Apsinuoginusi Vilniaus gatvė patinka ne visiems

Rekonstruota Žvejų gatvė nustebino architektūros stilių įvairove, kuri atsivėrė išpjovus tuopas. Bet visiems neįtiksi – vieni vis dar gailisi iškirstų medžių, antri širsta dėl trinkelėmis išklotų dviračių takų.

Žvejų gatvės rekonstrukcija baigta liepos 1-ąją, bet aistros vis nerimsta.<br>V.Balkūno nuotr.
Žvejų gatvės rekonstrukcija baigta liepos 1-ąją, bet aistros vis nerimsta.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2014-08-03 16:53, atnaujinta 2018-02-11 13:49

Viename gatvės gale – neogotikiniai Raduškevičiaus rūmai, kitoje – skirtingos architektūros Vilniaus elektrinės pastatas.

Šiuos Žvejų gatvės statinius slėpė tuopos, dėl kurių kirtimo virė aistros.

Žvejų gatvę rekonstruoti baigta liepos 1-ąją, bet aistros nerimsta iki šiol.

Mėginančius pasidžiaugti atsivėrusiais XIX amžiaus rūmais, kuriuose dabar įsikūrusi Lietuvos architektų sąjunga, ar 1903 metais pradėjusia veikti elektrine, nutildo balsai, kad tarp šių pastatų yra bent keli pilki sovietmečiu pastatyti griozdai.

Rekonstruojant gatvę iškirstos pusšimtis tuopų taip pat vis dar užkliūva. Medžių gynėjai dalijasi nuotraukomis mėgindami įrodyti, kad kamienai buvo sveiki.

Pavėsio teks palaukti

„Suprantu emocijas – buvo aukšti medžiai, jų nebėra, prie jų vilniečiai buvo prisirišę.

Permainos nėra lengvas dalykas, bet, manau, pamažu pradėsime džiaugtis sutvarkyta gatve“, – įsitikinęs meras Artūras Zuokas.

Vilnietė Violeta Skrebienė sakė, kad jai gaila senųjų tuopų: „Jau 27 metus gyvenu Rinktinės gatvėje, anksčiau Žvejų gatve eidavau į darbą. Vasarą po aukštais medžiais būdavo pavėsis, tad čia atsigaudavome nuo karščio. Dabar pasodintos liepos užaugs negreitai, todėl Žvejų gatve eisime kepinant saulei.“

Vilnietė sakė suprantanti, kad viskas turi keistis, bet ją kankina klausimas – ar prigis pasodinti medžiai? Kol kas jų lapai apvytę.

Galvoja apie avarijas

Nerimsta ir dviratininkai. Išbandę Žvejų gatvėje nuo Karaliaus Mindaugo iki Žaliojo tilto jiems nutiestą maždaug kilometro taką, stebėjosi, kad jis išklotas trinkelėmis.

Savivaldybės atstovams teko aiškinti, kad po dviračių taku yra inžineriniai tinklai. Įvykus avarijai trinkeles pigiau ir lengviau išardyti nei asfaltą.

„Puikus takas. Girdėjau priekaištų, kad asfaltas būtų geriau, bet man trinkelės nekliūva“, – sakė dviračiu važiavusi dizainerė Eglė. Ji pasivažinėti naujuoju taku išvažiavo pirmą kartą.

Žvejų gatvėje nutiestas dviračių takas sujungtas su trasa, besidriekiančia Kalvarijų gatve ir Konstitucijos prospektu.

Tačiau dviratininkai ir čia turi priekaištą.

Mat atvažiavus Žvejų gatve pervažiuoti tiesiai Kalvarijų gatvę draudžiama. Kad ją įveiktų, dviratininkams tenka laukti prie trijų šviesoforų.

Automobilių vairuotojams eismo juostos atrodo per siauros. Jie tikina, kad didesni sunkvežimiai Žvejų gatvėje neprasilenks. O paplatinti gatvę juk buvo kur.

Tačiau rekonstrukcijos vykdytojai atšauna, sunkvežimiams nėra ko sukti į Žvejų gatvę, o eismo juostos yra 3 metrų pločio ir atitinka standartus.

Primins choro sukaktį

Žvejų gatvėje pasodinta 50 miesto sąlygoms pritaikytų liepų. Naujosios liepaitės skiriamos „Liepaitės“ chorui, kuris šiais metais švęs 50 metų jubiliejų, pagerbti.

Ar Vilniuje bus pasodinti 55 ąžuolai, šiemet švenčiant kito žinomo choro – „Ąžuoliuko“ sukaktį? Sostinės vadovai kol kas nežarsto pažadų, užsimena, kad gali tekti palaukti choro 60 metų jubiliejaus.

Žvejų gatvėje pasodintos 10–15 metų sulaukusios liepos. Tokie pat medžiai jau žaliuoja Šventaragio gatvėje, kuri buvo rekonstruojama praėjusiais metais.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.