Kauno gatvėse – spąstai vairuotojams

Vienoje Kauno gatvėje vairuotojai automobiliais slidinėjo lyg čiuožykloje, kitoje greta kanalizacijos šulinio atsivėrė pavojinga smegduobė. Nepatogumų patyrę kauniečiai stebėjosi, kodėl taip nutiko.

Dėl vandentiekio avarijos darbininkai vandenį turėjo išpilti į prie Dainų slėnio esančią automobilių aikštelę, iš kurios vanduo bėgo į Tunelio gatvę ir šalo.
Dėl vandentiekio avarijos darbininkai vandenį turėjo išpilti į prie Dainų slėnio esančią automobilių aikštelę, iš kurios vanduo bėgo į Tunelio gatvę ir šalo.
Žemaičių plente greta kanalizacijos šulinio per šalčius atsivėrė smegduobė.<br>P.Mantauto nuotr.
Žemaičių plente greta kanalizacijos šulinio per šalčius atsivėrė smegduobė.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jan 12, 2016, 11:03 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:49 AM

Spustelėjus šalčiams vandentiekio trasose pasipylė avarijos. Kai kur gyventojai kuriam laikui liko be centralizuotai tiekiamo vandens, nes užšąla vandens įvadai.

Darbo „Kauno vandenų“ įmonės darbuotojams padaugėjo ir dėl mieste greta kanalizacijos šulinių atsiveriančių smegduobių.

„Kauno vandenų“ vadovas Linas Baltrėnas sakė, kad kai kurių avarijų būtų galima išvengti, jei savo turtu labiau rūpintųsi patys gyventojai.

Gatvė tapo pavojingai slidi

Sausio 3-iąją Tunelio gatve važiavę kauniečiai turėjo vairuoti atsargiau nei įprastai. Iš Dainų slėnio papėdėje, automobilių stovėjimo aikštelėje, esančio kanalizacijos šulinio darbininkai žarna ant aikštelės grindinio pylė vandenį.

Jis tekėjo į gatvę, vanduo šalo, ir dėl to gatvė tapo slidi. Situacija pasikartojo ir pirmadienį ryte.

Prie Dainų slėnio dirbę „Kauno vandenų“ darbininkai sakė, kad įvyko vandens įvado avarija. Ji su tvyrančiu šalčiu nesusijusi, nes įvadas yra giliau nei siekia žemės įšalas.

Įrenginys sugedo, nes vamzdynai tiesiog seni.

Dėl avarijos vieno Tunelio gatvės namo gyventojai ir čia esanti degalinė parą neturėjo vandens.

Šalindami gedimą darbininkai iš miesto vandentiekio vamzdynų turėjo į gatvę išpilti vandenį. Tai darė sekmadienį ir pirmadienį. Pastarąją dieną į avarijos vietą atvykę kiti darbininkai gatvę pradėjo barstyti smėliu.

Užšalo vandens įvadai

Dėl šalčių kartais gyventojai lieka be vandens ir todėl, kad užšąla vandentiekio įvadai. Šią savaitę tokia situacija susidarė dviejuose pastatuose Gedimino gatvėje.

Įvadai užšalo Gedimino gatvės 32-uoju numeriu pažymėtame prekybos kioske ir 22A daugiabutyje. Gyventojai taip pat buvo priversti kviesti avarinę „Kauno vandenų“ tarnybą.

Atsivėrė didelė duobė

Mieste atsiranda ir naujų smegduobių bei įdubų, kurios atsiveria greta kanalizacijų šulinių.

Viena tokia įspūdingo dydžio smegduobė kelias dienas žiojėjo Šilainiuose, ties Žemaičių plento 58-uoju namu netoli Šilainių poliklinikos. Duobė atsivėrė gatvę skiriančioje žaliojoje juostoje.

Daugiau nei 1 metro gylio ir 3 metrų pločio smegduobėje buvo matyti kanalizacijos šulinys. Nors netoli šios vietos yra pėsčiųjų perėja, iš pėdų buvo matyti, kad žmonės vaikšto ir visai greta duobės, todėl ji – pavojinga.

Kita duobė greta kanalizacijos šulinio buvo atsivėrusi ir Vilijampolėje, Raudondvario plente, ties 232-uoju pastatu.

Žiemą neplanuotų darbų padaugėja

Linas Baltrėnas

Įmonės „Kauno vandenys“ generalinis direktorius

„Dėl šalčių „Kauno vandenų“ darbininkams padaugėja neplanuotų darbų.

Kai nutinka vandentiekio avarijos, dėl kurių paplūsta ir ledu pasidengia miesto gatvės, už jų barstymą yra atsakinga įmonė „Autokausta“. Su ja esame sudarę sutartį, ir šios įmonės atstovai ne vėliau nei praėjus 2 valandoms nuo pranešimo apie avariją, turi pradėti barstyti apledėjusias kelio dangas.

Tačiau dažniau pasitaiko, kad žmonės lieka be centralizuotai tiekiamo vandens. Taip nutinka dėl to, kad užšąla vandens įvadai, nes jie yra nesandariose, šaltose patalpose.

Patalpos, kur yra vandens įvadai ir apskaitos mazgai, turi būti apšiltintos ir sandarios, jose turi vyrauti ne žemesnė kaip 5 laipsnių šiluma.

Gedimino gatvės 32 ir 22A pastatų patalpos, kur yra vandens įvadai ir apskaitos mazgai, priklauso privatiems savininkams. Jie turėjo jų apšiltinimu ir pasirūpinti.

Gyventojams kasmet prieš žiemą primename tai padaryti. Kitaip užšalus vandens įvadams gali sprogti vandentiekio vamzdžiai. Dėl to kauniečiai gali patirti ir materialinių nuostolių.

Įgriuvos greta kanalizacijos šulinių dažniausiai atsiranda dėl to, kad šalia jų ar po žeme esančio vandentiekio vamzdžio ties šuliniu susidaro nesandarumų. Tai dažniau nutinka vasarą po didelių liūčių ir karščių. Tačiau kartais gruntas greta šulinių susmunka ir žiemą. Per metus tenka taisyti apie 10 tokių įgriuvų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.