„Angliškus“ automobilius registruos, bet gali neleisti važinėti

Praėjusią savaitę Europos Sąjungos Teisingumo Teismas nusprendė, kad Lietuvoje galiojantis draudimas registruoti „angliškus“ automobilius prieštarauja ES teisei.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Mar 25, 2014, 10:10 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:39 AM

Šis sprendimas neišvengiamas – mūsų šalyje netrukus bus privaloma leisti registruoti automobilius su vairu dešinėje pusėje. Tačiau greičiausiai „angliški“ modeliai į Lietuvą neplūstelės, nes valdininkai intensyviai ieško būdų, kaip apsaugoti gatves nuo dešine puse vykstančiam eismui nepritaikytų transporto priemonių.

Viena iš išeičių – leisti tokius automobilius registruoti, tačiau neleisti jų eksploatuoti. ES Teisingumo Teismo sprendime apie eksploatavimą neužsimenama, jame tik įtvirtinta prievolė tokias mašinas registruoti.

Tokį sprendimą teismas priėmė aiškindamas laisvos rinkos principais, mat ES teritorijoje visos prekės, įskaitant ir automobilius privalo būti laisvai perkamos ir parduodamos. Taigi, netrukus ir Lietuvoje bus galima pirkti bei parduoti dešiniavairius automobilius, tačiau jų naudojimas – jau kitas klausimas.

Susisiekimo ministerijos atstovas Ričardas Slapšys portalui lrytas.lt sakė, kad vos per keletą dienų, praėjusių nuo teismo sprendimo, dar nėra priimta jokių konkrečių sprendimų, bet tikrai aišku, kad dešiniavairiai automobiliai taip paprastai nepasirodys gatvėse – jiems bus taikoma apribojimų ar papildomų sąlygų.

„Šiuo metu vyksta aktyvus svarstymas, bet ir kitose šalyse, kuriose leidžiama registruoti jų eismui nepritaikytus automobilius, taikoma vidinių apribojimų, kaip brangesnis draudimas, privaloma ekspertizė, sudėtingesnė techninė apžiūra ar mokesčiai“, - aiškino R.Slapšys.

Pasak pašnekovo, galimi reikalavimai būtų susiję su eismo saugumo užtikrinimu – į automobilį tektų montuoti papildomą matymo įrangą, kaip specialius veidrodėlius arba kameras su monitoriais. Galimybė registruoti automobilį ir neleisti juo važinėti yra kraštutinė, bet neatmetama.

Kada paaiškės, kokiomis sąlygomis Lietuvoje bus registruojami ir naudojami dešiniavairiai automobiliai, dar neaišku – tam reikalingos Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisos, kurias Seimas svarstys arba pavasario, arba rudens sesijoje.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.