Vyras supyko – parkomatas pavogė ir pinigus, ir laiką

Šiauliečiai vairuotojai susidūrė su problema – iš jų vagiamas laikas.

Daugiau nuotraukų (1)

Oksana Laurutytė, Jolanta Šidlauskienė, „Šiauliai plius“, etaplius.lt

Feb 20, 2015, 9:56 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 3:19 PM

Už 1 val. automobilio stovėjimą reikia mokėti 30 ct, o į parkomatą įmetus 50 ct monetą ir norint stovėti valandą, parkomatas 20 ct grąžos neatiduoda, o pusvalandžio stovėjimo laiko neprideda.

„Jie vagia laiką, o aš rizikuoju mokėti baudą“, – savaitraščiui „Šiauliai plius“ piktinosi vairuotojas Virginijus, prašydamas pagelbėti sprendžiant šią nesąžiningumo apraišką.

Parkomatai – laiko vagys

Kol šalies nacionalinė valiuta buvo litas, už vieną stovėjimo valandą Šiaulių automobilių stovėjimo aikštelėje ar gatvės kelkraštyje vairuotojas mokėjo 1 Lt. Pasikeitus valiutai, valanda stovėjimo vairuotojui dabar atsieina 30 ct.

Šiaulietis Virginijus sako labai nustebo, kai į parkomatą įmetęs 50 ct monetą ir panoręs automobilį palikti valandai, 20 ct grąžos jis nesulaukė.

„Talonas rodė, kad įmesta 50 ct moneta, bet nei grąžos sulaukiau, nei 0,5 valandos už 20 ct nebuvo pridėta. Paskambinome ant parkomato nurodytu telefono numeriu, bet išgirdome paaiškinimą, kad parkomatas yra tokio tipo, kad neturi galimybės atiduoti 20 ct grąžos.

O kodėl tuomet neprideda laiko? Kontrolė Šiauliuose griežta, pavėluosi 5 minutes – gali tekti baudą sumokėti, nors už papildomą stovėjimo laiką ir sumokėjai. Jei pratęstų laiką, viskas būtų gerai, tačiau dabar parkomatus tegaliu vadinti laiko vagimis“, – sakė pašnekovas.

Pusvalandį atėmė Šiaulių politikai

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Miesto infrastruktūros skyriaus vyr. specialistas Linas Grikšas paaiškino, kad parkomatai grąžos neduoda dėl techninių galimybių, o pusvalandžio pridėti ir neprivalo.

Tarybos sprendimu mokėjimas nustatytas valandos tikslumu, todėl pusvalandis ir nepridedamas. Jei sumoki 1 Eur, o tereikia automobilį pastatyti aikštelėje valandai – gauni papildomai dvi valandas, bet ne grąžos.

Vilniuje, Klaipėdoje vairuotojai turi galimybę sumokėti už pusę valandos paliktą automobilį, o Šiaulių valdantieji politikai vairuotojus nuskriaudė.

Vilniuje įsikūrusios parkomatus prižiūrinčios bendrovės „Stova“ Pardavimų skyriaus vadovas Artūras Satkūnas paaiškino, kad šalyje ir net užsienyje nė vienas gatvės parkomatas neduoda grąžos.

Kiek sumokėjai, tiek laiko ir gauni. Kitokios rūšies parkomatai įrengti uždarose aikštelėse, pavyzdžiui, oro uostose. Ten parkomatai grąžą atiduoda, nes tokia jų modifikacija.

Žmonėms pasipiktinus dėl automobilių stovėjimo apmokėjimo, o parkomatus prižiūrinčiai bendrovei „Stova“ pasiteisinus, kad jie tik vykdo miesto tarybos sprendimą, valdininkai ima gintis, kad Šiauliuose šis mokestis ir taip mažiausias iš visų miestų.

UAB „Stova“ atstovai teigia, kad techninės galimybės leidžia laiką dalinti mažesniais intervalais, tačiau įmonė tiesiog vykdo miesto tarybos sprendimą. A.Satkūnas esą girdėjo, kad miesto Taryba artimiausiame posėdyje ketina svarstyti šį klausimą ir įvesti rinkliavos už automobilių stovėjimą pataisas.

Deja, į miesto Tarybos posėdžio darbotvarkę šis klausimas neįtrauktas, o ir artimiausiu metu neketinamas svarstyti.

Iš naujo klausimo nesvarstys

Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Adomaitis, rengęs ir projektą teikęs miesto tarybai, tikina, kad Tarybai artimiausiu metu nieko teikti neketinama, nes gyventojai dėl to kreipėsi tik vieną kartą, o UAB „Stova“, pasak jo, žada palengvinti apmokėjimo galimybes.

„Parkomatus administruojanti įmonė žada pasiūlyti galimybę mobiliuoju telefonu atsisiųsti priedą, kad gyventojas galėtų užfiksuoti stovėjimo pradžią ir pabaigą.

Tai lyg ir būtų palengvinimas vairuotojams. Yra tokių siūlymų antrą stovėjimo valandą smulkinti kas pusvalandį ar net kas dvidešimt minučių.

Jeigu bus daugiau pageidaujančių, nes kol kas tėra vienas kreipimasis, tarybai teiksime svarstyti rinkliavos pataisas. Kol kas mūsų mieste ir taip yra viena mažiausių rinkliavų, jeigu dar sumažintume, administracinės išlaidos visai neatsipirktų“, – aiškino A.Adomaitis.

Pirmos dešimt minučių – nemokamos

Pirmos valandos, anot pašnekovo, nesinori smulkinti, nes dešimt minučių žmogus turi teisę visiškai nemokėti. Tas laikas yra skirtas pinigams išsikeisti ar kokius nors trumpai trunkančius reikalus sutvarkyti.

Jeigu kontrolierius užfiksuos, kad stovėjote ilgiau nei dešimt minučių, gausite baudą. Jeigu stovėsite valandą ir dešimt minučių, tai jūsų esą bausti niekas nepuls – dešimt minučių yra nemokamos.

„Ant automato aiškiai parašyta, kad jis grąžos neduoda, tad žmogus pats turi susiskaičiuoti, kiek jam įmesti į parkomatą, kad nepatirtų nuostolių. Mokėdamas 50 ct, gauni ilgesnį laiką. Juk dešimt minučių galima stovėti nemokamai, – aiškino A.Adomaitis. – Visų smulkmenų aš nežinau, galiu paaiškinti tik esmę“.

Miestui dėl to, kad gatvėse stovi parkomatai, naudos nedaug. Per metus į biudžetą už automobilių stovėjimą įkrito 576 tūkst. Lt. Kiek daugiau nei pusė šių lėšų – 51,1 proc. – buvo atiduotos UAB „Stova“ už parkomatų administravimą.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.