Vairuotojo pažymėjimų pardavėjas: „Dirbu su „Regitros“ žmonėmis“

Interneto skelbimų lentose mirga įvairiausi skelbimai: kas nuomoja butą, kas organizuoja šventes, parduoda bulves ar dovanoja kačiukus.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Jan 14, 2015, 2:03 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 3:15 AM

Tačiau akis užkliuvo už vieno neįprasto pasiūlymo: „Padedu įsigyti vairuotojo pažymėjimus, originalius, viskas užtruktų 2-3 savaites“.

Siūlytojas neslepia nei savo vardo, nei pavardės, ir šiltai šypsosi iš nuotraukos, kurioje pozuoja prie galingo BMW.

Tik viena „smulkmena“ - nuotraukos yra vogtos iš kitų svetainių, o jose esantis šviesiaplaukis vyras – Lietuvoje menkai žinomas Švedijos lenktynininkas Richardas Goranssonas.

Paslaptingas pardavėjas

Tai perša mintį, kad ir vaikino vardas iš tiesų nėra Vladimiras Ivanovas ir jam galbūt nėra 24-eri.

Bet vairuotojo pažymėjimus jis siūlo labai užtikrinančiu tonu. Skelbime V.Ivanovas liepė kreiptis tik apsisprendusiems ir užtikrintiems būsimiesiems vairuotojams. Teisės vairuoti kaina – 1000 eurų.

Telefono numerio atsargus „verslininkas“ neskelbė.

Jo nepavyko išgauti ir mano menamam vyrui. V.Ivanovas nusprendė paskambinti pats. Man, neva pasimetusiai, niekaip vairavimo egzaminų neišlaikančiai moteriškei, jis pasiūlė „viską sutvarkyti“ už 900 eurų vos per 5-7 dienas.

Prekeivis užtikrino, kad vairuotojo pažymėjimas bus originalus ir būsiu įtraukta į tikrų vairuotojų duomenų bazę, o ne tik gausiu plastikinę pažymėjimo kortelę.

Nereikia nė pasirodyti „Regitroje“

Nei sveikatos pažyma, nei kursų baigimo vairavimo mokykloje dokumentai nereikalingi. Pasak jo, man net nereikėtų pasirodyti „Regitroje“. Paklausus, o kaipgi vaizdo įrašas iš praktinio „Regitros“ egzamino, V.Ivanovas tik nusijuokė.

„Greitai jau bus du metai, kaip dirbam ties tuo reikalu. Anksčiau niekam dėl to problemų nebuvo, - įtikinėjo jis.

- Aš pats tik procentinę dalį imu, aš tik tarpininkauju su „Regitros“ žmonėm, kurie dirba „Regitroje“. Surandu žmones ir perduodu jiems.“

Viskas, ko V.Ivanovui reikia – tik mano asmens kodas ir nuotrauka pažymėjimui. Ir mokestis – 900 eurų, kuriuos per antrą pokalbį pavyko lengvai nuderėti iki 800 eurų.

Banko sąskaitą, kur pervesti pinigus, pardavėjas atsiuntė nedelsdamas. Tiesa, ji atidaryta ne vyro, o moters, vardu Danguolė Petrauskienė.

Sukčių kabliukas

Toks užtikrintas ir pasitikėjimą keliantis prekeivio elgesys gali reikšti du dalykus – arba jis iš tiesų nešvariais būdais gauna vairuotojo pažymėjimus, arba meistriškai vilioja apvalias sumas iš patiklių žmonių.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis neslėpė, kad policijoje jau vyksta ne vienas tyrimas, susijęs su vairuotojų pažymėjimų platinimu ir siūlymu internete.

Pareigūnus domina visa tokių pasiūlymų sistema – ar pinigus sumokėję žmonės iš tiesų gauna vairuotojo pažymėjimus, ir ar tai būna tik padirbtos pažymėjimų kortelės, ar teises pirkę žmonės vis tik būna neteisėtai įtraukiami į bendrą vairuotojų duomenų bazę.

Pašnekovas įspėjo, kad rizikuoja visi, kas įsitraukia į prekybą dokumentais.

„Įstatymas draudžia ir parduoti, ir pirkti vairuotojo pažymėjus, tam gali būti pritaikytas net ne vienas baudžiamojo kodekso straipsnis – dokumentų klastojimas, nusikaltimas finansų sistemoje, piktnaudžiavimas tarnyba ir kita“, - sakė jis.

Pirkėjai rizikuoja dar labiau. Jiems ne tik gresia teisinės problemos, bet pagal skelbimą rastas pardavėjas gali tiesiog dingti su pinigais arba įkišti padirbtą vairuotojo pažymėjimą.

Tuomet jei patektumėte į avariją ar padarytumėte bet kokį Kelių eismo taisyklių pažeidimą, būtumėte nubaustas kaip neturintis teisės vairuoti.

facebook.com/Lrytas.Auto"="">facebook.com/Lrytas.Auto"" target="_blank">Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.