Pykčio valdymo pamokos – jau vairavimo mokyklose

Siekdama mažinti šalies vairuotojų patiriamą pyktį keliuose, didžiausia ne gyvybės draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ surengė pirmąją pykčio valdymo pamoką.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2014, 3:36 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:18 PM

Geriausia pripažintoje Kauno vairavimo mokykloje „ARV-Auto“ savanoriškai susirinkę vairuotojai mokėsi, kaip pastebėti kylantį pyktį, jį kontroliuoti ir tinkamai reaguoti į kitus agresyviai nusiteikusius vairuotojus.

„Su pykčiu kelyje tenka susidurti nuolat, ypač dažnai – automagistralėje: vairuotojai čia mėgsta važiuoti labai greitai, mirksi atlėkdami, kad greičiau pasitrauktum.

Todėl pykčio valdymo pamokų galėtų būti daugiau, ypač pradedantiesiems vairuotojams, kurie išsilaikę vairuotojo teises „spaudžia iki dugno“, nors dar nežino, kas tame kelyje kartais darosi, kad kelyje yra ne vieni – yra ir kiti eismo dalyviai.

Šioje pykčio valdymo pamokoje psichologė labai tiksliai paaiškino kaip pyktis atsiranda, kaip jį valdyti, nukreipti ir neutralizuoti. Tokių pamokų turėtų būti daugiau“, – sakė vienas iš pirmosios pamokos dalyvių vairuotojas Juozas.

„Vairuotojų psichologijos sričiai turėtume skirti daugiau dėmesio, nes emocinė būsena turi didelę įtaką eismo saugumui.

Kiekvienam vairuotojui gebėjimas valdyti pyktį kelyje pravers, ypač – stresinėse situacijose, kurių eisme apstu, – sakė „ARV-Auto“ mokymo vadovas Valdas Šlepikas. – Ši pykčio valdymo pamoka buvo savanoriška, tačiau matyčiau prasmę įtraukti emocijų valdymo discipliną į vairavimo kursus.

Tiesa, besimokantiems vairuotojams dažnai ši sritis neatrodo verta dėmesio, daugelis mūsų galvojame, kad pikti kelyje esame ne mes, o kiti vairuotojai, tačiau pokyčius visų pirma turime pradėti nuo savęs.“

Pirmoji pykčio valdymo pamoka Kaune pritraukė apie 30 dalyvių, kurie siekia įgyti vairuotojo profesiją – teisę vairuoti autobusus ar krovinines transporto priemones.

„Šioje bandomojoje pamokoje norėjome sužinoti, kaip būsimi profesionalūs vairuotojai vertina pykčio keliuose problemas ir kiek jiems naudinga sužinoti apie pykčio valdymo būdus. Buvo įdomu pastebėti, kad visiems be išimties pamokos dalyviams teko susidurti su piktais vairuotojais ar patiems patirti pykčio emocijas kelyje.

Labai tikiuosi, kad bent trečdalis pamokoje sudalyvavusių vairuotojų pabandys taikyti pateiktus patarimus, kaip elgtis užplūdus pykčio bangai – tai laikyčiau itin geru pirmosios pamokos pasiekimu“, – sakė mokymus vedusi psichologė, „Lietuvos draudimo“ pykčio keliuose valdymo konsultantė Eglė Masalskienė.

Per vasario mėnesį analogiškas pamokas draudimo bendrovė surengs bendradarbiaudamas su geriausiomis Vilniaus ir Klaipėdos vairavimo mokyklomis.

Vilniaus vairavimo mokykloje „Draiveris“ bus surengtos dvi pamokos – vasario 11 ir 19 dienomis, o Klaipėdos „Kerulis ir Partneriai” vairavimo mokykloje pamoka įvyks vasario pabaigoje.

„Labai laukiu susitikimų Vilniuje bei Klaipėdoje, nes šiuose miestuose apie pyktį kalbėsime su pradedančiaisiais, dar nepatyrusiais vairuotojais. Jie nekantrauja gauti vairuotojo pažymėjimą ir savarankiškai išvažiuoti į gatves.

Daugeliui jų dėl menkos vairavimo praktikos teks dažniau patirti ne tik pyktį, bet ir kitas neigiamas emocijas – išgąstį, susierzinimą, stresą, galbūt - įtampą dėl baimės pasirodyti kvailai ir supykdyti kitus eismo dalyvius. Todėl labai svarbu, kad šie vairuotojai prieš išvažiuodami į kelią žinotų, kad emocijos gali paklūsti protui“, – sakė E.Masalskienė.

„Lietuvos draudimo“ pradėtos pykčio mažinimo iniciatyvos „Nulis pykčio“ ambasadorius ir bendrovės valdybos narys Raimondas Geleževičius teigia, kad pirmosios pykčio valdymo pamokos – tai bandomasis projektas.

„Kaip rodo užsienio šalių patirtis, vairuotojų ugdymas yra labai svarbi priemonė sprendžiant pykčio keliuose problemą. Kai kuriose šalyse tokios pamokos ar savo emocijų pažinimo testai yra sudėtinė privaloma vairuotojų parengimo dalis“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.