Vairuotojams sunkiausia Žemaitijoje, sniego debesys keliauja į Aukštaitiją (papildyta)

Penktadienio rytą vairuotojai išvydo pabalusius kelius, bet snigti nenustojo ir iki pietų. Kelininkų tvirtinimu, keliai valomi be perstojo, tačiau nuvalytos vietos tuojau vėl pasidengia sniegu ir vairuotojams tenka irtis per šlapią sniegą net autostradose.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė, Erika Baronaitė

Dec 6, 2013, 12:53 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:02 PM

Vakarų Lietuvoje penktadienio rytą įsisiautėjusi pūga pridarė rūpesčių vairuotojams, važiuojantiems magistraliniu keliu Kaunas-Klaipėda.

Dėl stipraus pustymo matomumas čia buvo vos 2 metrai.

„Žemaitijoje labai intensyviai sninga. Pabarstome, bet ant viršaus dar pasninga ir vėl tenka barstyti, susidaro košė“, - tvirtino Lietuvos kelių direkcijos direktoriaus pavaduotojas Juozas Gedvilas.

Pasak jo, penktadienio vidurdienį blogiausia situacija yra Žemaitijoje, ypač A1 magistralėje ties Kryžkalniu į Klaipėdos pusę.

Ten dėl avarijos buvo užblokuota praktiškai visa autostrada. Lengvieji automobiliai dar tilpo prasisprausti pro šoną, tačiau vilkikų eilė sparčiai ilgėjo. Bet prieš pat vidurdienį avarijos nuolaužos pašalintos ir eismas vėl atnaujintas.

Iš keliuose esančių stebėjimo kamerų transliuojamų vaizdų matyti, kad dauguma kelių Žemaitijoje visiškai padengti sniegu arba provėžuoti, o kai kurios kameros pačios apdrėbtos sniegu taip, kad nieko nematyti.

Tik Nida išsiskiria visiškai švariu keliu ir žaliuojančiomis pakelėmis, o Aukštaitijos keliuose sniegas matosi tik kelkraščiuose.

J.Gedvilas užtikrino, kad visa kelininkų technika išleista į darbą, tačiau Vakarų Lietuvoje sninga taip stipriai, kad vairuotojai turėtų pasisaugoti slidžių ruožų. Be to, ir pabarsčius kelią druska sniegą ištirpina ne tuoj pat.

„Paprastai tirpimui užtenka 10-15 minučių, bet kuo daugiau mašinų važiuoja, tuo geriau. Ryte dažnai žmonės sako, kad nebarstyti keliai, o iš tikrųjų būna barstyta, tik dar neištirpę“, - aiškino jis.

J.Gedvilas prognozavo, kad antroje dienos pusėje eismo sąlygos Žemaitijoje turėtų pagerėti, tačiau vakare gamta sniegu užvers kelius Pietryčių Lietuvoje.

Vairuotojams padėjo policininkai

Sugedęs vilkikas ir jį bandęs aplenkti vilkikas užstrigo apsnigtame kelyje ir užtvėrė kelią į Klaipėdą važiuojantiems vairuotojams.

Susidarius ilgai automobilių kolonai, kelininkams buvo sunku valyti kelią.

Kai sugedęs vilkikas buvo nutemptas į šalikelę, automobilių srautas iš lėto judėjo link Klaipėdos maždaug valandą.

Į pagalbą vairuotojams atskubėję policijos pareigūnai skubantiems vairuotojams siūlė automobilių koloną apvažiuoti Šilalės rajono keliais.

Žmonės pasakojo, jog ir krašto keliai buvo sunkiai pravažiuojami. Įkalnėje vilkikai dėl apsnigtos ir slidžios kelio dangos negalėjo pajudėti į priekį.

Kelininkai dirba visą parą

Panaši padėtis šiame magistraliniame ruože buvo ir ties Kryžkalniu.

Čia eismą sutrikdė lengvųjų automobilių bei vilkikų spūstis, kuri susidarė prie Kryžkalnyje esančio žiedinės sankryžos.

Nedidelė sankryža tapo pavojinga kliūtimi vilkikų vairuotojams. Vilkikai slydo nuo siauro kelio į šalikelę, keletas jų užtvėrė kelią.

Anot eismo dalyvių, tokios automobilių spūstys susidarė dėl kelininkų darbo. Esą kelininkai nebuvo pasiruošę šiai netikėtai pūgai.

Magistralinį kelią Šilalės rajone prižiūrinčios VĮ „Automagistralė“ Pagrybės meistrijos kelio meistras Vytautas Gumuliauskas teigė, jog kelininkai dirbą visą parą.

„Šiandien kelias valomas intensyviai, nes per 5 minutes kelias būtų uždengtas sniegu.

Mes dirbame tiek, kiek leidžia mūsų technikos galimybės. Dabar pūga šiek tiek aprimo“, - sakė V.Gumuliauskas.

Tauragės apskrityje eismas nesutriko

„Šilalės rajone stipriai pūsto nuo 5 valandos, o Tauragės rajone nuo 8 valandos, bet eismas šiuose rajonuose nebuvo sutrikęs.

Mūsų įmonės kelininkai dirba nuo keturių valandų ryto iki dešimtos valandos vakaro.

Kelininkai ryte nuvalė ir pabarstė magistralinį kelią ir krašto kelius.

Magistralinius kelius valome taip, kad eismas nenutrūktų.

Po pietų kelius vėl valysime, o, jeigu pustys toliau, tai darysime ir vakare.

Jeigu kelių per pūgą nevalytume, po valandos keliai būtų nepravažiuojami.

Važiavimo sąlygos šiuo metu nėra geros. Keliai apledėję, padengti šlapiu sniegu.

Po pietų gali keistis oras ne tik Klaipėdos krašte – čia numatomas lietus, bet ir Tauragės apskrityje gali pradėti lyti“, - sakė VĮ „Tauragės regiono keliai“ direktoriaus pavaduotojas Arvydas Andriejauskas.

Oro uostuose problemų nėra

Tačiau nė viename iš trijų tarptautinių Lietuvos oro uostų lėktuvų eismas nesutriko. SAS oro linijos penktadienį atšaukė vieną skrydį į Kopenhagą, bet taip pasielgta dėl prasto oro Danijoje. Civilinės aviacijos administracijos (CAA) vadovas Kęstutis Auryla BNS tvirtino, kad dėl stipraus vėjo skrydžiai sutriko Skandinavijoje, Šiaurės Vokietijoje, Olandijoje. Vilniaus oro uosto komunikacijos koordinatorė Greta Babarskaitė BNS sakė, jog oro sąlygos kol kas netrukdo oro uosto darbui. „Kilimo-tūpimo takas valomas. Penktadienį atšauktų skrydžių dėl blogų oro sąlygų Vilniuje nebuvo. Sekame prognozes, vakare numatomas didesnis snygis“, - teigė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.