Jauni vairuotojai rizikuoja netrukus netekti pažymėjimų

Pradedantieji vairuotojai greičiausiai jau spėjo pamiršti prieš metus patvirtintą naujovę, pagal kurią jų teisė vairuoti pakimba ant plauko padarius vos vieną pažeidimą. Sulaukus naujovės metinių, kasdien vis daugiau jaunuolių patenka į rizikingą laikotarpį, kuomet gali prarasti teisę vairuoti.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

2014-07-08 16:40, atnaujinta 2018-02-12 03:29

Nuo praėjusių metų liepos 1 dienos įsigaliojo tvarka, kad mažiau nei 2 metų stažą turintys vairuotojai, padarę Kelių eismo taisyklių pažeidimą, turi per metus baigti papildomus vairuotojų mokymo kursus.

To nepadariusiems atimama teisė vairuoti ir jiems teks perlaikyti vairavimo egzaminus iš naujo.

Naujovės „gimtadienis“

Praėjus lygiai metams ir vienai savaitei nuo šios naujovės įsigaliojimo „Regitros“ specialistai pastebėjo, kad jau yra nemažai jaunų vairuotojų, rizikuojančių artimiausiomis dienomis prarasti vairuotojo pažymėjimą.

Taigi, tie, kurie gavo vairuotojo pažymėjimus prieš mažiau nei dvejus metus ir pernai liepą buvo nubausti už KET pažeidimą, turi tuo greičiau baigti papildomus vairavimo mokymo kursus.

Specialistai pastebėjo, kad dažniausiai jaunuoliai suklysta viršiję greitį, o kiti dažni pažeidimai – važiavimas be saugos diržų ir kalbėjimas telefonu.

„Žmogui, kuris gauna vairuotojo pažymėjimą, siunčiama žinia, kad jis dar nėra pilnavertis vairuotojas ir kad jis būtų atsargesnis, paklusnesnis Kelių eismo taisyklėms, nes jo atžvilgiu gali būti taikomos griežtesnės sankcijos negu kitiems vairuotojams“, - sakė VĮ „Regitra“ direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Papildomi kursai pasunkėjo ir pabrango

Papildomus kursus vedančių vairavimo mokyklų sąrašą galite rasti čia. Tokie kursai paprastai kainuoja apie 300 litų.

Anksčiau tokie kursai trukdavo vos daugiau nei valandą, tačiau nuo šių metų liepos 1 dienos jų tvarka sugriežtinta.

Dabar šie kursai bendrai trunka apie 5 valandas ir apima individualią psichologo konsultaciją, bendrą psichologo paskaitą, teorijos paskaitą, praktinio vairavimo pamoką ir žinių patikrinimo testą, kurį būtina išlaikyti teigiamai.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatyta, kad pradedantiesiems vairuotojams išduodamas 2 metus galiojantis vairuotojo pažymėjimas, kurį jie turės teisę pakeisti į 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą nebaigę papildomo vairuotojų mokymo, jeigu per 2 metus nepažeidė KET reikalavimų, už kuriuos šiame įstatyme numatytas papildomas vairuotojų mokymas, arba nesukėlė eismo įvykio, dėl kurio buvo sutrikdyta eismo dalyvio sveikata.

Kada reikalingas papildomas mokymas?

Papildomas mokymas reikalingas ne visiems, pažeidusiems KET, tačiau daugumai jų. Papildomus kursus teks lankyti pažeidusiems KET reikalavimus, susijusius su tokiomis sritimis:

- vairuotojų pareigomis pėstiesiems,

- lenkimo taisyklėmis,

- draudimu vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis,

- eismo reguliavimo signalų nesilaikymu,

- įspėjamųjų signalų naudojimu,

- važiavimu per sankryžas,

- vairuotojų nesinaudojimu saugos diržais,

- motociklininko važiavimu be šalmo,

- nustatyto greičio viršijimu daugiau kaip 10 km/val,

- transporto priemonių vairavimu, kai nustatomas lengvas neblaivumo laipsnis (nuo 0,2 promilės iki 0,4 promilės),

- eismo įvykio sukėlimu, kurio metu buvo sutrikdyta eismo dalyvių sveikata,

- vairuotojais, kuriems teisė vairuoti buvo atimta dėl KET pažeidimų.

Anot „Regitros“ specialistų, per nustatytą terminą nebaigęs papildomo vairuotojų mokymo, pradedantysis vairuotojas praranda teisę vairuoti transporto priemones ir jo turimas 2 metus galiojęs vairuotojo pažymėjimas nekeičiamas į 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą.

Šiuo atveju pradedančiajam vairuotojui teisė vairuoti transporto priemones grąžinama tik perlaikius vairavimo egzaminą ir išduodamas 2 metus galiojantis vairuotojo pažymėjimas, kurį jis turės teisę pakeisti į 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą įstatyme nustatyta tvarka.

Plačiau apie papildomus vairuotojų mokymus žiūrėkite vaizdo siužete.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.