Emigrantas įtūžo: „Liepė įrodyti, kad noriu gyventi Lietuvoje“

„Įrodykite, kad norite gyventi Lietuvoje“, – tokie Kauno „Regitros“ darbuotojos žodžiai suglumino kaunietį Artūrą Gelgudą.

Į Lietuvą grįžęs emigrantas sutriko paprašytas įrodyti, kad nori gyventi Lietuvoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Į Lietuvą grįžęs emigrantas sutriko paprašytas įrodyti, kad nori gyventi Lietuvoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2016, 9:05 PM, atnaujinta May 27, 2017, 3:57 PM

Vyras po emigracijoje praleistų kelerių metų nusprendė grįžti į Lietuvą ir toliau kurti savo gyvenimą čia, tačiau bandymas pasikeisti pasibaigusio galiojimo vairuotojo pažymėjimą jį nemaloniai nustebino.

Lietuvoje pasijuto nereikalingas

„Mano mama deklaravo mano gyvenamąją vietą savo namuose, pats vos grįžęs užsiregistravau darbo biržoje, bet „Regitroje“ darbuotoja man liepė įrodyti, kad noriu gyventi Lietuvoje. Iš pradžių nesupratau tokio reikalavimo: gimiau ir užaugau Kaune, čia mano namai, ką dar turiu įrodinėti? Vėliau net kreipiausi į „Regitrą“ Vilniuje, ten išgirdau tik pasiūlymą laukti, kol po pusmečio man nebereikės jokių įrodymų.“

Pagal dabar galiojančią tvarką, jei asmuo 185 dienas per metus gyvena šalyje, jam jokių papildomų dokumentų, įrodančių jo norą likti šalyje, pateikti nereikia

„Esu Lietuvos pilietis ir toks elgesys mane nustebino. Kaip man įrodyti, kad noriu gyventi Lietuvoje? Paskui „Regitros“ darbuotoja patikslino, kad turiu įrodyti, jog moku mokesčius. Kaip galiu tai įrodyti, juk ieškau darbo, esu registruotas darbo biržoje? Man buvo atsakyta, kad tokia Europos Sąjungos direktyva. Net dirbdamas Norvegijoje deklaravau, kad esu Lietuvos pilietis. Ar Lietuvoje esu nebereikalingas?“ – svarstė pašnekovas.

Incidentas įvyko prieš porą savaičių. Anot A.Gelgudos, kol kas jam vairuotojo pažymėjimo pasikeisti nepavyko. Vyras tikisi, kad įsidarbinęs šios įstaigos darbuotojams galės pristatyti darbo sutartį ir tai bus pakankamas įrodymas apie jo ketinimus gyventi Lietuvoje.

„Nustebino darbuotojos požiūris – aklas biurokratizmas“, – ironiškai pokalbį baigė pašnekovas.

„Regitra“: „Toks reikalavimas egzistuoja“

„Regitros“ viešųjų ryšių specialistė Aurelija Juodytė patvirtino, kad toks reikalavimas, apie kurį „Regitroje“ išgirdo A.Gelguda, yra.

„Europos Sąjungos Teisingumo Teismas priėmė naują sprendimą, ir, jei anksčiau mums pakakdavo asmens gyvenamosios vietos deklaracijos, tai dabar žmonės savo ketinimus gyventi šalyje gali įrodyti ir kitais būdais. Tinka „Sodros“ pažymos, darbo sutartis“, – kalbėjo A.Juodytė ir pridūrė, kad tinka visi dokumentai, rodantys asmens ryšį su Lietuva.

Minėta tvarka taikoma nuo kovo 1-osios, tad gyventojai neturėtų nustebti, išgirdę prašymą pateikti papildomų dokumentų.

Mažiau nei pusmetį per kalendorinius metus Lietuvoje praleidusiems asmenims lengvinantį vairuotojo pažymėjimų išdavimo taisyklių pakeitimą vidaus reikalų ministras priėmė po to, kai Europos Sąjungos Teisingumo Teismas nusprendė, kad asmens nuolatinė gyvenamoji vieta gali būti įrodyta ir kitomis įrodinėjimo priemonėmis, ne tik gyventojų registre esančia informacija.

Gyvenamąją vietą deklaravę nuolatiniai Lietuvos gyventojai jokių pokyčių nepajus. Naujovė skirta tiems, kurie Lietuvą savo rezidencijos šalimi pasirinko po ilgesnio užsienyje praleisto laiko.

Naujoji tvarka itin aktuali lietuviams studentams ir moksleiviams, kurie mokosi užsienyje, užsienio šalių studentams ir moksleiviams, kurie mūsų šalyje studijuoja ar lanko mokyklą ne trumpiau nei 6 mėnesius, asmenims, kurie buvo išvykę atlikti arba dabar atlieka apibrėžtos trukmės profesinę užduotį užsienyje, piliečiams, kurie darbą gavo ir dirba užsienyje, bet nuolat sugrįždavo arba sugrįžta į Lietuvą dėl asmeninių ryšių, bei tiek užsienio, tiek Lietuvos gyventojams, kurie gyveno užsienyje arba buvo išvykę gyventi į užsienį, bet dėl asmeninių ar darbo ryšių atvyko arba grįžo nuolat gyventi į Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.