Moterys kelyje nesijaučia tvirtos?

Spalį atlikta abiejų lyčių vairuotojų apklausa atskleidė, kad vyrai savo vairavimo gebėjimus vertina daug geriau negu moterys, nors ir pripažįsta, kad yra labiau linkę prasižengti.

Blondinė prie vairo – stereotipas, žlugdantis moterų pasitikėjimą savimi.<br>„123rf.com“ nuotr.
Blondinė prie vairo – stereotipas, žlugdantis moterų pasitikėjimą savimi.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 15, 2015, 1:28 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 9:03 AM

Moterys savo sugebėjimus prie vairo vertina gerokai santūriau, nors keliuose elgiasi drausmingiau. Psichologų aiškinimu, moterų savivertei įtakos daro ir stereotipai.

Draudimo bendrovės „Gjensidige Baltic“ užsakyto tyrimo metu buvo siekiama išsiaiškinti, kaip vairuotojai vertina savo įgūdžius ir kokius prasižengimus yra linkę daryti.

Apklausos metu vairuotojų buvo paprašyta įvertinti savo vairavimo įgūdžius. Rezultatai atskleidė, kad savo gebėjimais pasitiki net penkis kartus daugiau vyrų nei moterų.

Net 15 procentų vyrų sau skyrė aukščiausią įvertinimą ir teigė esantys puikūs vairuotojai, nesukeliantys avarinių situacijų, vairuojantys saugiai ir užtikrintai.

O moterys save vertino gerokai santūriau: puikiomis vairuotojomis save laiko vos trys procentai apklaustųjų.

Kiek daugiau nei kas trečias vyras save laiko geru vairuotoju, suvokiančiu savo veiksmus ir žinančiu, kaip elgtis įvairiose situacijoje. Moterys šiuo klausimu ir vėl turi kuklesnę nuomonę: vos kas šešta respondentė laikė save gera vairuotoja.

Didžioji dalis apklaustų moterų save laikė vidutinėmis, kartais suklystančiomis vairuotojomis. Taip save įvertino net 38 procentai moterų ir tik 23 proc. vyrų.

Dar prastesnį įvertinimą – „esu silpnas vairuotojas, nepasitikintis savo gebėjimais prie vairo“ – sau skyrė keturis kartus daugiau vairuotojų moterų nei vyrų.

Vertinant kelių eismo prasižengimus, moterų elgsena pastebimai skiriasi nuo vyrų.

Paklaustos, ar dažnai pažeidžia Kelių eismo taisykles, beveik 40 procentų dailiosios lyties atstovių teigė niekada nepažeidžiančios Kelių eismo taisyklių ir tik 20 procentų vyrų apie save pasakė tą patį. Apklausa atskleidė, jog pavyzdingiausi 56 metų ir vyresni vairuotojai.

Įdomu tai, kad net dvigubai daugiau vyrų nei moterų teigė kartais sąmoningai pažeidžiantys Kelių eismo taisykles. Tokį savo elgesį jie grindė žinojimu, kad tai padės greičiau pasiekti tikslą.

Septyni procentai respondentų vyrų atsakė taisykles pažeidžiantys dažnai, bet tik tada, kai, jų nuomone, tai nekelia grėsmės ar nepatogumų kitiems eismo dalyviams. Moterys šio atsakymo beveik nesirinko, teigiamai į klausimą atsakė vos pusė procento apklaustųjų. („Lrytas.lt“, LR)

Nemažai įtakos turi ir stereotipai

Psichologinės paramos studijos „Dermė“ psichologė Rūta Bačiulytė, komentuodama skirtingus vyrų ir moterų apklausos atsakymus, teigė, kad jie atspindi ne tik fiziologinius abiejų lyčių skirtumus. Daug įtakos turi ir socialiniai veiksniai, formavę moterų vaidmenį įvairiais laikotarpiais.

„Nuo senų laikų vairavimas buvo vyriškas užsiėmimas, pradedant karietų lenktynėmis, vėliau atsiradus pirmiesiems automobiliams.

Moterys prie vairo sėdo kur kas vėliau: prasidėjo karai, moterų emancipacija. Tuo laiku vyrų likdavo mažai ir moterims tekdavo visi vyriški darbai, tarp jų ir vairavimas“, – aiškino psichologė.

Analizuodama savęs vertinimo rezultatus ir kodėl moterys savimi pasitiki mažiau, R.Bačiulytė aiškino, kad stereotipų įtaka taip pat turi reikšmės vertinant save: „Įvairios anekdotinės istorijos apie blondinę prie vairo daro tam tikrą įtaką moterų savivertei šioje srityje. Net puikiai vairuojanti moteris gali manyti, jog niekada neprilygs puikiai vairuojančiam vyrui vien todėl, kad ji – moteris“, – teigė psichologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.