Pašalus keliams pasipylė smulkių avarijų virtinė

Dieną – pora laipsnių šilumos, o vakare važiuojamoji dalis apsitraukia ledu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 30, 2015, 6:12 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 1:41 PM

Tokiomis sąlygomis Lietuvos vairuotojai gyveno pirmosiomis 2015 metų savaitėmis, per kurias užfiksuota daugiau nei įprasta smulkių eismo įvykių.

Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje eismo įvykių statistika išaugo 11 proc. lyginant su 2014-ųjų sausio mėnesiu, nors žalos, kurias bendrovė kompensavo avarijas patyrusiems vairuotojams buvo ir menkesnės.

Transporto žalų administravimo ekspertai šiuos skaičius aiškina nepalankiomis meteorologinėmis sąlygomis, tačiau čia pat primena apie ištikimiausią vairuotojų draugą žiemos sezonu – paprastą atsargumą.

„Visos smulkios avarijos ant slidžios kelio dangos nutinka netikėtai. Vairuotojai yra užtikrinti, kad sugebės laiku sustoti, o įvažiuoja į kito automobilio galą, yra įpratę parkuotis sau įprastu būdu, o kliudo šalia stovintį automobilį.

Tai situacijos, kai automobilis vos akimirkai tampa nevaldomas, tačiau tos akimirkos pakanka“, – dėstė bendrovės žalų administravimo departamento direktorius Audrius Pilčicas.

Pasak jo, dažnai į darbą skubantys vairuotojai net nepasidomi, koks už lango oras – pasikliauja savo asmeniniais pojūčiais. Deja, temperatūrai nuolat svyruojant apie nulį laipsnių, tik išėjus iš patalpos ir įsėdus į automobilį įvertinti, kokios būklės šiuo metu yra kelio danga – neįmanoma.

Kiekvieną sausio dieną vidutiniškai po 50 pranešimų apie eismo įvykius gaunantys įmonės žalų administravimo ekspertai pastebėjo, kad itin žema temperatūra avarijai nėra būtina. Kelio danga tik pavojingesnė, jei ant ledo ar suspausto sniego pasirodo vanduo, kuris taip pat netrunka virsti leduku.

„Praėjusių metų sausis buvo šaltesnis, ypač antroji jo pusė. Lietuvos keliuose fiksavome daugiau tokių avarijų, kurių metu buvo padaroma didesnė žala transporto priemonėms ir jų keleiviams. Jeigu prieš metus per mėnesį buvo pranešta apie 56 nukentėjusius asmenis, šį sausį sužeista tik 19“, – sakė A.Pilčicas.

Jo duomenimis, vidutinė praėjusio sausio transporto priemonės žala siekė 940 eurų, šiemet ji mažesnė nei 780 eurų.

Draudikų nuomone, per sausį išaugęs eismo įvykių skaičius ir santykinai mažesnis fiksuojamų žalų mastas, liudija, kad tai – avarijos, kurių galima būtų nesunkiai išvengti.

„Paprastas atsargumas, lėtesnė nei įprasta automobilio eiga ir pastabumas oro sąlygoms yra pagrindiniai saugumą užtikrinantys veiksniai. Temperatūrai nuolat svyruojant apie nulį laipsnių, kaip šį mėnesį, reikėtų būti atidesniems ir išeinant iš namų bent jau žvilgtelėti į termometrą – tuomet žmogiškos nuovokos įvertinti kelio dangos būklę paprastai pakanka“, – patarė A.Pilčicas.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.