Vilnius ruošia neišvengiamą ginklą prieš pažeidėjus

Šiuo metu mieste veikia vos 15 vaizdo kamerų, tačiau savivaldybė puoselėja viltis kitąmet įrengti šiuolaikišką stebėjimo sistemą, kuri fiksuos Kelių eismo taisyklių pažeidėjus ir atpažins chuliganus.

Vilniaus savivaldybė ruošiasi pažeidėjus tramdyti kameromis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus savivaldybė ruošiasi pažeidėjus tramdyti kameromis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Dec 4, 2015, 12:11 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 8:23 AM

Tvarką sostinėje nenuilstamai prižiūrės per du šimtus budrių akių. Tai užsibrėžusi savivaldybė, kitąmet patobulinsianti gatvėse ir aikštėse sumontuotas vaizdo kameras.

Po tragiškų įvykių pasaulyje vilniečių akys nukrypo į šią įrangą. Vicemeras Gintautas Paluckas pripažino – taip, šiuo metu ji beveik neveikia.

Benamiai tiek įsidrąsino, kad pigų vyną ėmė maukti Vinco Kudirkos aikštėje, po Vyriausybės langais. Mat jie žino, kad čia sumontuotos vaizdo kameros seniai aklos.

„Vilniuje sumontuota daugybė vaizdo kamerų. Bet visos jos veikė arba veikia elementariu principu – fiksuoja vaizdą, kurį monitoriuose stebi žmonės. Jie kai ką pastebi, bet kai ko gali ir nepastebėti. Tiesa, dar yra įrašai, bet ir jie ne visada pagelbėja“, – apibūdino padėtį G.Paluckas.

Todėl šiuo metu jau išmėginama nauja vaizdo kamerų funkcija. Kai kurios jau fiksuoja Kelių eismo taisykles pažeidžiančius automobilius – važiuojančius A juosta, neleistinose vietose sukančius į kairę.

Šios kameros ne tik pačios fiksuos pažeidimus, automobilių valstybinius numerius, bet ir juos susies su savininkais – žmogaus pagalbos nebereikės.

Kitas etapas – grafinis veidų atpažinimas. Jį įdiegus anksčiau į teisėtvarkininkų rankas pakliuvusius asmenis susekti nebus sunku. Įranga automatiškai apdoros duomenis, pasitelkus vaizdo kameras bus įmanoma nustatyti įtariamojo judėjimo kryptį.

Algoritmų apdorojimo sistemą kuria dvylikos specialistų komanda, tačiau kai kurias programas savivaldybė ketina pirkti. Juolab kad šiuo metu yra nemenka pasiūla.

Pažeidėjus atpažins per šimtą miesto gatvėse ir aikštėse sumontuotų kamerų.

Be to, šia funkcija bus papildytos ir autobusuose sumontuotos 57 kameros. Taip pat ketinama tam panaudoti ir sankryžose įrengtas vaizdo kameras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.