Gedimų išvarginti lietuviai motociklininkai grįžta namo

Penkiais motociklais iškeliavę į beveik 11 tūkst. kilometrų ilgio kelionę lietuviai jau įveikė daugiau nei pusę kelio ir pasiekė Gruziją.

Pakeliui motociklininkai gaivinosi saldžiais arbūzais.<br>G.Kazilionio (antanasposka.eu) nuotr.
Pakeliui motociklininkai gaivinosi saldžiais arbūzais.<br>G.Kazilionio (antanasposka.eu) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 10, 2014, 8:37 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:57 AM

Šešių motociklininkų komanda - Gintaras Kazilionis, Gediminas Vilniškaitis, Jolanta Vilkaitė-Stumbrienė, Liudmila Kazlauskienė, Justas Guobys ir Paulius Jarukas jau įveikė 6 tūkst. kilometrų.

Senai technikai reikėjo remonto

Bet jie nebuvo lengvi. Garsiojo keliautojo Antano Poškos prieš daugiau nei keturis dešimtmečius įveiktu maršrutu keliaujantys lietuviai važiuoja be jokios palydos.

Be to, pagerbiant su sena, rusiška technika važinėjusį A.Pošką, dauguma žygio dalyvių pasirinko daug mačiusius „Iž“ ir „Java“ motociklus. Rikiuotėje yra tik vienas naujesnis japoniškas „Honda“ motociklas“ ir Liudmilos vairuojamas "Harley-Davidson".

Lietuvoje likęs žygeivių draugas Erikas Gembickis patvirtino, kad techninių problemų keliautojams nepavyko išvengti. Vieno „Iž“ variklis sugedo nuvažiavus vos kelis šimtus kilometrų, tačiau patyrę motociklininkai jį suremontavo lauko sąlygomis ir toliau tęsė kelionę.

Lietuviai jau pervažiavo Lenkiją, Slovėniją, Rumuniją, Bulgariją, Turkiją, Gruziją, Azerbaidžaną ir per Gruziją pasuko atgal į Lietuvą.

Sulaukė palaikymo

E.Gembickis apgailestavo, kad Rytų šalyse keliautojai itin retai randa progą prisijungti prie interneto, todėl jiems nėra kada plačiau papasakoti savo įspūdžių, tačiau kompanija persiuntė keletą nuotraukų ir patikino, kad visur sulaukė itin šilto priėmimo.

Pakeliui jie sutiko ne mažiau išprotėjusį keliautoją – ispanas Karlosas iki Gruzijos atvažiavo vienas motoroleriu „Vespa“.

Azerbaidžano sostinėje Baku lietuviams daug padėjo verslininkas Fuadas Najafovas, šešiems žmonėms suteikęs nakvynę ir aprodęs miestą.

O Lietuvos ambasadoje Gruzijoje keliautojai pristatė savo išvykos tikslą – projektą, skirtą atgaivinti keliautojo A.Poškos atminimą.

Įveikė sunkiai įsivaizduojamą kelią

Prieš 85 metus A.Poška, iš kaimo kilęs neturtingas vaikinas, vienas motociklu nuvažiavo į Indiją. Į šią kelionę jis leidosi 1929 m. rudenį kartu su Matu Šalčiumi.

Tačiau pasiekus Egiptą draugų nesutarimai ėmė didėti, o motociklą nuolat reikėjo remontuoti. Irane A.Poška susirgo ir buvo nuvežtas į Teherano ligoninę. Ten M.Šalčius paliko sergantį bendrakeleivį ir pardavė motociklą. Jų keliai išsiskyrė.

Tačiau A.Poška pasiekė Indiją, ten studijavo sanskritą ir grįžęs į Lietuvą iki pat senatvės nepamiršo kelionių. Į savo paskutiniąją kelionę, tą pačią, kurios maršrutą kartoja motociklų entuziastai iš Lietuvos, jis išvyko būdamas beveik 70 metų amžiaus.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.