Gėjai ir transseksualai Rusijoje nebegalės vairuoti automobilių

Rusija įrašė transseksualus ir kitokius „seksualinių sutrikimų turinčius“ žmones, kaip nebegalėsiančius gauti vairuotojų pažymėjimų.

Žmogaus teisių gynėjai pasmerkė Rusijos žingsnį.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Žmogaus teisių gynėjai pasmerkė Rusijos žingsnį.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 9, 2015, 1:19 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 1:34 PM

Fetišizmas, ekshibicionizmas ir vojerizmas taip pat įrašyti prie „protinių sutrikimų“, dėl kurių žmonės nebegalės sėsti prie vairo, praneša BBC.

Rusijos vyriausybės tikinimu, griežtesni medicininiai reikalavimai numatyti todėl, kad šalyje įvyksta per daug nelaimių keliuose.

Bijos netekti pažymėjimo

Į Rusijos paskelbtą sąrašą įtraukti ne tik netradiciniai seksualiniai polinkiai bet ir kitokios sveikatos problemos, kurios iš tiesų gali turėti įtakos vairavimui, kaip aklumas.

Patologinis lošimas bei potraukis vogti taip pat įtraukti į sąrašą. Tačiau Rusijos psichiatrai ir žmogaus teisių gynėjai pasmerkė šį žingsnį.

Naujieji reikalavimai jau sulaukė skundų ir iš homoseksualų teisių aktyvistų.

2013-aisiais Rusija paskelbė „netradicinio gyvenimo būdo propagavimą“ neteisėtu.

Rusijos psichiatrų asociacijos atstovas Valerijus Evtušenko, kalbėdamas su BBC atstovais Rusijoje, neslėpė susirūpinimo dėl naujųjų apribojimų vairuotojams. Jo manymu, kai kurie žmonės nedrįs kreiptis psichiatrinės pagalbos, nes bijos netekti vairuotojo pažymėjimo.

Rusijos žmogaus teisių teisininkų asociacija naująjį įstatymą pavadino „diskriminaciniu“. Ji ketina reikalauti paaiškinimo iš Rusijos Konstitucinio teismo ir ieškoti paramos tarptautinėse žmogaus teisių organizacijose.

Yra ir pritariančių

Tačiau Profesionalių vairuotojų sąjunga pritarė naujovei.

„Mes turie per daug mirčių keliuose, todėl tikiu, kad medicininių reikalavimų sugriežtinimas yra visiškai teisingas“, - sakė sąjungos lyderis Aleksandras Kotovas.

Tačiau jis sutiko, kad reikalavimai neturėtų būti tokie griežti neprofesionaliems vairuotojams.

Rusijos psichiatrijos ekspertas Michailas Strachovas „BBC Rusija“ tvirtino, jog „asmenybių sutrikimų“ apibrėžimas yra pernelyg aptakus ir kai kurie sutrikimai nedaro įtakos žmogaus gebėjimams vairuoti automobilį.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.