Tikroji sunkvežimių būklė stulbina tikrintojus

Techninė apžiūra (TA) bent kartą per metus privaloma kiekvienai sunkiasvorei transporto priemonei, bet nepaisant to, patikrinimą iš pirmo karto įveikia vos kas antras krovininis automobilis.

Daugiau nuotraukų (1)

Aliona Vasilevskaja (cargonews.lt)

Jun 11, 2014, 8:07 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:07 PM

Po liepos 1 dienos, kai kuriems automobiliams į techninės apžiūros centrus gali tekti atvažiuoti dažniau.

Jei policijos ar VKTI pareigūnai nustatys, kad techninė būklė kelia grėsmę eismo saugumui TA bus naikinama tiesiog kelyje.

Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos ,,Transeksta” duomenimis, tik maždaug kas antram krovininiam automobiliui pavyksta TA įveikti iš pirmo karto.

Dideli trūkumai - įprasti

Specialistai pastebi, kad į Vakarų Europą riedantys vilkikai dažniausiai yra nauji arba mažai naudoti. Į Rytus riedančios transporto priemonės paprastai būna senesnės. Juose būna nustatoma daugiau techninių trūkumų.

Krovininių automobilių TA apžiūrų praeinamumas procentais iš pirmo karto 2011, 2012 ir 2013 metais yra labai panašus.

2013 metais TA iš pirmo karto perėjo 53,12 proc. N2 klasei priklausančių automobilių (kai bendroji masė nuo 3,5 t. iki 12 t.). 2012 metais – 57,88 proc., o 2011 metais – 56,67 proc.

N3 klasės automobilių (kai bendroji masė didesnė kaip 12 t.) TA praeinamumas procentais kiek geresnis. 2013 metais iš pirmo karto TA pavyko pereiti 63,71 proc, 2012 – 67,02 proc, o 2011 metais – 62,42 proc. tokių automobilių.

„Transeksta” duomenimis, 2013 metų balandį – 2014 metų birželį N2 ir N3 klasių automobiliams dažniausiai nustatomas didelis trūkumas, dėl kurio sunkiasvorės mašinos neįveikdavo TA, buvo skleidžiamos šviesos srauto (spindulio) pokrypio (žibinto) sureguliavimas.

Skleidžiamos šviesos srautas neatitiko reikalavimų net 18,47 proc. visų atvykusiųjų į TA automobilių.

Dar vienas dažnai pasitaikantis didelis trūkumas, kuris būdingas 11,64 proc. atvykstančiųjų į TA – skysčio nuotėkis, dėl kurio gali būti padaryta žala aplinkai (gamtai) arba sukeltas pavojus kitiems kelių eismo dalyviams.

Kiek rečiau pasitaikantys didieji trūkumai: pernelyg didelis lanksto, lankstinės jungties elementų sudilimas (klibėjimas lankstinėje jungtyje), būdingas 8,46 proc. atvykstančiųjų ir atvejai, kai išmetimo sistema yra nesaugi, nepatikimai pritvirtinta arba nesandari (7,44 proc.)

Tvarkydami akivaizdžius vilkikų gedimus, vairuotojai ne visada atkreipia dėmesį į dokumentus, kuriuos privalo pateikti TA metu. Iki šiol didelė dalis (15,27 proc.) visų į TA atvykusių N2 ir N3 klasės transporto priemonių, jos neįveikia dėl nepateiktų reikalingų dokumentų.

Kokie dokumentai reikalingi

Primename, kad pristatant transporto priemonę apžiūrai, privaloma pateikti: vairuotojo pažymėjimą; transporto priemonės registracijos dokumentą; galiojantį transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo liudijimą (polisą); dokumentą, patvirtinantį apmokėjimą už apžiūros atlikimą; pažymą iš transporto priemonei atstatomąjį remontą atlikusios įmonės arba techninės ekspertizės pažymą, jeigu transporto priemonei nustatyta tvarka buvo uždrausta dalyvauti viešajame eisme.

Priklausomai nuo transporto priemonės konstrukcijos ar jos paskirties, valdytojas privalo papildomai pateikti kitus dokumentus.

N2, N3, O4 klasių transporto priemonėms – dokumentą, kuris pagal Mokesčio už Lietuvos Respublikoje įregistruotas krovinines transporto priemones dydžius, mokėjimo, administravimo ir kontrolės tvarkos aprašą, patvirtintą Lietuvos Respublikos Vyriausybės, patvirtina mokesčio už Lietuvos Respublikoje įregistruotas krovinines transporto priemones, sumokėjimą.

N2, N3 klasių saugioms transporto priemonėms – jos gamintojo ar jo įgalioto atstovo išduotus išmetamųjų dujų ir triukšmo reikalavimų atitikimo sertifikatus bei eismo saugumo reikalavimų atitikimo sertifikatus.

O3, O4 klasių saugioms transporto priemonėms – jos gamintojo ar jo įgalioto atstovo arba įmonės išduotus eismo saugumo reikalavimų atitikimo sertifikatus.

Techniškai netvarkingų priekabų mažėja

Kalbant apie priekabas priklausančias O3 klasei (kurių bendroji masė didesnė kaip 3,5 t, tačiau ne didesnė kaip 10 t.) pateikiami tokie duomenys. 2011 metais iš pirmo karto TA įveikė 59,76 proc., 2012 metais – 63,2 proc, o 2013 – 61,28 proc. tokių priekabų.

Priekabų, priklausančių O4 klasei (kurių bendroji masė didesnė kaip 10 t.) TA rezultatai yra tokie: 2013– 70,7 proc., 2012 metais- 71,84 proc., 2011 – 66,62 proc.

Pagrindinė priežastis, dėl kurios O3 ir O4 klasių priekabos neatitiko TA reikalavimų 2013 metų balandį – 2014 metų birželį yra tokia: vieno iš ratų stabdymo jėga nesiekia 70 proc. kito ant tos pačios ašies sumontuoto rato didžiausios stabdymo jėgos. Šio reikalavimo neatitiko net 18,51 proc. visų atvykusiųjų į TA.

Kiek rečiau pasitaikantys didieji trūkumai: stovėjimo stabdžių stabdymo efektyvumas mažesnis kaip 16 proc. (7,70 proc.), bendras darbinių stabdžių sistemos stabdymo efektyvumas, skaičiuojant pagal didžiausiąją leidžiamąją masę, yra mažesnis nei nustatyta (4,26 proc. ), ant tos pačios ašies ratų sumontuotos skirtingo tipo padangos 3,68 proc.

Pabaigai norėtume pasakyti, kad idealia technine būkle turėtų rūpintis kiekvienas vilkiko vairuotojas ir savininkas.

Tikėtina, kad įsigaliojus naujai tvarkai, keliais riedantiems automobiliams į techninės apžiūros centrus gali tekti atvažiuoti dažniau. Tad svarbu įsidėmėti, į kokius dažniausius TA metu nustatomus trūkumus reikėtų atkreipti dėmesį.

Primename, kad dažnai kroviniams automobiliams problemų kyla, dėl stabdžių sistemos gedimų, žibintų šviesos srauto sureguliavimo, skysčių nuotekų, lankstinės jungties elementų slydimo.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.