Vietoj baudos vairuotojui pareigūnai įteiks lankstinuką

Pratindama prie m.Parking programėlės, leidžiančios už automobilio stovėjimą sumokėti patogiau – išmaniuoju telefonu, sostinės valdžia nusprendė kelias dienas nebausti tų vairuotojų, kurie už paslaugą mokėjo senuoju būdu ir nepratęsė stovėjimo laiko.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas DUMALAKAS

2014-02-01 05:00, atnaujinta 2018-02-16 20:22

Kur ieškoti monetų, kiek jų įmesti į aparatą mokant už automobilio stovėjimą, kad nenubaustų kontrolieriai? Vilniečiams nebereikės vargti ieškant atsakymų į panašius klausimus.

Ne vieno vairuotojo veidas nušvis, kai pavėlavęs susimokėti už stovėjimą jis ras ne pranešimą apie baudą, o lankstinuką, informuojantį apie m.Parking programėlę.

Taip savivaldybė pratins prie naujoviško atsiskaitymo už automobilių stovėjimą būdo, rašo "Lietuvos rytas".

Sulauks malonesnės žinios

Savivaldybės tarybos narė, projekto „Smart Vilnius“ iniciatorė Indrė Jakaitytė pasakojo, kad kiekvieną dieną pasitaiko apie pusšimtį vairuotojų, kurie užtrunka kelias ar keliolika minučių ilgiau ir nepratęsia automobilių stovėjimo laiko.

Štai tokie vairuotojai pastarosiomis dienomis sulauks ne baudų, o informacinių lankstinukų apie m.Parking.

Lankstinukus savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ kontrolieriai ketvirtadienį pradėjo dalyti Rotušės aikštėje.

„Žinoma, nuolaidų negali tikėtis tie vairuotojai, kurie už automobilių stovėjimą nemoka piktybiškai, užtrunka valandą, dvi ar ilgiau“, – aiškino I.Jakaitytė.

Siūlo atsikratyti rūpesčių

Pristatoma programėlė leis vartotojams patogiau sumokėti už automobilio stovėjimą. Jie mokės tik už tiek laiko, kiek realiai stovėjo automobilis, be to, nebereikės ieškoti monetų ir bandyti nuspėti, kiek jų įmesti mokant už stovėjimą iš anksto arba užtrukus susitikime galvoti, kaip pratęsti stovėjimo laiką.

Taigi programėlė išgelbės nuo nereikalingų rūpesčių, kurie iki šiol buvo vairuotojų kasdienybė.

„Ne vienas iš mūsų esame susidūrę su situacija, kai keliolika minučių ilgiau, nei planuota, užtrukę banke, poliklinikoje ar susitikime, už valytuvo radome geltoną lapelį baudai susimokėti.

Esame įsitikinę, kad mobilioji programėlė padės išvengti tokių situacijų.

Sieksime pranešti vairuotojams apie vis dar naują galimybę niekada nebesukti galvos dėl automobilio stovėjimo laiko.

Tad šias kelias dienas neteisingai laiką apskaičiavusius vairuotojus nusprendėme ne bausti, o nudžiuginti pranešdami apie programėlę ir taip paskatinti juos mokėti už stovėjimą išmaniuoju telefonu. Juk netyčia ilgiau užtrukus gauti lankstinuką su informacija apie modernias ir patogias galimybes gerokai smagiau nei rasti baudos lapelį“, – įsitikinusi I.Jakaitytė.

Išmokti naudotis nesunku

Kaip naudotis programėle? Tai itin paprasta. Pastatę automobilį įjungiate programėlėje esantį skaitiklį ir jį išjungiate išvažiuodami. Kas 12 minučių nuskaitomas mokestis už stovėjimą ir įtraukiamas į telefono sąskaitą.

Jei bijote užmiršti sustabdyti šį skaitiklį, galite pasirinkti saugų laiką, po kurio programėlė pati sustabdys mokesčio už automobilio stovėjimą skaičiavimą. Skaitiklis stabdomas ir automatiškai, bet tik dienos pabaigoje.

Be to, pasinaudojant programėle galima sumokėti ir už kelių automobilių stovėjimą iš karto, net jeigu jie yra skirtingose rinkliavos zonose.

Mokėjimų istorija visada pasiekiama savitarnos svetainėje mano.m-transportas.lt arba vilnius.lt registruoto vartotojo asmeninėje skiltyje.

Mobilioji programėlė skirta išmaniesiems įrenginiams su „iOS“ ir „Android“ platformomis, tačiau naująja sistema gali naudotis ir kitų telefonų savininkai, siųsdami trumpąją žinutę numeriu 1332. Žinutės langelyje tereikia įvesti: „Start“, rinkliavos zonos pirmąją raidę ir automobilio numerį.

Siunčiant žinutę antrą ir vėlesnius kartus, jei mokama už tą patį automobilį, jo valstybinio numerio nurodyti nereikės. Mokėjimas už automobilio stovėjimą sustabdomas siunčiant „Stop“.

Jau sutaupė milijonus litų

Per kiek daugiau nei mėnesį m.Parking programėlę įsidiegė per 15 tūkst. vartotojų.

„Smart Vilnius“ projekto iniciatorė tikisi, kad po metų daugiau kaip pusė vairuotojų Vilniuje už automobilio stovėjimą mokės naujovišku būdu.

Įdomu tai, kad dėl m.Parking programėlės Vilnius sutaupė mažiausiai 2 mln. litų, mat savivaldybė pirko perpus mažiau mokėjimo aparatų nei ketino.

m.Parking programėlę savivaldybė pristatė praėjusių metų gruodį.

„Daugiau nei 84 proc. vairuotojų mano, kad patogiausias atsiskaitymas už stovėjimą yra mokant už realų stovėjimą „Start-Stop“ principu. Ši programėlė vilniečiams ir miesto svečiams ne tik leis patogiau atsiskaityti už automobilio stovėjimą, bet ir padės sutaupyti, nes bus mokama už realų stovėjimo laiką“, – tvirtino meras Artūras Zuokas.

Mokestis – minutės tikslumu

m.Parking yra pirmoji programėlė iš „Smart Vilnius“ projekto šeimos. Šiuo metu daugiau kaip pusantro šimto vilniečių bando mobiliojo bilieto m.Ticket programėlę, vėliau bus pristatyta ir m.Taxi programėlė.

Nauja „Start-Stop“ sistema yra alternatyva senajai sistemai, kai vairuotojai turėdavo iš anksto nurodyti stovėjimo trukmę, o anksčiau išvažiavę neturėjo galimybės nutraukti paslaugos apmokėjimo.

Naudojantis m.Parking programėle ir pastačius automobilį, tarkim, 15 val. 12 min., o išvažiavus 16 val. 01 min., būtent už 49 minutes ir bus mokama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.