Neregėtas įžūlumas: vairuotojo pažymėjimus siūlo per „Facebook“

Padirbtus vairuotojo pažymėjimus siūlantys sukčiai jaučiasi vis drąsiau. Ieškodami potencialių pirkėjų jie ne tik talpina skelbimus specializuotose socialinių tinklų grupėse.

Už vairuotojo pažymėjimą prašoma 300 eurų.<br>Lrytas.lt montažas.
Už vairuotojo pažymėjimą prašoma 300 eurų.<br>Lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

2016-04-08 10:36, atnaujinta 2017-05-30 02:13

Vienas iš tokių akibrokštų neseniai buvo užfiksuotas „Facebook“ tinkle. Pijaus Damašausko vardu registruotos paskyros savininkas atvirai paskelbė prekiaujantis vairuotojų pažymėjimais.

Vyrukas garantuoja gaminamų vairuotojo pažymėjimų autentiškumą, taip pat garantuoja duomenų įvedimą į „Regitros“ duomenų bazę.

„Darome beveik visas kategorijas, už kai kurias – plius 100 eurų. Teisės bus duomenų bazėje, tinka tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje. Pristatymas taip pat galimas į užsienį“, – rašoma skelbime.

Kaina – 300 eurų

Nurodyta galutinė kaina – 300 eurų. Taip pat didžiosiomis raidėmis paliktas prierašas, kad vairuotojo pažymėjimai bus gaminami tik tiems, kurie galės greitai už juos atsiskaityti.

Skelbimą patalpinusio P.Damašausko paskyroje nurodyta, kad jis kilęs iš Panevėžio rajono, o šiuo metu neva gyvena Ispanijoje.

Valstybės įmonė „Regitra“ atkreipia gyventojų dėmesį, kad neteisėta veikla užsiimantys asmenys internete siūlo vairuotojo pažymėjimus įsigyti neteisėtu būdu.

Siekdami pasipelnyti, sukčiai siūlo „tarpininkavimo“ paslaugas padedant išlaikyti vairavimo egzaminus ar įsigyti suklastotus vairuotojo pažymėjimus.

„Regitra“, kuri keičiasi informacija su užsienio valstybėse vairuotojo pažymėjimus išduodančiomis institucijomis, iš užsienio nuolat gauna suklastotų lietuviškų vairuotojo pažymėjimų.

Nemažai jų gaunama iš Vokietijos, Norvegijos ir Didžiosios Britanijos. Vairuotojo pažymėjimų klastojimo atvejų yra pastebėta ir Lietuvoje.

Gresia kalėjimas

Įmonė primena, kad Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas (300 str. 2 dalis) numato baudžiamąją atsakomybę už dokumento suklastojimą ar disponavimą suklastotu dokumentu.

Asmuo, pagaminęs netikrą vairuotojo pažymėjimą arba suklastojęs tikrą vairuotojo pažymėjimą arba žinomai netikrą ar žinomai suklastotą tikrą vairuotojo pažymėjimą laikęs, gabenęs, siuntęs, panaudojęs ar realizavęs, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Asmenys, sulaukę pasiūlymų neteisėtai „pagelbėti“ laikant vairavimo egzaminus ar neteisėtu būdu įsigyti vairuotojo pažymėjimus, raginami nedelsiant kreiptis į teisėsaugos institucijas ir pranešti apie pastebėtus nusikalstamus veiksmus.

Informaciją apie neteisėtus su vairuotojo pažymėjimų išdavimu susijusius veiksmus taip pat galima pranešti anoniminiu „Regitros“ pasitikėjimo telefonu (8 5) 215 2511 ar pateikti įmonės interneto svetainėje regitra.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.