Leistinas greitis – ne visada saugus

Šviečiant saulei bei esant geram orui vairuotojai nevengia stipriau spustelėti akceleratoriaus ir žiemą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-24 12:32, atnaujinta 2018-02-17 03:48

Šį savaitgalį Utenos apylinkėse rinksis žiemos pramogų išsiilgę žiūrovai bei greičiausi Lietuvos bei užsienio lenktynininkų ekipažai, tačiau ralio meistrų triukų nevertėtų bandyti atkartoti keliuose, net jei jie atrodo saugūs.

Saugaus greičio nesilaikymas kelių eismo taisyklėse įvardijamas kaip pagrindinė kelių eismo įvykių priežastis.

Tarp vairuotojų vyrauja nuomonė, kad viršyti greitį keliais kilometrais per valandą nėra nieko blogo ir neturi jokių neigiamų pasekmių. Tačiau net ir leistinas greitis – ne visada būna saugus.

Kuomet vyrauja nepalankios oro sąlygos, bet koks greičio viršijimas, o kartais net ir leistinas greitis, gali stipriai padidinti eismo įvykių riziką. O tai ypač aktualu žiemos sezonui.

Susisiekimo ministerijos specialistai pastebi, kad žiemos sezono metu dauguma eismo įvykių kyla dėl leistino greičio viršijimo bei neįvertinus eismo sąlygų ir nesugebėjimo pasirinkti saugaus greičio iškylančioms situacijoms.

„Neretai vairuotojai klysta manydami, kad leistinas greitis yra saugus greitis. Saugų greitį lemia daugybė veiksnių: vairuotojo patirtis, oro sąlygos, padangų kokybė, kelio danga, automobilio techninė būklė ir pan.

Todėl atsižvelgiant į šiuos veiksnius, saugus greitis gali tapti gerokai mažesnis už leistiną“, – sakė Susisiekimo ministerijos Kelių transporto ir civilinės aviacijos politikos departamento saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis.

Pasak specialisto, žiemą ypatingai reikia stebėti oro sąlygas, kelio dangą bei eismo intensyvumą.

„Žiemą valdyti automobilį yra daug sunkiau nei vasaros metu. Esant pavojingai situacijai ar netikėtumui kelyje, bandant laiku sustabdyti automobilį, prailgėja jo stabdymo kelias. O viršytas greitis šioje situacijoje nė vienam vairuotojui nepagelbės.

Juk ir lenktynininkai prieš prasidedant sezonui, kuris pirmiausia vyksta žiemos metu, darosi specialius testo ruožus, vertina savo vairavimo įgūdžius, automobilio techninę būklę ir pan.

Jeigu lenktynininko tikslas prieš kiekvienas varžybas yra aukštas rezultatas turnyrinėje lentelėje, tai kiekvienam vairuotojui, kasdien važinėjant kelyje, tikslas turėtų būti saugiai pasiekti keliones tikslą, nesukeliant diskomforto sau ir kitam eismo dalyviui“, - sakė Susisiekimo ministerijos atstovas.

Žiemos ralio globėja Susisiekimo ministerija, Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos bei Utenos miesto savivaldybė jau nebe pirmus metus vykdo akciją „Mes už saugų kelią!“.

Kasmet žiemos ralio žiūrovai raginami imti teigiamą pavyzdį iš lenktynių dalyvių: vairuojant neprarasti budrumo, taip pat nuolat analizuoti ir tobulinti savo vairavimo įgūdžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.