Lietuvos keliuose pasirodė naujo tipo valstybiniai numeriai

Jei išvysite automobilį su tamsiai rudais valstybiniais numeriais, galite neabejoti – jis registruotas mūsų šalyje. Bet tokie numeriai nebus išduodami bet kokioms transporto priemonėms. Jie žymės tik istorinius automobilius.

Istorinius automobilius bus galima atpažinti pagal specialius valstybinius numerius.<br>"Retromobile" nuotr.
Istorinius automobilius bus galima atpažinti pagal specialius valstybinius numerius.<br>"Retromobile" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 24, 2014, 6:04 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:17 PM

Be kitų nuo liepos 1 dienos įsigaliojusių pakitimų, liečiančių transporto priemones, jų registravimą, taip pat įsigaliojo naujo tipo valstybinio numerio ženklai istoriniams automobiliams bei motociklams.

LR Vidaus reikalų ministras 2014 m. birželio 30 dieną pasirašė Įsakymą „Dėl motorinių transporto priemonių ir jų priekabų registravimo taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo, kuriuo įvedamas naujas valstybinio numerio ženklo tipas: istorinėms transporto priemonėms.

Kaip pažymėjo asociacijos „Retromobile“ prezidentas Ramūnas Kardelis, Lietuvos istorinės technikos klubai prie šio tikslo keliavo net kelis metus, kuomet dar 2008-ųjų balandį „Retromobile“ iniciatyva buvo suorganizuota mokslinė praktinė konferencija „Senovinė technika kaip kilnojamoji kultūros vertybė“.

Po šios konferencijos sekė nuolatinis kruopštus darbas siekiant įteisinti istorinės transporto priemonės statusą ir turėti galimybę įsigyti valstybiniu bei tarptautiniu mastu pripažįstamus išskirtinius numerio ženklus.

Numatyta, jog istorinių transporto priemonių numerio ženklai bus rudos spalvos, padengti šviesą atspindinčia specialia plėvele. Numerio ženklas bus tokio išdėstymo: „H13:001“, kur:

– raidė „H“ reiškia History, t.y. Istorinis;

– skaičiai „13“, transporto priemonės pagaminimo metų du paskutiniai skaičiai, pvz. 1913, 1958 ar 1976.

– skaičiai „001“, ženklo išdavimo eilės numeris, nuo 001 iki 999.

Istorinio ženklo priskyrimas bus galimas tik Istorinį statusą turinčiai transporto priemonei, įrašytai į „Pripažintų istorinių motorinių transporto priemonių sąrašą“.

Pareiškėjai, pageidaujantys paženklinti transporto priemonę istorinių transporto priemonių valstybinio registracijos numerio ženklais, turi kreiptis į bet kurį „Regitros“ padalinį ir pateikti:

– Prašymą (prašymą užpildo VĮ „Regitra“ darbuotojas);

– Istorinės (atkurtos/restauruotos/unikalios) motorinės transporto priemonės vertinimo akto kopiją;

– Asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą;

– Atstovavimą patvirtinantį dokumentą (kai dokumentus teikia transporto priemonės valdytojo (transporto priemonės savininko) atstovas);

Istorinė motorinė transporto priemonė – tai prieš 30 metų ar anksčiau pagaminta transporto priemonė, kurios modelis nebegaminamas mažiausiai 15 metų ir kuri yra originali, tinkama eksploatuoti, bet nenaudojama kasdienėms reikmėms. Istorinei motorinei transporto priemonei gali būti priskiriama atkurta, autentiška, originali, restauruota ar unikali transporto priemonė.

Istorinių transporto priemonių pripažinimą kuruoja Valstybinė kelių transporto inspekcija.

Numerio ženklo paviršius rudas, atspindintis šviesą, su pasikartojančiu saugos ženklu; kairiajame numerio ženklo krašte mėlyna juosta; numerio ženklo apvadas, raidės ir skaitmenys balti. Numerio ženklo mėlynojoje juostoje yra Europos Sąjungos simbolis ir baltas Lietuvos Respublikos skiriamasis ženklas LT. Numerio ženkle yra įspausti du apskritimo formos apvadėliai, žymintys vietas hologramai ir privalomosios techninės apžiūros ženklui.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.