Vakarėjant laukiama dar vieno kapų lankytojų antplūdžio

Kasmet Lietuvos keliuose per Vėlines padidėja automobilių spūstys, lietuviai skuba aplankyti artimųjų kapavietes. Didžiuosiuose šalies miestuose eismo situacija skiriasi: vienur gyventojai ilgai kankinosi automobilių eilėse, kitur į spūstis nepateko. 

Apsilankyti gerokai per 30 tūkst. kapaviečių turinčiose kapinėse Ginkūnuose Šiauliuose Vėlinių dieną gana problemiška.<br>G.Šiupario nuotr.
Apsilankyti gerokai per 30 tūkst. kapaviečių turinčiose kapinėse Ginkūnuose Šiauliuose Vėlinių dieną gana problemiška.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė, Vėjūnė Inytė, Aušra Pilaitienė, Gintaras Šiuparys

Nov 1, 2014, 4:08 PM, atnaujinta Jan 23, 2018, 7:25 PM

Vilniuje situacija stabili

Vilniuje situacija normali – automobilių spūsčių nėra. Prie miesto kapinių patruliuoja eismą reguliuojantys policijos pareigūnai. Jie budės ir šeštadienį, ir sekmadienį nuo 8 val. ryto iki 20 valandos vakaro.

Pasak vyriausiojo Vilniaus apskirties komisiariato pareigūno Mariaus Gintauto Kazakevičiaus, jei prie kapinių eismas nebūtų reguliuojamas, spūstys susidarytų greičiau nei per pusvalandį. Gyventojams automobilius greta kapinių leidžiama statyti aikštelėse ir kelkraščiuose, kur jie nekliudo eismui ir nėra automobilių statymą draudžiančių kelio ženklų.

Taip pat šį Vėlinių savaitgalį pakitęs eismo organizavimas prie Rokantiškių, Saltoniškių, Karveliškių ir Kairėnų kapinių. Automobiliai į Rokantiškių kapines iš Stepono Batoro gatvės lapkričio 1–2 dienomis nukreipti per Naujosios Vilnios rajoną, A.Kojelavičiaus, Šiaurės, Uosių, Kalno ir Rokantiškių gatvėmis. Ąžuolyno gatve ties Saltoniškių kapinėmis lapkričio 1-2 dienomis eismas yra uždraustas.

Iš Laisvės prospekto galima privažiuoti iki automobilių stovėjimo vietų Viršuliškių gatvėje, o iš Ozo gatvės - iki automobilių stovėjimo aikštelių Ąžuolyno gatvėje.

Važiuojantieji į Kairėnų kapines nuo Nemenčinės plento pusės iš Kairėnų gatvės savaitgalį bus nukreipti apvažiavimu Šilėnų gatve, o nuo Plytinės gatvės link kapinių bus nustatytas vienpusis eismas.

Stiprinamas ir policijos pareigūnų budėjimas prie magistralinių kelių: kelių policijos tarnyba šį savaitgalį budės iki 19 val. 30 min.

Kauniečiams teko laukti

Šeštadienį kauniečiai taip pat skubėjo lankyti artimųjų kapų. Prie vienų didžiausių Kauno – Karmėlavos - kapinių antrą valandą dienos buvo nusidriekusi kelių kilometrų ilgio automobilių kolona. Eismą reguliavo policijos pareigūnai, todėl ilgai laukti spūstyje nereikėjo. Mašinos lėtai, bet sklandžiai riedėjo iki kapinių.

Pareigūnams reguliuoti eismą padėjęs Karo policijos atstovas Marius Gegužis sakė, kad pirmasis kapinių lankytojų antplūdis buvo apie dešimtą valandą ryto. Vėliau automobilių ir žmonių srautas sumažėjo.

„Po pietų žmonių vėl daugiau. Trečio antplūdžio laukiame vakare“, - sakė pareigūnas. Jis pastebėjo, kad kauniečiai spūstyje elgiasi tvarkingai ir yra kantrūs.

Dalis kauniečių, vengdami stovėti automobilių spūstyse, naudojosi viešuoju transportu. Į kapines ir iš jų į Kauną vyko sausakimši autobusai. Petrašiūnų kapinėse automobilių taip pat buvo daug, bet kamščiai nesusidarė.

Pareigūnas Žydrūnas Muliuolis teigė, kad iš ryto ir dieną į kapines daugiausiai atvyksta pagyvenę žmonės. Vakare pareigūnai laukia jaunųjų kauniečių, todėl darbo gali būti daugiau, nes šie yra nekantresni.

Vėlinių proga Kaune laikinai atidarytas remontuojamas Panemunės tiltas. Šeštadienį ir sekmadienį eiti pėstiesiems skirta dalimi galima nuo 8 iki 22 valandos. Šimtai kauniečių naudojasi šia proga. „Gyvenu Panemunėje, o kapai yra Žemuosiuose Šančiuose. Norint į juos patekti reikėtų važiuoti didžiulį lankstą. Patogu, kad per šventes pėstieji gali pasinaudoti tiltu“, - sakė kaunietė Adelė Ivanauskienė.

