Iš Airijos į Vilnių grįžusio emigranto laukė spąstai

Iš Airijos į Vilnių atostogauti savo automobiliu atvykęs emigrantas 30-metis Tomas Andrašius susidūrė su stovėjimo aikštelių nesvetingumu. Mašina su airišku numeriu į vidų įleidžiama, o išvažiuoti negali.

Automobiliu su airišku numeriu atvykęs T.Andrašius Vilniuje jautėsi nepatogiai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Automobiliu su airišku numeriu atvykęs T.Andrašius Vilniuje jautėsi nepatogiai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė („Lietuvos rytas“)

2015-08-14 13:26, atnaujinta 2017-10-20 15:15

T.Andrašius į Vilnių atvyko automobiliu, ant kurio – airiškas valstybinis numeris, sudarytas iš 9 ženklų, o jo vairas – dešinėje pusėje.

Pirmieji įtarimai, kad jis nėra labai laukiamas, kilo jau prie prekybos centro „Iki“ Nemenčinės plente, kur automobilį pasistatyti nusprendusį vyrą automatinis aikštelės užtvaras įleido ne iš pirmo karto.

Pokalbis užtruko ilgai

Po penkiolikos minučių pasukus atgal, užtvaras nebepakilo. Automato ekrane vairuotojui buvo nurodyta, kad automobilio numeris neatpažįstamas.

Pakelti užtvarą į viršų buvo įmanoma tik paskambinus į pagalbos centrą.

Pasak T.Andrašiaus, susisiekti su dispečeriais buvo sunkoka. Norėdamas išvažiuoti vyras užtruko gerą pusvalandį.

Pašnekovas tik pasidžiaugė, kad šalia buvusi motina turėjo telefoną su lietuvišku numeriu. Esą pokalbiai su pagalbos centru truko apie 20 minučių, tad tik airišką telefono numerį turinčiam T.Andrašiui tai būtų nemažai kainavę.

„Įdomu, kas būtų, jeigu prie „Iki“ kiltų gaisras? Jie privalo turėti raktus, kad galėtų atrakinti barjerą ir įleisti gaisrininkus, kitas pagalbos tarnybas“, – stebėjosi vyras.

Patarė nuvalyti numerį

Tačiau Lietuvos aplankyti atvykusio vyro problemos stovėjimo aikštelėse nesibaigė – prie prekybos centro „Baldų rojus“ susiklostė panaši situacija.

Šįkart į aikštelę T.Andrašius įvažiavo be trikdžių, tačiau išvažiuodamas vėl pateko į automatinio užtvaro spąstus.

Sistema jo automobilio numerį nuskaitė, bet pateikė pranešimą, kad jis neatpažintas, ir patarė numerį nuvalyti.

Tiesa, ant Airijoje dirbančio lietuvio automobilio valstybinio numerio buvo kelyje pritrėkštų vabzdžių, bet jis nebuvo neįskaitomas.

„Automatas idealiai rodė mano numerio skaičius, tačiau vis tiek neišleido“, – stebėjosi emigrantas.

Tąkart vyrą išgelbėjo ne skambučiai pagalbos telefonu, kuris net neveikė. Netoliese stovėjusi prekybos centro darbuotoja pasidomėjo vairuotojo situacija ir paskambino kitam darbuotojui. Užtvaras buvo pakeltas.

Čia vyras užgaišo dešimt minučių.

Taisyklių nepažeidė

„Vilniuje tokių kaip aš – iš Airijos – atvažiuoja gal ne tiek jau ir daug, bet ką daryti baltarusiams, kurie čia nuolat apsiperka?

Užsieniečių pilnas miestas. Jeigu taip yra kiekvienoje automobilių stovėjimo aikštelėje, tai tikras vargas“, – sakė vyras.

Šios situacijos negalėjo susidaryti dėl to, kad jis neva bandė aikšteles palikti nesusimokėjęs.

Anot T.Andrašiaus, abiem atvejais jis aikštelėse stovėjo tiek, kiek leidžiama stovėti nemokamai.

Savo kaltės neįžvelgia

Stovėjimo aikštelę prie Nemenčinės plento prekybos centro „Iki“ administruojančios įmonės „UniPark“ direktorius Marius Blagnys tikino, kad jų stovėjimo aikštelėmis gali naudotis visų valstybių automobiliai. Koks valstybinis numeris, neturi reikšmės.

„Tiesiog pasitaiko įvairių situacijų ir jas klientams visada padeda išspręsti visą parą budintis mūsų klientų aptarnavimo centras“, – sakė M.Blagnys.

Pasak „UniPark“ direktoriaus, aikštelėse įrengta moderni technologija, kuri leidžia nuskaityti transporto priemonės valstybinį numerį ir perkelti jį į programinę įrangą.

Taip užfiksuojamas automobilio įvažiavimo ir išvažiavimo laikas, data, vieta, mokestis.

„Aikštelėse yra naudojama vienos didžiausių parkavimo įrangos gamintojų Europoje ir pasaulyje „Amano“ techninė ir programinė įranga, kuri pritaikoma prie lietuviškų sąlygų ir tikrai ja gali naudotis visų šalių automobilių vairuotojai“, – tikino direktorius.

Jo teigimu, nesusipratimų gali iškilti visų šalių automobilių vairuotojams, dažniausiai – dėl nešvarių ar pažeistų numerių.

Tokio tipo sistemas „UniPark“ pradėjo naudoti prieš metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.