Kauniečiai sutrikę – jų balkonus daužo vilkikai

Vilkikas užkliudė gatvės statinio balkoną ir jį sulaužė. Tokių atvejų Kaune daugėja, nes vairuotojai pasitiki navigacijos prietaisais. Tačiau automobiliais į senamiestį vykstantys kauniečiai netrukus turės atidžiau dairytis į kelio ženklus – jų daugės.

Liepos mėnesį nuo sunkiasvorio automobilio nukentėjo šis M.Daukšos gatvės namo balkonas bei kelio ženklai.<br>P.Mantauto nuotr.
Liepos mėnesį nuo sunkiasvorio automobilio nukentėjo šis M.Daukšos gatvės namo balkonas bei kelio ženklai.<br>P.Mantauto nuotr.
M.Daukšos gatvėje, kur įsikūręs Panemunės policijos komisariatas, lapkričio 16 dieną ruso vairuojamas vilkikas apgadino balkoną.<br>P.Mantauto nuotr.
M.Daukšos gatvėje, kur įsikūręs Panemunės policijos komisariatas, lapkričio 16 dieną ruso vairuojamas vilkikas apgadino balkoną.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Dec 21, 2015, 12:00 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 4:50 AM

Kauno senamiestyje esančioje siauroje M.Daukšos gatvėje vis užstringa ir namų balkonus aplaužo krovininiai automobiliai. Šioje vietoje pasiklysta ir žalos padaro iš užsienio atvykę vairuotojai.

Dėl to pastatus administruojančios bendrovės atstovai ketina kreiptis į Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus darbuotojus ir prašyti imtis priemonių, kad tokių nutikimų nebūtų.

Šie sakė, kad vairuotojai privalo kreipti dėmesį į eismą ribojančius kelio ženklus. Kauniečių pėsčiųjų bei vairuotojų netrukus laukia daugiau pokyčių visame senamiestyje.

Balkoną sugadino rusas

Lapkričio 16-ąją M.Daukšos gatvėje įstrigo sunkiasvoris automobilis su rusiškais numeriais. Vairuotojas vilkiko priekaba užkliudė 10-uoju numeriu pažymėto namo balkoną. Balkonas aptrupėjo.

Šiame pastate įsikūręs Panemunės policijos komisariatas. Jo darbuotojai sakė, kad rusas vairuotojas teisinosi, jog naudojosi GPS prietaisu. Pagal jo nuorodas vairuotojas ieškojo kelio, kaip greičiau patekti į platesnę Kauno gatvę.

Kauno senamiesčio nepažįstantis vairuotojas pasitikėjo prietaiso nurodymais ir nepagalvojo, kad gali kliudyti namo balkoną. Jam policija skyrė baudą.

Nukentėjo ir daugiau pastatų

Tai ne pirmas atvejis, kai krovininių automobilių vairuotojai bando pravažiuoti M.Daukšos gatve ir kliudo namų balkonus.

Kitą to paties M.Daukšos gatvės 10-ojo namo balkoną vilkikas sulaužė pernai vasario mėnesį. Kadangi jo būklė buvo prasta, namą administruojančios bendrovės darbuotojai balkono apačią visai nuardė.

Šių metų liepą nuo sunkvežimio nukentėjo netoli Panemunės policijos komisariato esančio namo balkonas. Tada siauroje gatvėje latvis vairuotojas bandė prasisprausti pro gatvės pakraštyje sustatytus automobilius.

Netilpo ir taip pat apgadino gyventojų balkoną. Tuomet jis irgi teisinosi, kad vadovavosi GPS nuorodomis.

Užsieniečiai užklysta neretai

M.Daukšos gatvėje gyvenantis Rimantas Kazlauskas pasakojo, kad gatvėje nuolat stovi daugybė lengvųjų automobilių. Pro juos stengiasi išlaviruoti čia esančias firmas aptarnaujantys krovininiai automobiliai.

„Tačiau jie mažesni, vairuotojai žino, su kokiomis kliūtimis susidurs. Todėl pastatų neapgadina. Kartais matau, kad atvyksta ir kur kas didesni vilkikai. Dažniausiai jie yra su užsienietiškais numeriais. Daugelis jų, patekę į gatvę iš Karaliaus Mindaugo prospekto, pamatę kliūtis apsisuka. Bet taip elgiasi ne visi“, – pasakojo senamiesčio gyventojas.

M.Daukšos ir kitų siaurų Kauno senamiesčio gatvių pastatus administruojančios įmonės atstovas Paulius Ugianskis sakė, kad iš tiesų per pastaruosius dvejus metus nuo krovininių automobilių statinių balkonai nukentėjo tris kartus.

„Kitose senamiesčio gatvėse tokių problemų nekyla. Tai iki šiol nutikdavo tik M.Daukšos gatvėje. Apgriautus balkonus sutvarkome taip, kad jie nekeltų grėsmės praeiviams. Nuostolius atlyginti prašome tų įmonių, kurioms priklauso automobiliai, griovikai – draudimo kompanijų. Vilkikų savininkai – užsienio šalių firmos“, – sakė P.Ugianskis.

Pastatus administruojančios firmos atstovas žadėjo kreiptis į Kauno savivaldybę, kad ši keistų eismo tvarką M.Daukšos gatvėje.

Keisis eismo tvarka

Paulius Keras

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas:

„M.Daukšos gatvė kryžiuojasi su Vilniaus gatve. Ją kirsti vairuotojams draudžia eismą ribojantys kelio ženklai. Todėl sunku nuspėti, ko krovininiai automobiliai, kurie neaptarnauja čia dirbančių firmų, čia važiuoja. Net jei GPS prietaisai vairuotojams pataria tai daryti, jie turi vadovautis kelių eismo taisyklėmis.

Kitų priemonių, kaip išvengti, kad pastatų balkonų neniokotų nedrausmingi vairuotojai, nematau. Juos dažniau turėtų stebėti ir bausti policija.

Tačiau eismo tvarka visame senamiestyje netrukus keisis. Lapkričio 28 dieną buvo įžiebta pagrindinė Kauno eglė Rotušės aikštėje. Nuo tada senamiestyje įvestas gyvenamosios zonos eismo statusas.

Pirmenybė teikiama pėstiesiems. Vairuotojai turi taikytis prie pėsčiųjų, suteikti jiems pirmenybę vaikščioti ir važiuojamąja gatvių dalimi. Taip pat vairuotojai turi neviršyti 30 kilometrų per valandą greičio. Senamiestyje atsirado nauji apie gyvenamosios zonos eismo režimą informuojantys ženklai. Tokį režimą planuojame palikti visam laikui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.