Gydytojas pasakė, ką reiškia nulio promilių įstatymas

„Ši priklausomybė (alkoholiui) yra panaši kaip ir antrojo tipo cukrinis diabetas. Tai ligai išsivystyti svarbūs ir aplinkos, įpročių, genetiniai faktoriai. Mano supratimu, gal ir nelogiška, kad diabeto prevencijai būtų uždraudžiami saldumynai, tortai ir panašiai.

Gydytojo manymu, nebūtina vairuotojus priversti visiškai atsisakyti alkoholio.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Gydytojo manymu, nebūtina vairuotojus priversti visiškai atsisakyti alkoholio.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2015, 6:04 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 9:03 AM

„Ši priklausomybė (alkoholiui) yra panaši kaip ir antrojo tipo cukrinis diabetas. Tai ligai išsivystyti svarbūs ir aplinkos, įpročių, genetiniai faktoriai. Mano supratimu, gal ir nelogiška, kad diabeto prevencijai būtų uždraudžiami saldumynai, tortai ir panašiai.

Galbūt reikėtų įvertinti, kiek žmonių atsakingai vartoja alkoholinius gėrimus, padaryti sociologinius tyrimus, ir tada priimti kažkokias išvadas. Dabar išeina, kad, dėl palyginti nedidelės dalies potencialių ligonių, gali didelė visuomenės dalis nukentėti“, – savo poziciją išsakė E.Subata.

Anot jo, manoma, kad Lietuvoje nuo alkoholio gali būti priklausomas kas dešimtas vyras ir kas penkiasdešimta moteris – būtent šiai rizikos grupei esą ir būtų aktualiausios pataisos, tačiau ne atsakingai alkoholį vartojančiai didžiajai visuomenės daliai.

Jis teigė, jog daugumoje Europos Sąjungos valstybių leistina alkoholio riba kraujyje vairuotojams yra 0,5 promilės. Aiškių argumentų dėl reikšmingai sumažėjusios reakcijos pavartojus nedidelį kiekį alkoholio esą nėra.

„Tai yra daugiau spekuliacinis klausimas – jei tai minimalūs kiekiai, jie netrikdo atsakingo vartojimo.

Ne veltui daugumoje Europos Sąjungos valstybių yra tos promilių ribos, ir tai nėra „iš lubų“ parašyta: dauguma žmonių sugeba labai atsakingai vartoti alkoholinius gėrimus, minimaliais kiekiais, ir tai neturi įtakos vairavimui.

Tačiau yra grupė piliečių, kurie turi priklausomybės simptomų, būtent – nesugebėjimą kontroliuoti alkoholio vartojimo proceso intensyvumo, pabaigos. Tiems yra rizika“, – sakė E.Subata.

Jo nuomone, dalį problemų dėl nuo alkoholio priklausomų asmenų sukeltų avarijų būtų galima spręsti įteisinus priverstinį gydymą, nes šiuo metu „priverstinės hospitalizacijos potencialas nėra išnaudojamas“.

Medikas taip pat nesiėmė vertinti, ar kai kurie vartojami vaistai leistų vairuotojams „pripūsti“ minimalų kiekį promilių – esą jo vadovaujamame centre policija tikrina visų iš Vilniaus atvežamų vairuotojų kraują įtarus neblaivumą, tačiau nėra nustatinėjama, nuo kokių medžiagų vartojimo asmenys yra neblaivūs. Tad dėl vaistų esą reikėtų atlikti tyrimus.

„Mes nesigiliname – nustatome ir tiek. O žmonės šneka labai įvairiai, tad reikia padaryti eksperimentą“, – sakė jis.

Vidaus reikalų ministerija registravo įstatymo pataisas, kuriomis siūlo įteisinti nulio promilių alkoholio ribą visiems vairuotojams. Šiuo metu maksimali numatoma leistina alkoholio koncentracija kraujyje vairuotojams yra 0,4 promilės.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė pritariantis siūlymui, tačiau tikisi medikų išvados, ar tai nesukeltų problemų kai kuriuos vaistus vartojantiems žmonėms.

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius anksčiau yra sakęs, kad nulio riba „turės paklaidą“, į kurią pateks alkoholio kiekis, galintis atsirasti dėl suvartoto tam tikro maisto ar vaistų.

Nulio promilių ribą visiems vairuotojams yra įteisinusios ir kai kurios kitos Europos Sąjungos šalys: Bulgarija, Čekija, Slovakija, Vengrija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.