Palangos pėsčiųjų rojuje kyla karas tarp vairuotojų ir pareigūnų

Siekdama J.Basanavičiaus gatvę išsaugoti vien pėstiesiems Palangos valdžia įsispraudė į kampą – draudžiant transporto eismą sulaukiama vis daugiau čia dirbančių verslininkų skundų.

J.Basanavičiaus gatvė labai mėgstama pėsčiųjų, bet per ją nori važiuoti ir vairuotojai.<br>D.Umbraso nuotr.
J.Basanavičiaus gatvė labai mėgstama pėsčiųjų, bet per ją nori važiuoti ir vairuotojai.<br>D.Umbraso nuotr.
Dėl automobilių eismo ribojimų pagrindinėje Palangos J.Basanavičiaus gatvėje nuolat įsižiebia daugybė konfliktų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Dėl automobilių eismo ribojimų pagrindinėje Palangos J.Basanavičiaus gatvėje nuolat įsižiebia daugybė konfliktų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Aug 5, 2015, 10:34 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 11:45 PM

Aštuntus metus J.Basanavičiaus gatvėje gintaro dirbiniais prekiaujantis 45 metų palangiškis Robertas Neverauskas netikėtai tapo Kelių eismo taisyklių pažeidėju.

Vėlai vakare susikrovęs savo prekes jis lengvuoju automobiliu pajudėjo nuo prekyvietės, tačiau buvo sustabdytas policijos pareigūnų. Mat nuo 13 valandos iki vidurnakčio transporto eismas J.Basanavičiaus gatvėje vasarą uždraustas.

Kitu paros metu – nuo vidurnakčio iki pietų šioje gatvėje galioja kelio ženklas „Motorinio transporto eismas draudžiamas“, kurį gali pažeisti čia gyvenantys, dirbantys ir prekes atvežantys vairuotojai.

Užtarimo nesulaukė

„Sutemus man prekyba baigiasi, nes gatvę užplūstantys poilsiautojai gintaro dirbiniais nebesidomi.

Be to, tamsiuoju metu nesaugu – mano pardavinėjami dirbiniai yra brangūs.

Vasarai baigiantis temti pradeda vis anksčiau. Negi turiu būti įkalintas J.Basanavičiaus gatvėje ir laukti kelias valandas, kad galėčiau išvažiuoti namo?

Pagaliau būna, kai staiga užeina liūtis, kyla audra.

Vadinasi, ir tada turėčiau kiurksoti tuščioje gatvėje, nes kelių dėžių su gintaro dirbiniais nenusineši“, – negali suprasti 14 eurų baudą gavęs palangiškis.

Važiuojantis iki vidurnakčio R.Neverauskas policijai yra užkliuvęs ir anksčiau, bet suprasdami situaciją vietiniai pareigūnai jį tik įspėdavo.

Šį kartą verslininką sustabdė iš Vilniaus komandiruoti pareigūnai, kurie kelio ženklo pažeidimą įvertino formaliai.

„Nubaudę pažeidėją policijos pareigūnai buvo teisūs.

Kelio ženklas „Eismas draudžiamas“ išimtis numato tiktai maršrutiniam transportui ir neįgaliesiems“, – teisybės bandžiusiam ieškoti palangiškiui nukirto kurorto Viešosios policijos skyriaus viršininkas Gintautas Pocevičius.

Nubaudė ne vienintelį

Dienų dienas J.Basanavičiaus gatvėje praleidžiančiam R.Neverauskui dėl gautos baudos nebūtų taip pikta, jei draudžiamu laiku čia nezuitų kiti krovininiai ir lengvieji automobiliai.

„Po 13 valandos įvažiuoja antroje pamainoje dirbantys kavinių darbuotojai, važinėjasi čia esančių pastatų savininkai. Vakare didelėmis mašinomis išvežami ledų vežimėliai.

O aš, porą šimtų metrų gatve judėdamas vėžlio greičiu, virstu didžiausiu pažeidėju“, – kalbėjo palangiškis.

Bet G.Pocevičius tvirtino, jog šis verslininkas nėra vienintelis nubaustas už važiavimą draudžiamu laiku: „Šią vasarą už tai jau yra nubausta 14 asmenų.

