Brangių „Volkswagen“ afera: valdininkė apdovanojo sutuoktinį

Keli mėnesiai besitęsianti skandalų virtinė dėl Kelmės valdžios išsinuomotų automobilių „Volkswagen Passat“ pasipildė naujomis gijomis. Aiškėja, kad šioje istorijoje kyšo ir viešųjų bei privačių interesų ausys.

Toks automobilis „Volkswagen Passat“ Kelmės savivaldybės valdininkams per prastas – nėra medžio apdailos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Toks automobilis „Volkswagen Passat“ Kelmės savivaldybės valdininkams per prastas – nėra medžio apdailos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Toks automobilis „Volkswagen Passat“ Kelmės savivaldybės valdininkams per prastas – nėra medžio apdailos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Toks automobilis „Volkswagen Passat“ Kelmės savivaldybės valdininkams per prastas – nėra medžio apdailos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Feb 19, 2016, 11:25 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 12:59 PM

„Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad Kelmės savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjos Renatos Sakalauskienės sutuoktinis Virgilijus dirba bendrovėje „Transalda“. Būtent iš šios įmonės pernai liepą ir buvo išsinuomoti du nauji automobiliai „Volkswagen Passat“.

„Negaliu nieko pakomentuoti. Mes duomenų apie darbuotojus ir jų sutuoktinius nerenkame. Konkursą organizavo Turto skyrius, bet R.Sakalauskienė, kiek pamenu, yra pasirašiusi protokolą“, – sakė Kelmės savivaldybės administracijos direktorė Irena Sirusienė.

Priminė protingumo principą

Dėl šių keistomis aplinkybėmis išsinuomotų mašinų Kelmės valdžia pylos jau gavo ir iš Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT), ir iš opozicijos.

Iš pradžių VPT atstovai kritiškai įvertino Kelmės rajono savivaldybės sudarytą nuomos sutartį ir nurodė ją nutraukti arba bent nepratęsti.

„Perkančioji organizacija (Kelmės savivaldybė. – Red.) turėtų svarstyti pirkimo sutarties nutraukimą ir esant poreikiui surengti naują pirkimą taip, kad būtų paisoma viešųjų pirkimų principų ir racionalaus savivaldybės lėšų panaudojimo“, – tokį atsakymą pateikė VPT vadovė Diana Vilytė.

VPT pirmąjį tyrimą atliko tada, kai gavo to paties Kelmės tarybos nario Egidijaus Ūkso prašymą įvertinti keistojo sandorio aplinkybes.

Mat Kelmės rajono savivaldybė du automobilius ne pirko, o išnuomojo apklausos būdu.

Valdininkai nebuvo kuklūs

Šis pirkimas buvo atliktas išsiuntus elektroninius laiškus Šiauliuose veikiančioms įmonėms „Transalda“, „Igtisa“ ir „Ertona“.

Kituose miestuose automobilių neieškota – nutarta nuomotis iš ne daugiau kaip 50 kilometrų nuo Kelmės nutolusių bendrovių.

Kelmiškiai valdininkai nesikuklino – pirkimo sąlygose buvo nurodyta, kad siūlyti galima tik automobilius su medžio apdaila, trijų zonų automatiniu oro kondicionieriumi, parkavimo sistema priekyje ir vaizdo kamera gale, navigacijos sistema, berakte atrakinimo ir variklio paleidimo sistema, šviesos diodų arba ksenoniniais žibintais.

Kritikos sulaukę politikai negalėjo paaiškinti, kokios įtakos jų darbo rezultatams gali turėti automobilio salone įrengta medžio apdaila.

Nepaisant pasipriešinimo, sutartis buvo pasirašyta su bendrove „Transalda“.

Ji, beje, vienintelė pateikė pasiūlymą ir išnuomojo du automobilius kelmiškiams už 13 tūkstančių eurų (be pridėtinės vertės mokesčio (PVM)) per metus.

Abejonių sukėlė kaina

Į naująsias mašinas išsyk klestelėjo meras Vaclovas Andrulis ir administracijos direktorė I.Sirusienė.

Prabangos trokštantys vadovai net „užmiršo“ ir įstatymo reikalavimą žymėti tarnybinius automobilius savivaldybės užrašu.

„Konkursui dar neįvykus kelmiškiai šnekėjo, kokios spalvos bus mašinos. Kam dar kas neaišku?“ – kalbėjo E.Ūksas.

Automobilio nuomos kaina nustebino ne tik E.Ūksą. VPT specialistai nusistebėjo kelmiškių neūkiškumu, mat per numatomą 3 metų nuomos laikotarpį bus atseikėta net 39 tūkstančiai eurų (be PVM).

„Kyla abejonių, ar perkančioji organizacija užtikrina racionalų lėšų naudojimą, nes už tokią kainą galima nupirkti naują automobilį“, – teigiama VPT atsiųstame rašte.

Trokštamos apdailos nebuvo

Negana to, paaiškėjo, kad nuomoti automobiliai net neatitinka konkurso sąlygų. Mat juose nebuvo valdininkų išsvajotos medžio apdailos.

Tai paaiškėjo per nebe pirmą kartą automobilių nuomos aplinkybes mėginusio išsiaiškinti Kelmės tarybos Kontrolės komiteto posėdį.

„Savivaldybės specialistas paaiškino, kad taip nutiko dėl klaidų. Neva iš pradžių suklydo technines specifikacijas iš interneto nurašę valdininkai, po to – ir konkursą laimėjusios įmonės vadybininkas“, – stebėjosi Kontrolės komiteto pirmininkas E.Ūksas.

Posėdyje buvo pareikšta, kad iš Vokietijos bus pargabenta ir į savivaldybės nuomojamas mašinas sumontuota medžio apdaila. O tada automobiliai jau atitiks ir pirkimo sąlygas.

„Ką darysim? Važinėsim!“

Sutartį dėl mašinų palaiminusi I.Sirusienė tikino nematanti nieko bloga – esą įstatymai nepažeisti.

Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktorė pareiškė, kad VTP nurodymas nepratęsti nuomos – ne privalomas, o tik „rekomendacinio pobūdžio“.

Paklausta, ką ketina daryti dėl skandalais apipintų automobilių, I.Sirusienė nustebo: „Ką darysim? Važinėsim!“

VPT atliks naują tyrimą

* VPT vadovė D.Vilytė kritiškai įvertino informaciją, kad Kelmės savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjos sutuoktinis dirba mašinas išnuomojusioje įmonėje: „Mes pradėsime tyrimą ir išsiaiškinsime, ar nėra supainioti viešieji ir privatūs interesai.“

* D.Vilytė pripažino, kad tramdant valdininkus ir politikus koją kiša įstatymas. Mat VPT neturi galių naikinti su įstatymais prasilenkiančių sprendimų – tai gali padaryti teismas.

* „Blogai, kad po tiek nepriklausomybės metų viešajame sektoriuje vis dar tvarkomasi kaip savoje UAB, pamirštama, kad tai – mokesčių mokėtojų pinigai“, – sakė VPT vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.