Prie vairavimo mokyklos durų – kauniečių neviltis ir net pyktis

Už vairavimo pamokas bendrovei „Saugus greitis“ sumokėję kauniečiai atsidūrė keblioje padėtyje. Vairavimo mokykla žlunga, naujajam jos vadovui patarinėja teistas asmuo, todėl mokiniai nėra tikri, ar jiems neteks visko pradėti iš naujo.

Į K.Donelaičio gatvėje esančias vairavimo mokyklos patalpas atėje mokiniai randa užrakintas duris.<br>N.Povilaičio nuotr.
Į K.Donelaičio gatvėje esančias vairavimo mokyklos patalpas atėje mokiniai randa užrakintas duris.<br>N.Povilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2014-01-26 09:40, atnaujinta 2018-02-17 02:37

„Už mokslus sumokėjau 850 litų, tačiau nespėjau baigti praktinio vairavimo pamokų – mokyklos veikla staiga sustojo. Kas bus toliau – neaišku, kad ir kur kreipiuosi, visur atsimušu į sieną“, – „Laikinajai sostinei“ piktinosi Vilma T.

Mergina sakė, jog mokykloje liko vos du vairavimo instruktoriai, o ir tie tikina jau kelis mėnesius negaunantys atlyginimų, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Patalpų nuomotojai už skolas atjungė elektros tiekimą, atlyginimo negavusi finansininkė kreipėsi į teismą prašydama bendrovei kelti bankroto bylą. Beveik visus įmonės dokumentus pasiėmė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai.

„Iki valstybinio vairavimo egzamino liko vos keli važiavimai su instruktoriumi. Tačiau važiavimo lapus pasiėmė FNTT pareigūnai, reikės kreiptis į juos, prašyti, kad duotų bent kopijas“, – svarstė išeities iš padėties ieškanti kaunietė.

Merdėjančios vairavimo mokyklos vadovas pripažįsta patekęs į nepavydėtiną padėtį, tačiau tikina bandysiantis padėti pinigus už vairavimo pamokas sumokėjusiems mokiniams.

Nežinojo, kur kiša galvą?

Bendrovė „Saugus greitis“ buvo įsteigta dar 1995 metais, jos vienintelis akcininkas ir vadovas buvo Paulius Jankūnas.

Registrų centro duomenimis, 2012 metais dalis bendrovės akcijų perleistos P.Jankūno sūnui Jonui Jankūnui. 2013 metų gruodį bendrovė parduota, vienintelis jos akcininkas – Regimantas Zienius.

Jis tapo ir bendrovės direktoriumi, pakeitęs prieš tai jai vadovavusią Virginiją Gakutienę.

„Senas pažįstamas P.Jankūnas prašė manęs padėti, nes dėl sveikatos būklės nesugebėjo tinkamai prižiūrėti savo įkurtos bendrovės. Įmonei trūko lėšų, reikėjo apie 30–40 tūkst. litų papildomų investicijų.

Jeigu būčiau žinojęs, kur kišu galvą, tikrai nebūčiau prasidėjęs su šia vairavimo mokykla. Dabar tenka spręsti tas problemas, kurias paliko buvusi bendrovės vadovė, tačiau visur spėti labai sunku, dėl to kyla chaosas“, – aiškino R.Zienius.

Kasoje rado trūkumą

R.Zienius teigė esą darbuotojų nepasitenkinimas kilo po to, kai jis pareikalavo, kad vairavimo instruktoriai išperkamąja nuoma įsigytus automobilius laikytų ne prie savo namų, bet prie mokyklos.

„Radau tuščią kasą. Buvusi bendrovės vadovė ėmė vengti su manimi susitikti, vėliau susirgo ir registruotu paštu atsiuntė prašymą ją atleisti iš darbo.

Esu apgautas ne buvusių savininkų, bet direktorės. Teisėsauga išsiaiškins, kaip šioje įmonėje judėjo ir kodėl nebuvo apskaityti mokinių sumokėti pinigai“, – sakė bendrovės savininkas bei vadovas.

Nukentėjusiųjų vis daugėja

R.Zienius patikino, jog problemų yra kur kas daugiau, nei žino vairuotojais tapti ketinantys mokiniai.

Pasklidus gandui apie finansinius sunkumus, į vairavimo mokyklą sugužėjo sutartį su ja anksčiau sudarę, pinigus sumokėję, bet mokymo kurso baigti nespėję klientai.

