Ši diena vairuotojams – pavojingiausia metuose

Šventiniai džiaugsmai ir rūpesčiai gali gerokai blaškyti vairuotojus viso kalėdinio laikotarpio metu, tačiau daugiausia pavojų kelyje tyko prieš pat šventėms pasibeldžiant į duris – gruodžio 23-iąją.

Gruodžio 23 dieną Lietuvoje įvyksta daugiausia avarijų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Gruodžio 23 dieną Lietuvoje įvyksta daugiausia avarijų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Gruodžio 23 dieną Lietuvoje įvyksta daugiausia avarijų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Gruodžio 23 dieną Lietuvoje įvyksta daugiausia avarijų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Gruodžio 23 dieną Lietuvoje įvyksta daugiausia avarijų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Gruodžio 23 dieną Lietuvoje įvyksta daugiausia avarijų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2015-12-23 11:18, atnaujinta 2017-09-27 19:10

Būtent likus vos vienai dienai iki Kūčių „ERGO Insurance“ Lietuvoje praėjusį šventinį laikotarpį fiksavo daugiausia eismo įvykių – net 69.

Tą dieną vairuotojai patyrė beveik 36 tūkst. eurų nuostolių.

Tuo metu pirmąją Naujųjų metų, kaip ir Kalėdų dieną, gyventojai arba nėra linkę sėsti prie vairo, arba vairuoja itin atsargiai – nelaimių šiomis dienomis draudikai praėjusiais metais fiksavo rekordiškai mažai – atitinkamai 9 ir 10.

„Įsibėgėjant Kalėdų karštinei ir dovanų pirkimo bumui gyventojai užplūsta prekybos centrus, automobiliais keliauja tvarkyti įvairių reikalų, užbaigti darbų, kuriuos nori žūtbūt suspėti atlikti iki švenčių.

Skubėjimas ir šventinis šurmulys šiuo laikotarpiu gali būti pastebimas net ir plika akimi. Galime sakyti, pats pikas – tai paskutinė darbo diena prieš Kūčias, kai jau išsiruošiama ir į tolimesnes keliones pas artimuosius ar draugus, stengiamasi supirkti paskutines dovanas ir produktus šventiniam stalui.

Intensyvesnis eismas, didesnis vairuotojų išsiblaškymas nulemia ir didesnį avarijų šiomis dienomis skaičių“, – pasakojo „ERGO Insurance“ Transporto žalų administravimo skyriaus vadovas Raimondas Bieliauskas.

Pavojus – aikštelėse

Pasak draudimo eksperto, daugiausia eismo įvykių šventiniu laikotarpiu įvyksta transporto spūstyse bei prekybos centrų stovėjimo aikštelėse, kur prieš Kalėdas neretai būna sunku netgi rasti vietą automobiliui.

Antroji, kiek mažesnė, padažnėjusių eismo įvykių banga po ramesnių Kūčių ir Kalėdų, draudikų duomenimis, fiksuojama artėjant Naujiesiems metams – priešpaskutinę ir paskutinę gruodžio dienomis. Pernai gruodžio 30-ąją draudikai fiksavo 55 eismo įvykius, gruodžio 31-ąją – dar pusšimtį.

Didžiausią žalą pernai gruodį „ERGO Insurance“ Lietuvoje fiksavo likus savaitei iki Kalėdų. Draudimo išmokos suma dėl eismo įvykio tuomet siekė net 50 tūkst. eurų.

Prieššventinė karštligė

Tokias tendencijas pastebėjo ir draudimo bendrovės BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis.

Pasak jo, šiemet, kaip ir pernai, tokiai skubai nepadeda ir oro sąlygos. Dienos yra labai trumpos, lietingos, matomumas blogas. Vairuotojams ypač atidiems derėtų būti ne tik keliuose, bet ir prekybos centrų aikštelėse. Vakarais, jei temperatūra pasiekia nulį, gali būti slidžių kelio ruožų.

Draudimo bendrovės trejų metų duomenimis, prasidėjus šventinei psichozei, kai visi vėluojantys skuba pasiruošti šventėms, 19–23 dienomis, ar tarpušvenčiu – 26–31 dienomis, eismo įvykių skaičius išauga 4–5 proc., palyginti su paprastomis dienomis.

Įprastai eismo spūstys susidaro apie 8 val. ryto ir 17–18 val., o prieššventiniu laiku piko metas įsivyrauja 12–14 val. Šios spūstys neretai dvigubai didesnės už įprastinių dienų piką, todėl jų metu pasitaiko daugiau eismo įvykių.

Pasak draudimo eksperto, dažniausiai įvykiai nutinka prekybos centrų aikštelėse ir keliuose iki jų. Daug eismo nelaimių fiksuojama miestų gatvėse, sankryžose.

Dažniausiai vairuotojai nesilaiko saugaus atstumo, keičia kelio juostą neįsitikinę, kad saugu, nepaiso ženklų ar šviesoforų, važiuoja įsijungę atbulinę pavarą prieš tai neapsidairę, lyg būtų vieninteliai eismo dalyviai.

Visas eismo šurmulys nurimsta tik prasidėjus šventėms. Draudimo bendrovės trejų metų duomenimis, Kūčių vakarą bei Kalėdų dienomis eismo įvykių skaičius sumažėja perpus, palyginti su kitomis dienomis.

Taip nutinka, nes akivaizdžiai sumažėja eismo aktyvumas, jis tik šiek tiek padidėja apie 11 val. ir vėliau apie 15 val. A.Žiukelis spėja, kad taip yra, nes Lietuvos gyventojai tradiciškai šias šventes mini namuose ar svečiuose su giminėmis. Sausio pirmąją taip pat fiksuojamas mažiausias eismo aktyvumas per visus metus.

Pataria vengti nebūtinų kelionių

„Galima sakyti, kad prieš pat šventes keliuose susiklosto visos nepalankios sąlygos vairuoti – intensyvus eismas, vairuotojų išsiblaškymas, šventiniai rūpesčiai.

Taip pat reikia nepamiršti, kad šiuo laikotarpiu didžioji dalis kelionių vyksta tamsiuoju paros metu, dažnai eismo sąlygas apsunkina sniegas ar šlapdriba, slidi kelio danga, tad kelionė automobiliu metų sandūroje gali tapti nepavydėtinu išbandymu“, – kalbėjo R.Bieliauskas.

Draudikų atstovas pataria gyventojams nepalikti svarbių darbų ar su šventėmis susijusių pareigų paskutinei dienai, vengti nebūtinų kelionių, kai šventės jau ant nosies. Anot jo, išsiruošus į kelionę mieste pravartu apsišarvuoti kantrybe, nes gali tekti strigti transporto spūstyse.

Taip pat nereikėtų leisti mintims apie šventes išblaškyti budrumo, o skubant prie šventinio stalo ar jaukaus šeimos židinio reikėtų neviršyti greičio ir laikytis visų Kelių eismo taisyklių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.