Seniai plovėte automobilį? Laukite baudos

Lietuvoje jau ilgokai laikosi drėgni orai, todėl dauguma vairuotojų vengia sukti į automobilių plovyklas.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Feb 21, 2015, 3:35 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 3:08 AM

Rezultatas – gatvės pilnos nenusakomos spalvos automobilių, o kai kurių valstybinių numerių neįmanoma įžiūrėti net iš arti.

Jei ir jūsų automobilio numeris aplipęs purvu, nelaukite, kol atkreipsite pareigūnų dėmesį. Už purvinus numerius galima gauti įspėjimą arba baudą nuo penkių iki vienuolikos eurų.

Netyčia pažeidžia KET

„Kai oro sąlygos keičiasi – sniegas tirpsta, purvas ir vanduo iš po automobilių ratų aptaško kitus automobilius, sunku tikėtis, kad vairuojama transporto priemonė būtų idealiai švari. Tačiau prieš pradedamas važiuoti vairuotojas privalo įsitikinti, ar transporto priemonė tvarkinga“, – tvirtino Lietuvos kelių policijos tarnybos specialistė Marija Kazanovič.

Kelių eismo taisyklių priede „Transporto priemonių skiriamieji ir informaciniai ženklai transporto priemonėse“ nustatyta, kad valstybinio numerio ženklus draudžiama uždengti apsauginėmis medžiagomis, lankstyti ar kitaip keisti jų formą, jie neturi būti apgadinti, užteršti ar surūdiję.

Taigi, purvinais valstybinio numerio ženklais važiuoti negalima, nors nėra nurodyta, kada numeriai dar laikomi švariais, o kada už purvą ant jų galima gauti baudą.

Pareigūnai pasitiko su kibirais ir kempinėmis

M.Kazanovič pripažino, kad tiesioginės įtakos eismo saugumui purvini numeriai neturi, bet pažeidimo nereikėtų vertinti kaip nerimto.

„Šių reikalavimų nesilaikymas apsunkina eismo kontrolę vykdančių pareigūnų darbą, atliekant transporto priemonės identifikavimą, apsunkina automobilių atpažinimą esant reikalui“, – tvirtino ji.

Bet jei transporto priemonės valstybinio numerio ženklas purvinas ir neįskaitomas, vairuotojui nebūtina važiuoti į plovyklą – galima numerio ženklą nuvalyti pačiam.

Tuo pernai jau įsitikino Vilniaus vairuotojai, kai pareigūnai surengė švaros akciją ir sustabdę automobilius nešvariais valstybiniais numeriais vairuotojams siūlė alternatyvą – čiupti kempinę ir numerius nusiplauti arba mokėti baudą.

Į porą iš anksto numatytų vietų pareigūnai tąkart atsigabeno kibirus su vandeniu ir kempinių, o jais pasinaudojo visi sustabdyti vairuotojai.

M.Kazanovič nepaneigė minties, kad šįmet pareigūnai panašią akciją gali pakartoti.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.