„Į mus kreipiasi ir tie, kurie sumokėjo pinigus, tačiau dėl įvairių priežasčių nebaigė teorinio kurso, taip pat praktinio vairavimo pamokų. Visiems juk nepaaiškinsi, kad dokumentus paėmė FNTT, o mes negalime pasižiūrėti sutarčių, kiek dar valandų mokinys turėtų važinėti su instruktoriumi.

Nusprendėme tęsti mokymus, tačiau ar tai pavyks padaryti – dabar jau sunku pasakyti“, – kalbėjo R.Zienius.

Vadovo skaičiavimais, yra apie 70–80 norinčių mokymus baigti žmonių.

Į „Laikinąją sostinę“ paskambinę „Saugaus greičio“ mokiniai pasakojo, kad 15 žmonių grupė sudaryta ir pinigai paimti praėjusių metų gruodį.

Nežino, apie ką kalbama?

Pinigų iššvaistymu dabartinio bendrovės savininko kaltinama buvusi direktorė V.Gakutienė komentuoti padėties nepanoro.

Atsiliepusi telefonu moteris pasakė, kad serga, tikino nieko nežinanti apie problemas ir todėl neturinti ką pakomentuoti.

„Kol kas nieko negaliu pasakyti, nes nežinau, apie ką kalbama“, – tepasakė buvusi vairavimo mokyklos direktorė.

Smūgis įmonės įvaizdžiui

„Bendrovės veikla nutrūko, nevaldoma tapo praėjusių metų rugsėjį. Tam, kad ji vėl pajudėtų, reikia didžiulių investicijų. Tačiau dabar, kai įmonės įvaizdis taip sugadintas, neįsivaizduoju, ar ją dar galima bus atgaivinti“, – svarstė vienas darbuotojų, vairavimo instruktorius Rimantas T.

Mokykloje vykstančius negerus procesus kaunietis sakė pastebėjęs, kai praėjusį rugsėjį ėmė vėluoti atlyginimai.

Darbuotojai kreipėsi į direktorę, ši pareiškė atostogaujanti, o tuometis savininkas sakė dėl silpnos sveikatos nesikišantis į valdymą ir pasiuntė pas finansininkę.

„Keisčiausia tai, jog ir tada, kai jau buvo aišku, jog bendrovei gresia bankrotas, buvo priimta apie 15 mokinių grupė, iš jų surinkti pinigai“, – piktinosi vairavimo instruktorius.

Patarėjas – teistas asmuo

Nuostabą daugeliui kelia ir tai, kad dabartiniam bendrovės vadovui patarinėja advokatu prisistatantis Deimintas Rauluševičius.

„Kai bendrovę ima „gelbėti“ praeityje už sukčiavimą keliskart teistas žmogus, tai daugiau nei keista. Juolab šio piliečio pavardę internete galima rasti viešai skelbiamuose skolininkų sąrašuose“, – pasakojo kauniečiai.

D.Rauluševičius prisipažino iš tiesų praeityje turėjęs problemų su teisėsauga.

„Gal du kartus buvau teistas. Bet ne už sukčiavimą, o už aplaidų buhalterijos tvarkymą“, – sakė D.Rauluševičius.

Tyrimas – dėl apgaulingos apskaitos

Alvydas Packevičius

FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas

„Gavę pareiškimą pradėjome ikiteisminį tyrimą dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo šioje vairavimo įmonėje. Įtarimai kol kas niekam nepateikti, pats tyrimas vyksta tik antra savaitė. Už šį nusikaltimą Baudžiamasis kodeksas numato baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Atvejai, kai vairavimo mokyklose susiduriama su galimai apgaulingu apskaitos tvarkymu, nėra labai dažni. Per mano darbo praktiką tai antrasis tyrimas.

Tokiose veiklos srityse, kuriose klientas avansu moka pinigus už paslaugą ar prekę, sukčiavimo atvejų pasitaiko.

Neretai nesąžiningai elgiasi asmenys, dirbantys su individualios veiklos liudijimu, prisidengiama ir veiklos nevykdančiomis įmonėmis.

Pastebėčiau, jog rimtos bendrovės, saugančios savo gerą vardą ir sukurtą įvaizdį, mūsų tyrimuose nedalyvauja. Verslininkai suvokia, jog istorijos, kai neatsiskaitoma su pinigus sumokėjusiu klientu, gali negrįžtamai sugriauti pasitikėjimą įmone.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.