Penki patarimai, kaip šiltą žiemą apsaugoti padangas nuo dilimo

Neįprasta žiema glumina vairuotojus. Daugelis džiaugiasi, kad rytais netenka gremžti apšalusių langų, o gatvės nėra padengtos slidžiu suvažinėtu sniegu.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Jan 8, 2014, 4:46 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:30 PM

Bet nusipirkę naujas žiemines padangas nekantriai laukia šalčių, nes baiminasi, kad važinėjant labiau vasarą primenančiu šlapiu asfaltu, per vieną žiemą naujos padangos liks tinkamos tik išmetimui.

Nesulaukiantys šalčių vairuotojai net garsiai svarsto, ar nereikėtų padangų pasikeisti į vasarines.

Tačiau vasarinėmis padangomis tokiu oru važinėti taip pat nebūtų protinga ne tik todėl, kad iki balandžio 1-osios važinėti su žieminiu „apavu“ įpareigoja įstatymai.

Padangos lyg trintukas

Pastaruoju metu dienomis laikosi apie 3 laipsnius šilumos, o esant mažiau nei 7 laipsniams šilumos vasarinių padangų guma pernelyg sukietėja, padangos ima prasčiau sukibti su keliu, o automobilis gali slystelėti lyg per plikledį.

Be to, tokiu metų laiku orai gali pasikeisti per naktį ir bet kurį rytą išėję pro duris galime pamatyti sniegu apklotas gatves.

Tačiau minkštoms žieminėms padangoms, ypač minkščiausio mišinio gaminiams šiluma yra lyg peilis. Į sausą asfaltą besitrinančios įšilusios minkštos padangos ima dilti lyg į stalą brūžinamas trintukas.

Važinėjantiems netoli nėra ko bijoti

Padangų salonų „Egzotika“ vadovas Rokas Lipeikis patvirtino, kad neįprastai šiltą žiemą padangos iš tiesų dyla greičiau.

Bet daugumai vairuotojų, pasak jo, pernelyg jaudintis nereikėtų, nes važinėjant ramiai ir nedideliais atstumais padangos nespėja tiek įkaisti, kad imtų stipriai dėvėtis.

„Vis tiek žieminės padangos pritaikytos įvairioms sąlygoms, - sakė pašnekovas. - Važinėjant standartiniu režimu dilimo skirtumai labai nežymūs.“

Labiau saugoti padangas turėtų nusipirkę itin minkštą „apavą“. „Jos taip gaminamos, kad guma labiau įkaista. Įšilusios padangos geriau sukimba su sniegu, bet jei jo nėra, tolimos kelionės geriau vengti“, - aiškino R.Lipeikis.

Paklaustas, kaip tokiu oru būtų galima apsaugoti padangas, ralio lenktynininkas juokavo: „Reikia meilės parodyti savo pirkiniui, kuris taip pat atsilygins meile, kai kitą savaitę ateis šalčiai.“ R.Lipeikis pasidalino ir rimtesniais patarimais.

Patarimai, kaip šiltu oru saugoti žiemines padangas:

1. Anksčiau stabdyti. Minkšto mišinio padangoms įkaitus pasunkėja automobilio valdymas, bet svarbiausia – pailgėja stabdymo kelias, todėl reikia stabdyti anksčiau ir atsargiau.

2. Vengti tolimų kelionių. Jei kasdien riedate tik po miestą, padangos nespės įkaisti. Labiausiai jos kaista per ilgas keliones važiuojant dideliu greičiu. 90 km/val. padangoms dar nėra per didelis greitis, bet jei važiuosite slidinėti per Vokietiją ir autostrada lėksite 200 km/val. arba iki Klaipėdos važiuosite viršydamas greitį, tai jau turės įtakos padangoms.

3. Vengti slydimo. Jei padangos yra su dygliais, jiems pats kenksmingiausias dalykas yra slydimas, nes padangai čiuožiant kiekvienas dyglys yra plėšiamas iš gumos.

4. Neprasukinėti ratų. Su dygliuotomis padangomis ant sauso asfalto geriau nestabdyti staigiai ir nebandyti vaizduoti greituolio prie sankryžos prasukinėjant ratus, nes tai taip pat gali sugadinti dyglius.

5. Rinktis kitą automobilį. Jei šeimoje yra du automobiliai ir reikia vykti į tolimesnę kelionę, tuomet geriau pasirinkti mašiną su kietesnio mišinio padangomis, o automobilį su minkštesnėmis padangomis palikti namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.