Kita vertus, įvertindami pažeidimą pareigūnai vadovaujasi protingumu ir nebaudžia į savo namus važiuojančių šios gatvės gyventojų ar verslininkų, kurie iki vidurnakčio prekybos įrenginius gali išsivežti tik automobiliais.“

Valdžia vaistų neranda

Vos išgirdęs apie konfliktines situacijas J.Basanavičiaus gatvėje Palangos vicemeras ir savivaldybės Eismo saugumo komisijos pirmininkas Rimantas Mikalkėnas dažniausiai stveriasi už galvos.

„Ta gatvė kaip rakštis. Situacija be išeities: vasarą čia toks pėsčių poilsiautojų srautas, kad transporto eismą mes esame priversti drausti dėl pėsčiųjų saugumo.

Tačiau tuomet kenčia prekių negalintys atsivežti verslininkai ir net šioje gatvėje gyvenantys palangiškiai, kurie formaliai irgi tampa pažeidėjais.

Jeigu visą parą čia galios daugiau išimčių numatantis kelio ženklas, J.Basanavičiaus gatve galės važinėti ne tik gyventojai ar aptarnaujantis transportas, bet ir čia dirbantys. O jų sezono metu yra šimtai. Tuomet gatvė pavirs autostrada“, – dėstė R.Mikalkėnas.

Vos ne kasdien skundų sulaukianti kurorto valdžia bandė patenkinti visų interesus leisdama verslininkams netrukdomiems prekes atsivežti iki 13 valandos, o darbuotojams išsivažinėti po vidurnakčio.

Bet atsirado tokių, kurie darbą baigia vakarop, o gyventojai į savo namus turi teisę važiuoti bet kada.

Išimtys taikomos ir dabar

Ankstesniais metais ši problema nebuvo tokia aštri, nes neoficialiai veikė savotiškos išimtys, kai atskiriems automobiliams buvo išduodamas leidimas pažeidžiant kelio ženklą važiuoti konkrečiu maršrutu ir leidime nurodytu laiku.

Vėliau policija susizgribo, kad tokie leidimai neteisėti – jie nenumatyti teisės aktuose.

„Išimtis gyventojams ir, tarkime, ledų vežimėlį turintiems išsivežti verslininkams policija priversta taikyti ir dabar.

Tik dabar tai vadinama ne leidimais, o pareigūnų taikomu protingumo kriterijumi. Iš esmės jokio skirtumo.

Išduodant leidimą jo būtinumą svarstytų bent kokia nors komisija, o dabar situaciją vertina vienas pareigūnas“, – kalbėjo R.Mikalkėnas.

Pasak vicemero, kelio ženklų keitimas J.Basanavičiaus gatvėje nieko neduos. Nieko neišspręstų ir eismo draudimas tik iki 22 valandos, nes tuo metu gatvėje sunku prasilenkti pėsčiomis, o ką jau kalbėti apie važiavimą automobiliu.

Norėtų įteisinti leidimus

R.Mikalkėno nuomone, draudžiant eismą šioje gatvėje vienintelė išeitis taikyti leidimų sistemą, tačiau pirma juos įteisinus: „Tokie leidimai būtų išduodami tik rimtai apsvarsčius, ar jie yra būtini.

Dauguma J.Basanavičiaus gatvėje dirbančių verslininkų priprato čia atvažiuoti automobiliais ir pamiršo, kad prekes kavinei galima atstumti vežimėliu.“

Vicemeras užsienio kurortuose matė ne vieną tokią pėsčiųjų zoną, kurioje prekės atvežamos miniatiūriniais elektromobiliais ar stumiamais vežimėliais ir niekam į galvą nešauna ten atvažiuoti krovinine mašina.

Išeitis – kelio ženklai

Saulius Skvernelis

Vidaus reikalų ministras

„Kelių eismo reikalavimų išimtis numatančius leidimus gali įteisinti tik Seimas, priėmęs atitinkamus teisės aktus. Tačiau tokiam žingsniui nepritarčiau, nes kai kam suteikiant išimčių ir privilegijų atsirastų sąlygos piktnaudžiauti.

Tokia praktika anksčiau buvo Kaune – buvo išduodami leidimai, leidžiantys automobiliams sustoti bet kur.

Manau, kad Palangos J.Basanavičiaus gatvės eismo problemą galima išspręsti kelio ženklais ir apgalvotai pritaikius jų galiojimo laiką.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.