Taisyklė, kurios nežino dauguma vairuotojų

Mokėti ar nemokėti už automobilio stovėjimą radus laisvą tarpą rezervuotų vietų eilėje, jeigu po ženklu pažymėtas rezervacijos laikas būna praėjęs?

Jei gatvė gana ilga, žmonės pamato ženklą „P rezervuota“ ir mano, kad mokėti nereikia. Anot specialistų, tokiu atveju praverstų papildomi ženklai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jei gatvė gana ilga, žmonės pamato ženklą „P rezervuota“ ir mano, kad mokėti nereikia. Anot specialistų, tokiu atveju praverstų papildomi ženklai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė-Steponėnė („Lietuvos rytas“)

Apr 4, 2015, 12:52 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:29 PM

Jei rezervacijos valandos jau praėjusios, vadinasi, vieta laisva. Likęs galioti tik P ženklas. Vadinasi, mokėti už stovėjimą nereikia, nes papildomos informacijos apie tai po ženklu nėra.

Taip rezervuotą vietą žyminčius ženklus supranta daugybė vairuotojų, bet jie klysta.

Bauda nustebino

Vilnietė Irina L. taip pat manė, kad pasibaigus rezervacijos laikui pažymėtoje vietoje automobilį galima statyti nemokamai. Bet grįžusi prie mašinos ji rado nemalonią žinią – neapmokėjus stovėjimo teks mokėti baudą.

Vairuotoją toks reikalavimas labai nustebino. Vakare palikusi automobilį vietoje, kuri darbo valandomis rezervuota, Irina buvo įsitikinusi, kad mokėti nereikia.

Dar labiau ji nustebo sulaukusi rinkliavas už automobilių stovėjimą renkančios įmonės „Susisiekimo paslaugos“ paaiškinimo.  

„Įmonė teigia, kad taip yra numatyta kelių eismo taisyklėse, kad: „Nurodomieji kelio ženklai 531 „rezervuota stovėjimo vieta“ jo galiojimo metu pakeičia mokamas vietas į rezervuotas, o kai jis negalioja, stovėjimo vietos lieka mokamomis“. Reiškia, pradeda galioti anksčiau kelyje pastatytas ir galiojantis mokamo stovėjimo ženklas, bet šalia rezervuotos vietos ženklo su galiojimo laiku nėra nurodyta, kad kitomis valandomis stovėjimas yra mokamas“, – pasakojo nukentėjusi vairuotoja.  

Erdvė interpretacijoms

Tačiau pasidomėjusi plačiau moteris tokio paaiškinimo nerado nei įmonės puslapyje, nei Kelių eismo taisyklėse.

Jose pažymėta tik tiek, kad ženklas P nurodo transporto priemonių stovėjimo vietą, o papildomos lentelės, kaip galiojimo laikas, patikslina arba apriboja kelio ženklų, su kuriais jos naudojamos, galiojimą.  

Kaip elgtis, kai ženklo galiojimo laikas pasibaigia, tiksliai nėra išaiškinta.  

„Manau, kad taisyklės yra kuriamos tam, kad gyventojai jas žinotų ir laikytųsi, o ne tam, kad gautume baudas už jų nesilaikymą ir negalėtume net norėdami surasti tos taisyklės, kurios „nesilaikome“, – sakė vilnietė. – Nei interneto platybėse, nei parkavimo įmonių taisyklėse nepavyko surasti nė vieno tokį atvejį išaiškinančio sakinio.  

Manau, kad tai ydinga praktika, kai eismo taisyklėse nėra įvardinta, o įstaigos darbuotojai vadovaujasi nuomonėmis ir neskelbiamomis įmonės vidaus taisyklėmis.  

Nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia, tačiau baudžiama tik už įstatymuose numatytus atvejus, o ne interpretacijas, kai įstatymai to nenumato.“  

Pripažįsta painiavą  

Vairuotojams gali pasirodyti, kad pasibaigus vietos rezervavimo laikui lieka galioti tik P ženklas be apribojimų, tačiau kadangi nurodomieji kelio ženklai nustato arba panaikina tam tikrą eismo tvarką, pasibaigus vieno ženklo galiojimo laikui įsigalioja prieš jį pastatytas kelio ženklas.

Toks kaip P ženklas su mokamų paslaugų lentele.  

Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis sutiko, kad toks ženklinimas vairuotojams tikrai kelia problemų.  

„Kai aikštelė yra mokama, tomis valandomis, kai rezervuotų vietų galiojimas pasibaigęs, ten automobilius gali statyti kas nori, bet reikia susimokėti, nes galioja mokamų paslaugų lentelė.  

Bet geriausia būtų įrengti papildomus ženklus. Jei gatvė pakankamai ilga, žmonės pamato „P rezervuota“ ir galvoja, kad mokėti nereikia.  

Tikrai nekenktų atkartoti mokėjimo ženklą, ne jei ryte mokėjimo ir rezervacijos laikas paprastai sutampa, vakare vairuotojai tikrai gali susiklaidinti. Ženklai turi būti aiškūs, kad nekeltų abejonių“, – sakė V.Pumputis.  

Papildomų lentelių įrengimu turėtų pasirūpinti savivaldybės.

V.Pumputis minėjo, kad taip problema sprendžiama daugelyje Vakarų Europos šalių.  

„Galime sakyti, kad vairuotojai kalti, kad nepastebėjo ženklo, bet sutikime, kad rezervuotos vietos kelia neaiškumų. Rezervuotos vietos ženklą būtų galima papildyti papildoma lentele, kad tam tikru laiku stovėjimas yra mokamas“, – patikino jis.

Informacijos stinga

Inga Simanonytė

Vilniaus miesto savivaldybės atstovė

„Iš tikrųjų būtų galima sukurti informacinę lentelę prie rezervuotų ženklų, kad mokama kitu laiku. Tačiau kaip tai turėtų atrodyti, būtų sunku įvardyti, nes su panašia praktika užsienio šalyse ar kituose miestuose neteko susidurti.

Kita išeitis – tokią informaciją būtų galima papildomai skelbti „Susisiekimo paslaugų" tinklalapyje, ant parkavimo automatų, mobiliųjų telefonų programėlėse (kai mokama už stovėjimą) ir kt. Svarstysime šį siūlymą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą