Algirdas Butkevičius nulio promilių įstatymui siūlo kompromisą

„Aš palaikau pirmiausia tuos žmones, kurie supranta, kad išgėrus alkoholio negalima vairuoti transporto priemonės. Nereikia manyti, ar išgėrus alaus bokalą bus 0,1 ar 0,2, ar 0,4 promilės.

A.Butkevičiaus manymu, nulio promilių įstatymui reikalinga didesnė paklaida.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
A.Butkevičiaus manymu, nulio promilių įstatymui reikalinga didesnė paklaida.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-17 11:12, atnaujinta 2017-09-28 21:26

„Aš palaikau pirmiausia tuos žmones, kurie supranta, kad išgėrus alkoholio negalima vairuoti transporto priemonės. Nereikia manyti, ar išgėrus alaus bokalą bus 0,1 ar 0,2, ar 0,4 promilės.

Vis dėlto turi būti toks žmonių sąmoningumas, kad vairuojant transporto priemonę jokio alkoholinio gėrimo negalima vartoti. Tokia mano principinė nuostata“, – sakė A.Butkevičius.

Kita vertus, pasak premjero, reikia įvertinti, kad gali atsirasti tam tikrų paklaidų dėl tam tikrų techninių dalykų ar maisto produktų, vaistų.

„Manau, galėtų būti ta paklaida, jeigu specialistai tikrai aiškiai pasakytų, kad galimos tam tikros grėsmės ir neatsirastų galimybė kai kuriems žmonėms paskui piktnaudžiauti atliekamu tam tikru matavimu“, – sakė A.Butkevičius.

Klausiamas, jeigu reikėtų pasirinkti balsuoti „už“ nulį promilių ar „prieš“, premjeras siūlė kompromisą.

„Jeigu būtų galima išvengti įvairiausių paklaidų, tai, aš manau, galėtų būti ir nulis. Bet ieškant kompromiso, manau, kad 0,1 arba maksimum iki 0,2 galėtų būti, kad neprasidėtų ginčai teismuose ir tikrai įvairiausios nereikalingos diskusijos“, – neabejojo jis.

Tačiau Kelių policijos tarnybos vyriausiasis specialistas Rytis Vosylius teigia, jog nulio promilių įstatymas yra reikalingas. „Vertiname teigiamai, nes mokslininkai, specialistai nustatė, kad ir mažas keikis alkoholio daro įtaką vairuotojo smegenims, sulėtėja reakcija, sunkiau vertinti greitį, atstumą.

Be abejo, prietaiso paklaidos vertinamos visą laiką ir jau nuo 2015 m. sausio 1 d. yra įsigaliojęs nulio promilių reikalavimas atskirų grupių transporto priemonių vairuotojams. Komercinio transporto, pradedantiesiems vairuotojams, motociklų vairuotojams – tai irgi ten visais atvejais vertinama prietaiso paklaida.

O dėl baudos dydžio – nežinau, kaip bus pasirinkta. Ko gero, bauda turėtų būti panaši“, – Žinių radijui sakė R.Vosylius.

Šiuo metu galiojanti įstatymo redakcija numato, kad visiškai blaivūs prie vairo privalo sėsti taksi vairuotojai, motociklų ir keturračių vairuotojai, komercinį transportą vairuojantys asmenys ir vairuotojai, neturintys dvejų metų vairavimo patirties. Visiems kitiems vairuotojams taikoma 0,4 promilės riba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.