Teismas pasmerkė dešiniavairių automobilių uždraudimą

Draudimas nuolatiniams Lietuvos gyventojams vairuoti automobilius, kurie turi vairą dešinėje pusėje, prieštarauja Konstitucijai, penktadienį paskelbė Konstitucinis Teismas.

Draudimas lietuviams vairuoti dešiniavairius automobilius prieštarauja Konstitucijai.<br>flickr.com.nuotr.
Draudimas lietuviams vairuoti dešiniavairius automobilius prieštarauja Konstitucijai.<br>flickr.com.nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 6, 2015, 1:01 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 10:56 PM

Jo teigimu, lygiateisiškumo principui prieštarauja Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo ir Kelių eismo taisyklių normos, kad automobilį su vairu dešinėje pusėje Lietuvoje laikinai gali vairuoti tik užsieniečiai ir užsienyje gyvenantys lietuviai.

Tuo metu nuolatiniams Lietuvos gyventojams tai draudžiama.

Anot Konstitucinio Teismo, nėra pagrindo teigti, kad užsienyje gyvenantis asmuo, Lietuvoje vairuodamas automobilį, pritaikytą eismui kaire kelio puse, kelia mažesnį pavojų eismo saugumui nei pilietis, kurio nuolatinė gyvenamoji vieta yra Lietuvoje.

Konstitucinis teismas priminė, kad Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismas pernai kovą kaip neproporcingą įvertino draudimą registruoti Lietuvoje automobilius, kurių vairas įrengtas dešinėje pusėje. Anot šio teismo, Lietuva taip pažeidė Europos Sąjungos teisę.

ES Teisingumo Teismas pažymėjo, kad dėl transporto priemonių, kurių vairas įrengtas dešinėje pusėje, dalyvavimo kelių eisme Lietuvos teritorijoje kylantis pavojus yra vienodas, nepaisant to, ar tai yra naujos, ar anksčiau kitoje valstybėje narėje registruotos transporto priemonės.

Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad pagal Sutartį dėl Europos Sąjungos veikimo Teisingumo Teismo sprendimai turi būti įvykdyti.

Konstitucinis Teismas bylą nagrinėjo rašytinio proceso tvarka.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?