Nauja baudos balų sistema grįžta į Seimą: išrinko 6 pažeidimus

Baudos balų sistemos iniciatoriai vėl grąžina šį vairuotojų sutramdymo būdą į valdžios rankas.

Siūloma nauja baudos balų sistemos versija.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Siūloma nauja baudos balų sistemos versija.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Siūloma nauja baudos balų sistemos versija.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Siūloma nauja baudos balų sistemos versija.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 1, 2015, 3:23 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 8:25 PM

Pernai rudenį Seimas nepritarė baudos balų grąžinimui į Lietuvos kelius, todėl Vidaus reikalų ministerija (VRM) paruošė naują įstatymo projektą.

Jame baudos balų skyrimas numatytas tik šešiais atvejais, kurie, VRM manymu, kelia didžiausią grėsmę eismo saugumui.

Vidaus reikalų ministro patarėjas Tomas Beržinskas patvirtino, kad kardinalių pokyčių antradienį pateiktame projekte nėra, tačiau jame išgryninta, už ką būtų skiriami baudos balai. Juos vairuotojai gautų ne už visus, o tik už pačius pavojingiausius KET pažeidimus.

„Baudos balų sistema padėtų efektyviau kovoti su KET pažeidinėjimu ir ji būtų taikoma kaip drausminamoji priemonė – vairuotojas būtų motyvuotas nekartoti ir nedaryti kitų pažeidimų, nes už tai lauktų teisės vairuoti atėmimas, reali bausmė, kurios nenori nė vienas vairuotojas“, – sakė T.Beržinskas.

Teisės atėmimas – metams

Antradienį Vyriausybės rūmuose vyko Valstybinės eismo saugumo komisijos posėdis, kurio metu svarstytas Vidaus reikalų ministerijos patobulintas Administracinių teisės pažeidimų kodekso ir Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo projektas, kuris įteisintų balų už pakartotinius eismo saugumo pažeidimus sistemą.

Ši sistema leistų efektyviau kovoti su Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidinėjimu, drausminant pakartotinai jas pažeidžiančius vairuotojus – gavę tam tikrą balų skaičių už padarytą pažeidimą jie būtų labiau motyvuoti nepadaryti kito pažeidimo.

Tuo tarpu pakartotinai KET pažeidinėjantiems vairuotojams, per vienus metus surinkusiems nustatytą balų skaičių, butų atimta teisė vairuoti.

VRM Visuomenės saugumo ir viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus vedėjas Darius Vasaris patvirtino, kad patyrusiems vairuotojams bus vairuotojo pažymėjimas bus atimamas surinkus 10 balų, o turintiems iki 2 metų stažą pakaks 6 balų.

Vienu kartu maksimali balų suma nebus skiriama. Pasak D.Vasario, taip yra todėl, kad balų sistemos tikslas iš esmės yra užkirsti kelią pakartotiniams KET pažeidinėjimams.

„Baudų didinti nenorime. Ir taip dalis asmenų nesusimoka paskirtų baudų, tokių yra apie 30 proc. Bet policija patvirtino, kad yra net keli tūkstančiai asmenų, kurie per metus padaro 2 ir daugiau tokių pažeidimų, už kuriuos būtų skiriami baudos balai ir grėstų teisės vairuoti atėmimas“, – sakė jis.

Patobulintame įstatymo projekte siūloma balus skirti tik už tuos KET pažeidimus, kurie kelia didelę grėsmę eismo saugumui, o balai būtų diferencijuojami priklausomai nuo pažeidimo sunkumo lygio ir keliamo pavojaus eismo saugumui.

Kaip ir senesniame įstatymo projekte, siūlomas didžiausias skiriamų balų už pažeidimą skaičius yra 5, kad pažeidėjas nesurinktų maksimalaus leidžiamo balų skaičiaus per vieną kartą. Mažiausias balų skaičius – 2.

Balai būtų skiriami už tokius KET pažeidimus:

- nustatyto greičio viršijimas,

- vairavimas esant neblaiviems,

- važiavimas esant draudžiamam šviesoforo signalui,

- nustatytos įspėjamųjų signalų naudojimo tvarkos pažeidimas,

- apsisukimas pėsčiųjų perėjose, tuneliuose, ant tiltų, estakadų, viadukų ir po jais,

- vairavimas be techninės apžiūros.

Bus galima pasitaisyti

Siekiant stiprinti balų sistemos prevencinę funkciją, patobulintame įstatymo projekte siūloma nustatyti, kad asmeniui, išklausiam papildomą vairuotojų mokymo kursą, pasibaigtų trijų balų, paskirtų jam už paskutinį pažeidimą ar kelis pažeidimus, galiojimas.

Tačiau tam, kad siūloma sistema netaptų beprasme, patobulintame projekte numatoma, jog balų galiojimo pasibaigimo galimybe asmenys galėtų pasinaudoti tik vieną kartą per metus.

Manoma, kad patobulintas įstatymo projektas leistų geranoriškai nusiteikusiam asmeniui, nepriklausomai kiek balų jis jau yra surinkęs, atsinaujinti KET ir kitas su saugiu vairavimu susijusias žinias bei sumažinti KET pažeidimų skaičių ir taip prisidėti prie eismo saugumo stiprinimo.

Siekiant proporcingos drausminančios poveikio priemonės asmenims, kurie vairuoja kai jiems atimta teisė vairuoti, siūloma papildyti Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą nuostatomis, kad asmeniui, kuris vairavo transporto priemonę, kai jam atimta teisė vairuoti transporto priemones, ši teisė grąžinama ne anksčiau kaip po vienų metų nuo administracinės nuobaudos už šį pažeidimą paskyrimo dienos.

Šis vienerių metų terminas sutampa su paskirtų balų galiojimo terminu.

Patobulinto įstatymo projekto siūlymui dar turės pritarti ministrų kabinetas ir Seimas.

Baudos balų  sistema, kai per metus už padarytus pažeidimus surinkus dešimt baudos balų būdavo atimama teisė vairuoti automobilį 12 mėnesių, galiojo iki 2008 metų.

Ši sistema buvo kritikuojama už tai, kad esą skatina korupciją policijoje ir skatina atsipalaiduoti vairuotojus, kurie žino, jog turi galimybę kelis kartus pažeisti KET, nerizikuodami prarasti teisės vairuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.