Įpykusių kauniečių prašymas atvėrė kelią naujovei visame mieste

Miesto savivaldybė pranešė, kad patenkino neįprastą kauniečių prašymą – įvedė mokestį už automobilių stovėjimą S.Daukanto gatvės kieme. Paaiškėjo, kad netrukus teks mokėti ir kitiems.

Vieno S.Daukanto gatvės kiemo apmokestinimas – tik pavyzdys naujos tvarkos, kuri artimiausiu metu įsigalios didesnėje miesto centro dalyje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vieno S.Daukanto gatvės kiemo apmokestinimas – tik pavyzdys naujos tvarkos, kuri artimiausiu metu įsigalios didesnėje miesto centro dalyje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jun 11, 2016, 12:05 PM, atnaujinta May 22, 2017, 3:05 AM

Antradienį miesto taryba apmokestino vieną Kauno centre esančios S.Daukanto gatvės kiemą.

Šis sprendimas kai kuriems gyventojams pasirodė keistokas ar net nelogiškas.

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras paaiškino, kad kauniečiai mokės ne tik už automobilių stovėjimą šiame, bet ir kituose miesto centre esančiuose kiemuose.

Patenkino gyventojų norą

S.Daukanto gatvės gyventojai skundėsi, kad jų namų kiemuose automobilius palieka ir eina į greta esančią Laisvės alėją linksmintis iš kitur atvykę miestiečiai. Gyventojai kieme neturi kur pastatyti savo automobilių, todėl prašė apmokestinti jų kiemą.

Tarybos nariai prašymui pritarė skubos tvarka. Nutarta, kad gyventojai už automobilio laikymą savo kieme mokės simbolinį mokestį: už pirmąjį automobilį – 35 eurus, už antrąjį – 70 eurų per metus.

Kiti vairuotojai turės mokėti 1,2 euro už valandą.

Pažeisdavo ir taisykles

Toks sprendimas daliai S.Daukanto gatvės gyventojų nepatiko.

„Gyventojai, norėdami automobiliu patekti į savo kiemus, turi kirsti pėsčiųjų ir dviračių zoną. Todėl turi specialius savivaldybės išduotus leidimus tai daryti bei savo kiemuose statyti po du automobilius“, – aiškino apmokestinto kiemo gyventojas Rimas Vektaris.

Vyras mano, kad geriau viešosios tvarkos saugotojai dažniau būtų lankęsi šiame kieme ir baustų tų automobilių savininkus, kurie leidimų statyti mašinas šiuose kiemuose neturi, be to, į kiemus įvažiuoja pažeisdami eismo taisykles.

Tikėjosi, kad mokėti neteks

Kitas S.Daukanto gatvės gyventojas Arūnas prisipažino, kad kai kaimynai rinko parašus, jog automobilių stovėjimas jų kiemuose būtų apmokestintas, pasirašė.

„Tada buvo aiškinama, kad aš prie namų galėsiu laikyti du automobilius ir už tai nemokėsiu. Dabar paaiškėjo, kad taip nebus. Teks pakloti 100 eurų“, – apgailestavo vyras.

Kaunietis pridūrė, kad nors šis mokestis ir nėra didelis, vis tiek tai nemalonios ir neplanuotos išlaidos.

S.Daukanto gatvėje gyvenantys kauniečiai stebėjosi, kad apmokestintas kiemas, iš kurio daug naudos savivaldybė neturės.

Skatins formuoti kiemų sklypus

Paulius Keras

Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas

„S.Daukanto gatvės kiemo apmokestinimas buvo paskelbtas kaip pavyzdys. Miesto tarybos nariai nusprendė apmokestinti ne tik S.Daukanto gatvės kiemus. Tai liečia ir kiemus, esančius K.Donelaičio, A.Mickevičiaus, Kestučio ir Maironio gatvių stačiakampyje.

Taip daroma siekiant gyventojus paskatinti suformuoti sklypus greta gyvenamųjų namų. Kai sklypai suformuoti, gyventojai automobilius kiemuose gali laikyti nemokamai. Suformuoti sklypus užtrunka 3 – 4 savaites, ypač sudėtingų dokumentų tam parengti nereikia.

Tie, prie kurių namų sklypai nebus suformuoti, mokės 35 ir 70 eurų mokestį. Kiti turės susimokėti pagal geltonojoje zonoje galiojantį įkainį, 1,5 euro už valandą.

Gyventojus pamažu apie naujovę informuosime. Atsiras ir aparatai, skirti mokėti už automobilių stovėjimą. Iš pradžių žmonės, pažeidę mokėjimo tvarką, nebus baudžiami, tik įspėjami.

Kalbant apie S.Daukanto gatvės kiemus, patekimo tvarka į juos nesikeis – pėsčiųjų zona panaikinta nebus. Tačiau iki šiol Viešosios tvarkos skyriaus atstovams pagauti nelegaliai į juos atvykstančius vairuotojus buvo sudėtinga.

Bausti buvo galima tik tada, jei vairuotojai užklumpami važiuojantys pėsčiųjų zona, o ne dėl to, kad paliko automobilį kiemuose. Nauja tvarka padės išspręsti šių kiemų problemą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.