Šeši lietuviai motociklais išvyko į alinantį 10 tūkst.km. žygį

Antradienį, kol daugelis tebesiilsėjo po Joninių šventės, grupė motociklų entuziastų pradėjo ypatingą žygį, kuriam prireiks labai daug jėgų ir kantrybės.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Jun 25, 2014, 12:05 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:19 PM

Šeši lietuviai motociklais išvyko pakartoti garsaus keliautojo Antano Poškos žygio „Iž“ motociklu į Kaukazą.

Žygis – ne pramogai

A.Poška šį žygį su dviem draugais, Gediminu ir Birute Ilgūnais, sėkmingai įveikė prieš 42 metus, o šiandien išvykusi entuziastų grupė ketina ne tik pakartoti jo kelionę, bet ir pakeliui nufilmuoti kadrų dokumentiniam filmui apie žinomą keliautoją.

Kelionės sumanytojas „Auto moto group“ vadovas Gintaras Kazilionis tvirtino, kad projekto tikslas yra įamžinti A.Poškos gyvenimą, jo veiklą, atkreipti dėmesį į nepakartojamo žmogaus kūrybinį palikimą bei parodyti gerą pavyzdį jaunuoliams, kurie nežino įvairių įdomybių.

Pavyzdžiui to, kad net prieš 85 metus A.Poška, iš kaimo kilęs neturtingas vaikinas, vienas motociklu nuvažiavo į Indiją.

„A.Poška buvo kūrybingas tyrinėtojas, nepaprasto likimo, įdomus žmogus, poetiškos sielos keliautojas ir mokslininkas. Paskutinįjį gyvenimo dešimtmetį jis tvarkė savo turtingą archyvą, rengė spaudai savo knygas. Devintajame dešimtmetyje sušlubavo jo sveikata ir po ilgos sunkios ligos 1992 m. mirė. Norime surinkti kiek įmanoma daugiau informacijos apie A.Pošką ir atkartoti jo gyvenimą dokumentiniame filme“, - tvirtino G.Kazilionis.

Maršrutą pakoregavo įvykiai Ukrainoje

Kelionė į Kaukazą buvo paskutinis A.Poškos žygis. Tuomet, būdamas beveik 70 metų amžiaus, jis nukeliavo net 8081 km. iki Azerbaidžano ir atgal į Lietuvą.

Šiandien išvykę keliautojai norėjo pakartoti šį istorinį maršrutą, bet dėl neramumų Ukrainoje jį teko pakoreguoti.

Šešių motociklininkų komanda - Gintaras Kazilionis, Gediminas Vilniškaitis, Jolanta Vilkaitė-Stumbrienė, Liudmila Kazlauskienė, Justas Guobys ir Paulius Jarukas – nuvažiuos apie 10-11 tūkst. km. per Lenkiją, Slovakiją, Rumuniją, Bulgariją, Turkiją, Gruziją, Azerbaidžaną ir Armėniją.

Tačiau dar nespėję išvykti jie jau pradėjo planuoti naują kelionę. 2016-aisiais motociklininkai planuoja “Royal Enfield” A.Poškos kelionę į Indiją, į kurią jis leidosi 1929 m. rudenį, kartu su Matu Šalčiumi.

Draugas paliko vieną

Iš Kauno per Marijampolę, Kybartus, du vaikinai tuomet pasiekė Vokietiją ir keliavo toliau pietų kryptimi. Pasiekę Viduržemio jūrą, persikėlė per ją ir toliau keliavo po Egiptą, per Artimuosius Rytus. Tačiau kelionė nebuvo lengva.

Motociklą nuolat reikėjo remontuoti, o nesutarimai tarp bendrakeleivių didėjo. Irane A.Poška susirgo ir buvo nuvežtas į Teherano ligoninę. Ten M.Šalčius paliko sergantį bendrakeleivį ir pardavė motociklą. Jų keliai išsiskyrė.

Tik po pusės metų A.Poška pasiekė Bombėjų. Indijoje įstojo į Bombėjaus universitetą ir studijavo antropologiją. Dalyvavo mokslinėse ekspedicijose, mokėsi sanskrito ir indų genčių kalbų, skelbė straipsnius Indijos ir Amerikos spaudoje.

1935 metais jis nutarė grįžti į Lietuvą, bet Turkijoje buvo areštuotas ir įkalintas. Po pusės metų išleistas į Bulgariją. Į Lietuvą A.Poška grįžo tik 1936 metų pabaigoje, bet tai nenumalšino jo aistros keliauti.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.