačiau jos valdomumas nėra išskirtinis lyginant su artimiausiais varžovais „Volkswagen Golf“, „Seat Leon“ ar „Peugeot 308”.

Vis tik „Mazda 3” „arkliukas” yra grožis ir sprendime pirkti šį automobilį turi būti nors lašas susižavėjimo.

Bandyto „Mazda 3” skaičiai:

Kaina: 71 tūkst. 150 litų.

Bazinė kaina: 53 tūkst. 950 litų

Variklis: 1998 cm3 120 AG benzinas.

Pavarų dėžė: 6 laipsnių automatinė.

Išmatavimai (ilgis/plotis/aukštis, mm.): 4465/1795/1450

Ratų bazė, mm.: 2700

Bagažinės talpa, l.: 350

Svoris: 1270 kg.

Įsibėgėjimas iki 100 km: 10,4 sek.

Didžiausias greitis: 194 km/val.

Vidutinės deklaruojamos degalų sąnaudos: 5,6 litro.

Gamybos vieta: Hofu, Japonija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.