Klaipėdoje spūsčių išvengta 

Mirusiųjų pagerbimo diena Klaipėdoje – kol kas rami. Prie Lėbartų kapinių, esančių uostamiesčio prieigose, automobilių nemažai, bet vairuotojai ramiai laukia, kol Kelių policijos pareigūnai parodys, kur sukti.

Į šias ir pačiame mieste esančias Joniškės kapines važiuoja daugiau autobusų, atsirado papildomų maršrutų. Intensyvesniu tvarkaraščiu jie gabena žmones jau nuo praėjusio savaitgalio.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vyriausiojo specialisto Vytauto Paukštės, šiemet vadovaujamasi ankstesniais metais sukurta eismo schema, kuri pasiteisino.

Prie kapinių budintys policijos pareigūnai teigė, kad klaipėdiečiai lankyti mirusiuosius šeštadienį pradėjo maždaug nuo devintos valandos, kai nustojo lyti. Iki pat popietės automobilių srautai buvo daugmaž vienodi.

Klaipėdietis Rimas teigė šįmet pirmą kartą paklausęs bendrovės „Klaipėdos keleivinis transportas“ vadovų rekomendacijų ir palikęs namų kieme savo automobilį sėdo į 111-o maršruto autobusą, važiuojantį nuo geležinkelio stoties per visą miestą Taikos prospektu iki Lėbartų. Vyras tikino, kad dėl to nesigailėjęs. Jis įlipo maršruto pradžioje į pustuštį autobusą ir atsisėdo. Pervažiavus miestą salonas jau buvo pilnutėlis stovinčių, o paskutinėse stotelėse autobusas jau nebestojo. Tačiau netilpusieji į šį greitai sulaukdavo kito.

Pasak autobuso vairuotojo Prano, klaipėdiečiai į kapines važinėja jau visą savaitę. Daug metų vairuotoju dirbantis vyras žino, kad per pačias Vėlines daugiausia keleivių būna nuo 10 iki 15 valandos, paskui jų gerokai sumažėja.

Šiauliečiams - iššūkis

Prie automobilių spūsčių nepratusiems šiauliečiams eismas per Vėlines – nemenkas iššūkis. Ypač tiems, kurių artimieji palaidoti Šiaulių pašonėje esančiose Ginkūnų kapinėse.

Mieste yra priskaičiuojama net 19 amžinojo poilsio vietų, bet tik Ginkūnų kapinėse esama naujų kapaviečių. Todėl apsilankyti gerokai per 30 tūkst. kapaviečių turinčiose kapinėse Vėlinių dieną pakankamai problemiška.

Šeštadienį per pietus prie šių kapinių driekėsi kone 1,5 kilometro automobilių kolona, todėl nekantrieji suko automobilius ir važiavo atgal į miestą. Atvažiuojantiesiems nuo Joniškio pusės pasisekė labiau – čia eilė buvo kone perpus trumpesnė.

Ko gero išmintingai pasielgė šiauliečiai, pasirinkę visuomeninį transportą, nes miesto autobusai atvežė iki pat kapinių - jiems nereikėjo pėdinti pėsčiomis.

Spūstis sklaidyti padėjo ir senolius nuo varginančios kelionės gelbėjo jau penktadienio popietę prie Ginkūnų kapinių budėti ėmę policijos pareigūnai. Jie leido automobiliams su senjorais važiuoti į aikštelę ties kapinių vartais.

„Prie Ginkūnų kapinių spūstys susidaro kasmet, todėl galime patarti tik apsišarvuoti kantrybe ir būti geranoriškiems, - sakė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vincas Urbonavičius.  – Vairuotojai pakankamai atsargūs – nors eismas palyginti intensyvus, mieste užfiksuotos tik kelios techninės avarijos“.

Tuo tarpu veikiančiose, bet naujų kapaviečių nebeturinčiose K.Donelaičio kapinėse spūsčių praktiškai nebuvo. Šią problemą policijos pareigūnai išsprendė, kai per Vėlines leido mašinoms Išradėjų gatve važiuoti tik viena kryptimi.

Tad prie šių kapinių atvažiuoti ir automobilį pasistatyti šalikelėje pakako vos 5-6 minučių. O rudeniškai šiltą ir nevėjuotą dieną paėjėti porą šimtų metrų – tikras malonumas.

Atvažiavus prie pačioje Šiaulių širdyje, prie Šaulio paminklo, esančių senųjų kapinių, pasitiko Ežero gatvė ir mašinų parkavimo aikštelė su keliolika automobilių. 

Stebino tik kapinių patvoriuose pūpsantys neišvežtų šiukšlių kalnai. Pačiose kapinėse buvo visiškai ramu – jokio Vėlinėms būdingo minios erzelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.