Vagių įpročiai keičiasi: nusitaikė į vieną automobilių detalę

Automobilių savininkai Lietuvoje vis dar negali jaustis saugiai naktį palikdami savo automobilius stovėjimo aikštelėse ar požeminiuose garažuose.

Vagys nusitaikė į lengvai pavagiamą ir realizuojamą detalę – navigacines sistemas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Vagys nusitaikė į lengvai pavagiamą ir realizuojamą detalę – navigacines sistemas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2016, 4:00 PM, atnaujinta May 20, 2017, 12:27 PM

Draudikų teigimu, net ir dienos metu gatvėse, gerai matomose vietose pastatyti automobiliai dažnai tampa ilgapirščių taikiniu, o savininkams tenka skaičiuoti nuostolius dėl pavogtų detalių ir jas išiminėjant apgadintos nuosavybės.

Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovo Raimondo Bieliausko teigimu, per šiuos metus užregistruoti jau 260 automobilių detalių vagysčių atvejai, dėl kurių gyventojams jau išmokėta ir dar bus atlyginta nuostolių už daugiau kaip 170 tūkst. eurų.

Didžiausia automobiliui ilgapirščių padaryta žala šiemet siekė beveik 9,5 tūkst. eurų. Tuo atveju iš automobilio buvo išmontuotas vairas, valdymo skydelis ir veidrodėlių stiklai.

Pernai didžiausia draudimo kompensacija už pavogtas automobilio oro pagalves, vairą ir priekinius žibintus siekė net 16,5 tūkst. eurų.

Geriausias grobis

R.Bieliauskas pastebi, kad nusikaltėlių prioritetai, kalbant apie jų siekiamą grobį, šiek tiek keičiasi, o vienu dažniausiai vagiamų įtaisų tampa automobilinė navigacijos įranga.

„Navigacijos įranga jau nebėra prabangos prekė, ją automobiliuose įsirengia vis daugiau vairuotojų, o tokių prietaisų paklausa yra gana didelė, vagys pakankamai nesunkiai gali tokį grobį realizuoti. Visa tai lemia augantį navigacijos įrangos populiarumą tarp vagių“, – sako R. Bieliauskas.

Anot jo, be navigacijos įrangos vagysčių šiemet taip pat pasitaikė ir kitų gana tipinių atvejų, kai iš automobilių pavagiama multimedijos įranga, veidrodėliai ar jų stiklai, ratų gaubtai ir patys ratai, žibintai, firminiai ženkliukai, katalizatoriai, taip pat transporto priemonės valstybiniai numeriai bei oro pagalvės.

Dažniausiai nuo vagių nukenčia BMW ir „Audi“ markių automobiliai.

„Pastebime, kad šiuo metu kiek mažiau vagiamos automobilių apdailos detalės, o katalizatorių ir brangių automobilių žibintų vagysčių atvejai pasireiškia savotiškomis bangomis.

Paskutinė jų buvo aiškiai juntama prieš pora mėnesių, kai sulaukėme tikrai daug kreipimųsi dėl išmontuotų žibintų – dažniausiai priekinių. Dabar tiek katalizatorių, tiek žibintų vagysčių banga galbūt kiek atslūgusi, tačiau brangesnių automobilių savininkai vis tiek turėtų išlikti budrūs“, – sako R. Bieliauskas.

Sugadina kitas dalis

Draudimo eksperto teigimu, tokių automobilio detalių kaip žibintai vagystės šeimininkams dažniausiai brangiai atsieina ne tik dėl pavogtų detalių vertės, bet ir todėl, kad stengdamiesi žaibiškai jas išmontuoti ilgapirščiai automobilio nesaugo ir dažnai stipriai apgadina jo kėbulą, įvairias detales.

Dažnai profesionalūs vagys, pasak R.Bieliausko, turi techninę įrangą, leidžiančią nešvarų darbą atlikti nepastebimai ir greitai, tačiau neretai savo grobį bando išlupti ar išpjauti ir pačiu primityviausiu būdu, taip pridarydami gerokai daugiau nuostolių nei kainuoja pavogta detalė.

Pavyzdžiui, vogdami veidrodėlių stiklus nusikaltėliai dažnai nukerpa jų pašildymo laidą, todėl savininkams tenka keisti brangiai kainuojančias laidų pynes.

Būtina pranešti policijai

„Esminis dalykas, kurį turėtų atsiminti transporto priemonių savininkai – tai, jog visuomet nukentėjus nuo vagių būtina nedelsiant apie nusikaltimą informuoti policiją. Mūsų praktikoje dažnai pasitaiko atvejų, kai Kasko draudimu transporto priemones apdraudę vairuotojai nukentėję nuo vagių pirmiausiai grįžta namo, apžiūrinėja automobilį patys, skambina draudimo bendrovei.

Vis tik pastebėjus, kad prie automobilio pasidarbavo vagys, pirmiausiai telefone turėtų būti renkamas numeris 112“, – pabrėžia R. Bieliauskas.

Pasak draudimo eksperto, apie vagystę būtina pranešti policijai, nes priešingu atveju draudimo bendrovė neturi galimybės išmokėti draudimo išmokos net, jei automobilis apdraustas Kasko draudimu.

„Atvirose stovėjimo aikštelėse ar gatvėje paliktiems automobiliams grėsmę kelia ne tik ilgapirščiai, bet ir chuliganai. Neseniai fiksavome atvejį, kai sostinės centre vienoje stovėjimo aikštelėje palikto automobilio stogą stipriai apgadino savo energiją ant jo šokinėdami išlieti nusprendę asmenys. Šiuo atveju automobiliui buvo padaryta 2,5 tūkst. eurų žala“, – sako R. Bieliauskas.

Apie tokius atvejus jis taip pat primygtinai rekomenduoja nedelsiant pranešti policijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.