„Regitra“ paaiškino, ką reikia daryti, kad išlaikytumėt egzaminą

Ką daryti per vairavimo egzaminą, kad tikrai jį išlaikytumėte? Šis klausimas kankina visus būsimuosius vairuotojus. 

„Regitros“ pagalba siekiantiems įgyti vairavimo teisę – gero vairuotojo elgesio aprašas.<br>123rf nuotr.
„Regitros“ pagalba siekiantiems įgyti vairavimo teisę – gero vairuotojo elgesio aprašas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2016, 5:21 PM, atnaujinta May 30, 2017, 8:03 PM

Iš pažiūros atrodo paprasta – reikia mokėti Kelių eismo taisykles ir važiuoti taip, kaip jos liepia. Tačiau realybėje viskas gerokai sudėtingiau, kai jauni vairuotojai ateina laikyti egzamino prie vairo spėję praleisti vos kelias dešimtis valandų.  Todėl „Regitros“ egzaminų metodikos specialistai paruošė išsamų paaiškinimą, kaip vairuotojai turi elgtis kelyje.

Paaiškino sudėtingas situacijas

„Vairuotojo kompetencijos“ yra išsami bei koncentruota patarimų, koks vairuotojo elgesys saugo jį ir kitus eismo dalyvius kelyje, knyga. Čia paaiškinta, kaip reikia suprasti įvairias eismo taisykles, kaip pasiruošti automobilį, važiuoti per sankryžas ir kita.

Šią knygą galite regitra.lt/uploads/documents/files/Vairuotojo%20elgsenos%20vadovas%2020160330.pdf"="">regitra.lt/uploads/documents/files/Vairuotojo%20elgsenos%20vadovas%2020160330.pdf"" target="_blank">nemokamai skaityti čia.

„Regitros“ teigimu, tai yra bandymas pirmą kartą būsimų vairuotojų dėmesį atkreipti ne į transporto priemonės valdymo įgūdžius ar perduoti žinias, kokie pavojai gresia keliuose ir kaip jų išvengti, bet tiesiog papasakoti, koks elgesys už vairo laikytinas sektinu standartu bei siekiama vertybe.

„Eismas yra kintantis, o tam tikros situacijos unikalios, todėl vien kelių eismo taisyklių žinojimas negarantuoja saugaus vairavimo, mes gi siūlome savo elgesiu išbandyti sprendimą, kuris leistų visiems pasijusti saugesniems kelyje“, – sako Saulius Šuminas, „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Neįvertina rizikos

Pasak valstybės įmonės atstovo, patirčių siekiančiam jaunimui svarbu parodyti elgsenos įtaką vairavimo įgūdžiams, nes iš tiesų tik pavieniai jauni žmonės vertina riziką.

Dauguma jaunimo siekia maloniai ir patogiai dalyvauti eisme, mat vairuoti jiems tas pats, kas smagiai praleisti laiką – pažiūrėti gerą filmą, pabendrauti su draugais, skaniai pavalgyti, klausytis mėgstamos muzikos, smagiai apsipirkti, pašokti, sportuoti.

S. Šuminas atkreipia dėmesį į mokslo studijų apie narkotikų, alkoholio, greito vairavimo grėsmes, nesveiko maisto vartojimo žalą išvadas, jog mokymai apie rizikas, kaip ir dažnas malonumą teikiančių veiklų, įskaitant ir rizikingo vairavimo vaizdavimas sukuria įspūdį, kad toks elgesys yra socialinė norma, t. y. suteiktos žinios paskatina priešingą jaunimo elgesį.

Knyga apie tinkamą vairuotojo elgesį aprašo įvairius pageidaujamus vairuotojo veiksmus ir taip moko priimti tvirtus sprendimus. Ji padrąsins ir tuos, kurie eina laikyti egzamino, ir kitu aspektu paragins pažiūrėti į savo veiklą tuos, kurie vairavimo moko.

Ateityje parengtą knygą ketinama praturtinti vairavimo situacijų viešajame eisme vaizdo siužetais.

Galima atvykti

Norinčius daugiau sužinoti apie vairavimo egzaminus „Regitra“ taip pat kviečia į atvirų durų dienas.

Atvykusiems bus galimybė susitikti su egzaminus vertinančiais „Regitros“ darbuotojais ir pateikti visus jums rūpimus klausimus, susijusius tiek su egzaminais bei egzaminų automobiliais, tiek su saugiu eismu.  Atvirų durų dienos „Regitros“ egzaminų centruose vyks balandžio 5-8 dienomis, pasitinkant Saugaus eismo dieną. Kada renginiai vyks jūsų mieste, galite pasitikrinti „Regitros“ interneto svetainėje, o prieš atvykdami registruokitės telefonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.