Atostogauti išėję „Regitros“ darbuotojai pamiršo svarbų dalyką

Norinčių įgyti teisę valdyti motociklus be galios apribojimų vasarą netrūksta, tačiau „Regitra“ vėl susidūrė su netikėtais sunkumais.

Motociklininkai į egzaminą negali registruotis dėl absurdiškos priežasties.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Motociklininkai į egzaminą negali registruotis dėl absurdiškos priežasties.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
A kategorijos be apribojimų vairavimo praktikos egzamino laikymas šiuo metu įmanomas tik nuomojantis motociklą.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
A kategorijos be apribojimų vairavimo praktikos egzamino laikymas šiuo metu įmanomas tik nuomojantis motociklą.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Saulius Rinkevičius

Jun 13, 2016, 8:38 PM, atnaujinta May 21, 2017, 8:45 PM

Pabandęs pasinaudoti elektronine egzaminų registracijos sistema lrytas.lt skaitytojas Kęstutis sako taip ir nesupratęs, ką jam reikėtų daryti.

„Įsijungęs pirmą kartą pagalvojau, kad sistema apskritai neveikia, mat Vilniuje nebuvo galimybės rinktis egzamino datą“, – rašo vaikinas.

Vilniuje registruotis negali

Vėliau jam šovė mintis pamėginti variantą, kai egzaminas laikomas su savo motociklu.

Sostinės „Regitros“ padalinys tuomet pateikė dvi galimas datas – rugpjūčio 3 ir 5 dienas. Vedamas smalsumo vaikinas dar patikrino, kokia situacija yra Kaune.

„Ten praktikos egzaminų grafikas rodomas nuo liepos vidurio iki pat sezono pabaigos. O tai ką aš dabar turėčiau daryti? Važiuoti 130 kilometrų į kitą miestą vien dėl vairavimo egzamino? Visiškas absurdas“, – piktinosi skaitytojas.

Pamokas vairavimo mokykloje jis baigė, tačiau kada ir kur užsiregistruos praktikos egzaminui kol kas nežino.

„Yra tik dvi realios išeitys: likus kelioms dienos iki egzamino paimti keletą papildomų pamokų vairavimo mokykloje, arba nusipirkti motociklą ir važinėti be teisų. Praktikos bet kuriuo atveju reikia“, – konstatavo Kęstutis.

Vairavimo egzamino laikymas su atsigabentu motociklu gerokai pabrangsta, mat mokyklos už šią paslaugą prašo mažiausiai 50 eurų.

Neįtikėtina priežastis

Kaip lrytas.lt žurnalistams paaiškino „Regitros“ direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas, galimybės registruotis į A kategorijos vairavimo praktikos egzaminą Vilniaus padalinyje šiuo metu nėra dėl to, kad vienas specialistas išėjo atostogų, o kitas iš jų dar negrįžo.

„Kodėl taip nutiko, mes rytoj išsiaiškinsime. Taip neturėtų būti, jie privalo suplanuoti grafiką ir palikti jį atvirą. Manau, tai vienos dienos problema, kurią mes išspręsime rytoj“, – žadėjo pašnekovas.

Jo teigimu, elektroninės registracijos sistemos sutrikimą šį kartą lėmė žmogiškasis faktorius. Už grafikų planavimą atsakingas asmuo neatliko savo darbo.

„Regitros“ atstovai patvirtino, kad dėl tos pačios priežasties registracija į A kategorijos vairavimo egzaminą neįmanoma ir Utenoje.

Tuo metu mėginančius keisti egzamino vietą ir Rokiškio padalinyje pasitinka klaidos pranešimas. Šio sistemos gedimo priežastis kol kas nenustatyta. 

Siūlo medžioti laisvas vietas   Kai grafikai bus paskelbti, sostinėje jie užsipildys žaibiškai. Tiems, kurie pražiopsos progą, tačiau nenorės laukti, lieka dar viena išeitis – naktinė laisvos vietos „medžioklė“.

„Suplanuoti grafiko 100 proc. niekada negali, kadangi ir patiems egzaminuotojams visko nutinka. Todėl ir pasiliekame tam tikrą „komforto zoną“. Matydami, kad viskas gerai, paskelbiame naujas laisvas vietas. Dažniausiai tai vyksta vėlai vakare“, – apie tokią galimybę kalbėjo S.Šuminas.

Pasirūpinti sklandžiu registracijos į egzaminus sistemos veikimu svarbu ir pačiai „Regitrai“, nes kaip pastebėjo pašnekovas susidomėjimas motociklais šiais metais yra didžiulis.

Iki birželio 1 d. A kategorijos be apribojimų praktinį vairavimo egzaminą laikė 65 proc. daugiau žmonių nei praėjusiais metais.

„O prognozuoti to neįmanoma, nes tai nėra jauni vairuotojai. Jų srautus mes bent jau pagal demografinius duomenis galime numanyti, prognozuoti, kiek sulauksime“, – komentavo įmonės direktoriaus pavaduotojas.

S.Šuminas patikino, kad šiais metais A kategorijos be apribojimų praktikos egzaminams buvo skirtos gerokai didesnės pajėgos, tačiau ir to kol kas nepakanka. Jis vylėsi, kad iš motociklininkų nebebus reikalaujama žieminių padangų, tuomet pratęstų egzaminavimo sezoną.

„Regitros“ atstovas patikino, kad visi 10 pagrindinių įmonės padalinių turi A kategorijos egzaminams skirtus motociklus. Būsimiems baikeriams užduotį palengvina tai, kad visi įsigyti motociklai yra vienodi – tai „Yamaha XJ6“.

„A kategorijos vairavimo egzamino tvarka yra lanksčiausia, nes mes ne tik turime motociklus kiekviename padalinyje, tačiau ir suteikiame klientams galimybę atsigabenti savo“, – kalbėjo įmonės atstovas.

Egzaminuotojus vežioja vairuotojai   Jis neprisimena atvejo, kad dėl griuvimo egzamino metu „Regitros“ motociklas būtų iškritęs iš rikiuotės. Dažniausiai tokiais atvejais padaroma tik smulkūs pažeidimai, kurie netrukdo tolimesnei jo eksploatacijai.

„Visi motociklai buvo pirkti nauji, todėl, manau, tiesiog nėra kam gęsti. Ypatingai turint omenyje, kad pas mus jie labai daug nenuvažiuoja“, – komentavo S. Šuminas.

A kategorijos egzaminams „Regitra“ samdo ir laikinus vairuotojus, kurie vežioja egzaminuotojus. Pastariesiems duoti motociklininkui komandas ir greta to dar žymėti jo klaidas būtų pernelyg didelis krūvis.

Visgi priimti egzaminuotojus vien šiltajam sezonui įmonei nėra naudinga. Vėliau juos vis tiek tektų atleisti, o grįžtančius po pertraukos specialistus tenka iš naujo apmokyti.

Galimas sprendimas, anot S.Šumino, yra į motociklininkų egzaminus perkelti specialistus ir kitų, ne tokių paklausių kategorijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.