Prabangus automobilis ir neįgalusis prie vairo – neįmanoma?

Vienas po kito neįgaliųjų stovėjimo vietose rikiuojasi prabangūs automobiliai – tokie vaizdai nuostabos nekelia. Jau įprasta, kad arčiausiai prekybos centrų, įvairių įstaigų ar gyvenamųjų namų automobilius stato ir tie, kuriems nė motais kelių eismo taisyklės (KET).

Gintaras Šalkauskas savo 7 serijos BMW visuomet palieka neįgaliojo ženklą ir statymo kortelę, tačiau vis tiek dažnai turi reikalų su policija.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gintaras Šalkauskas savo 7 serijos BMW visuomet palieka neįgaliojo ženklą ir statymo kortelę, tačiau vis tiek dažnai turi reikalų su policija.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT televizijos laida „Keliai. Mašinos. Žmonės“, LRT.lt

Jan 9, 2016, 12:02 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 2:17 PM

„Šiemet tokių pažeidimų, kai asmenys palieka automobilius stovėti neįgaliųjų stovėjimo vietose, neturėdami tam teisės, buvo 354“, – skaičiuoja Darius Mitrofanovas, Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Budėtojų poskyrio vedėjas.

Atrodo, paprasta užfiksuoti pažeidimą, kai neįgaliesiems skirtoje vietoje automobilis stovi neleistinai. Užtenka nufotografuoti, pažymėti laiką bei vietą ir apie tai pranešti policijai. Paprasta užfiksuoti, bet nesunku ir apsirikti.

Nesuskaičiuoja pranešimų

Neįgalumą turintis Gintaras Šalkauskas jau nebesuskaičiuoja, kiek pranešimų apie skirtą baudą gavo įsigijęs naują automobilį. Jis vairuoja prabangų BMW, tad kyla abejonių – gal pažeidimus fiksuojantys pareigūnai G. Šalkauską baudžia būtent dėl to?

Vyras pasakojo, kad visos problemos prasidėjo vos įsigijus šią mašiną. Jis patikino, kad komfortiškas automobilis sumažina patiriamus nugaros skausmus ir palengvina jo kančias.

D.Mitrofanovas negalėjo paaiškinti, kodėl taip nutinka. Anot jo, jei kontroliuojantis pareigūnas mato, kad automobilis yra pažymėtas skiriamuoju ženklu ir turi statymo kortelę, papildomų klausimų jam neturėtų kilti.

Tačiau problemos šioje situacijoje savivaldybės atstovas neįžvelgia. Gavęs pranešimą apie baudą vairuotojas turi 10 dienų pateikti savo informaciją.

G.Šalkauskas pasipiktinęs, kad pranešimai ir kvietimai atvykti pasiaiškinti siunčiami ne jam, o neįgaliųjų ugdymo ir lavinimo centrui, kuriam jis vadovauja. Taip pat dažniausiai kreipiamasi netgi ne jo mobiliuoju telefonu.

Tyrėjai vyras nusiuntė statymo kortelės ir neįgaliojo pažymėjimo kopijas. Ir taip kiekvieną kartą.

Fiksuoja praeiviai ir vairuotojai

Daugiausiai G.Šalkausko pažeidimų užfiksuoja praeiviai arba kiti vairuotojai. Akivaizdu, kad mūsų piliečiai vis dar tiki, kad neįgalūs žmonės galingų automobilių nevairuoja.

Neįgalus vyras mano, kad taip nutinka dėl perdėto žmonių pilietiškumo arba dėl pykčio.

„Paskutinis atvejis, dėl kurio buvo tyrėjai siųsti dokumentai buvo toks, kad aš pats tuo metu buvau automobilyje. Vadinasi, žmonės eidami kažkur į parduotuvę pamatė 7 BMW neįgaliojo vietoje ir nufotografavo iš galo“, – pasakojo G.Šalkauskas.

Nesusipratimų kyla ir dėl to, kad vairuotojai nežino, kokias teises suteikia už lango paliktas dokumentas.

Kai automobilis pažymėtas mėlynu skiriamuoju ženklu „neįgalusis“, jį vairuojantis asmuo turi teisę pažeisti keletą kelio ženklų. Konkrečiai – tai „Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas“ ir „Sustoti draudžiama“. Tačiau tai gali padaryti netrukdydamas eismui.

Be mėlyno neįgaliojo ženklo būtina stovėti ir automobilių statymo kortelę, mat kelio ženklui „Neįgalusis“ galioja tik dalis lengvatų.

Būtina palikti korteles

Kaip pažymėjo Lietuvos neįgaliųjų draugijos pirmininkas Zigmantas Jančauskis, tokiu atveju kyla konfliktai dėl stovėjimo mokamose vietose.

„Statymo kortelė yra pripažinti Europoje. Jei su neįgaliojo ženklo niekur užsienyje nepastatysi automobilio nemokamai, tai Lietuvoje vis dar bandome jį naudoti“, – kalbėjo pašnekovas.

Vairuotojai su negalia turėtų vengti dar vienos klaidos – nepalikti transporto priemonės, kurioje nėra nei specialaus ženklo, nei statymo kortelės. Žmonės ant prietaisų skydelio palieka vien neįgaliojo pažymėjimą.

Jei patikrinimo metu automobilyje nėra paties pažymėjimo savininko, tuomet ir šis dokumentas neturi galios.

Visgi dažniausiai pažeidimus neįgaliųjų stovėjimo vietose padaro socialiai nesupratingi vairuotojai. Dažnu atveju, tai jokios negalios neturintys ir nuolatos skubantys galingų automobilių savininkai.

Todėl pranešti apie tokius vairuotojus būtina. Svarbiausia, neskubėti teisti ir iš pradžių įsitikinti, kad automobilis nepažymėtas nei neįgaliojo ženklu, nei specialia statymo kortele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.