Sostinės studentai skundžiasi viešojo transporto sistema

Vilniaus universiteto (VU) studentai nepatenkinti miesto viešojo transporto sistema. Pasak svarbiausių sostinės studentų bendrabučių gyventojų, transporto sistema studentams yra nepatogi, o taisytinų vietų dar labai daug.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 3, 2014, 11:37 AM, atnaujinta Feb 18, 2018, 12:08 AM

Studentų nuomone, dalies maršrutų autobusai ir troleibusai turėtų važinėti dažniau, ypač tie, kuriais studentai važinėja nuo bendrabučių iki aukštųjų mokyklų: 10 bei 53 autobusai, taip pat 2 ir 14 troleibusai. Nepatogiausias susisiekimas yra Baltupiuose ir Saulėtekyje gyvenantiems studentams.

Iš Baltupių nėra tiesioginių maršrutų nei iki Centro, nei iki Saulėtekio, kur yra nemažai tiek VU padalinių, tiek ir kitų aukštųjų mokyklų.

VU Studentų atstovybės surengtoje apklausoje dalyvavę studentai mano, jog šią problemą būtų galima išspręsti įvedus tiesioginį maršrutą Baltupiai-Centras, arba padidinus 10 bei 53 maršrutų triašių autobusų skaičių.

Didžiausias studentų miestelis - Saulėtekis, įvykus viešojo transporto pertvarkai, tapo labiau izoliuotas, įsitikinę studentai. Nepaisant pakankamai dažno 2-ojo troleibuso tvarkaraščio, studentai yra priversti važiuoti perpildytomis transporto priemonėmis, o kartais troleibusai būna tokie pilni, jog į juos įlipti net nepavyksta.

Studentų atstovė Grytė Valackaitė teigė, jog apklausos duomenys aiškiai signalizuoja problemą, kurią reikia spręsti – dažninti esamus maršrutus ar grąžinti dalį buvusių.

„Prieš kelias dienas spaudoje pasirodė naujienos, jog nuo metų pradžios koreguojami kai kurie maršrutai. Išnagrinėję pakeitimus matome, jog jie studentų problemų neišspręs. Tenka tik apgailestauti, jog imantis keisti maršrutus į jų derinimą nėra įtraukiami socialiniai dalininkai“, - pridūrė studentų atstovė.

Nepatogumus kenčia ir VU Medicinos fakulteto studentai, jiems yra reikalingas geresnis susisiekimas tarp fakulteto ir Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų, kur jie atlieka praktiką, mat tiesioginio maršruto tarp Medicinos fakulteto ir klinikų taip pat nėra.

Dar vienas studentams aktualus klausimas - naktinis viešasis transportas Vilniaus mieste, už jo įvedimą pasisakė net 97 proc. apklaustųjų.

Akademinis jaunimas yra linkęs ketvirtadienio – šeštadienio vakarus praleisti miesto centre - teatruose, kavinėse, baruose ar šokių aikštelėse. Studentai mano, jog tai suteikia miestui dinamikos, gyvybės, o ir kultūrinis studento gyvenimas neturėtų būti atsiejamas nuo jo mokymosi.

Bet studentų apklausa parodė, jog naktinio viešojo transporto poreikis vėlyvu paros metu neturėtų būti siejamas vien su studentiškomis linksmybėmis.

Naktinio susisiekimo poreikis ypač išryškėjo pradėjus veikti nacionaliniam Mokslinės komunikacijos ir informacijos centrui (MKIC), kuriame visų aukštųjų mokyklų studentai gali mokytis ir dieną, ir naktį.

Pasak G.Valackaitės, užtektų autobusų bei troleibusų ar mikroautobusų, kurie naktį kursuotų bent kas valandą.

Lapkričio - gruodžio mėnesiais atliktoje studentų apklausoje jų buvo klausta apie transporto priemonių dydį, dažnį, važiavimo grafiką, maršrutą, naktinio transporto poreikį bei „Cyclocity Vilnius“ dviračių nuomos punktus.

Studentai dviračiais, jei jų nuomos punktas būtų įrengtas Saulėtekyje, naudotųsi, tačiau nepastoviai.

VU Studentų atstovybė anksčiau jau kelis kartus yra kreipusis į Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narius su pasiūlymais vykdytai miesto viešojo transporto pertvarkai. Į dalį jų buvo atsižvelgta, bet naujai atlikta studentų apklausa rodo, jog taisytinų vietų dar yra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.