Ugniagesių pajėgas papildę sunkvežimiai stebina galimybėmis

2016 m. liepos 1 d. 15:45
Saulius Rinkevičius
Šalies priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų atstovams ketvirtadienį buvo įteikti naujų sunkvežimių rakteliai. Įspūdingai atrodančios visiškai naujos automobilinės cisternos buvo paskirstytos po visą Lietuvą.
Daugiau nuotraukų (44)
25 sunkvežimiai ir šeši lengvieji automobiliai skirti Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių, Tauragės, Telšių, Utenos ir Vilniaus apskričių priešgaisrinėms gelbėjimo valdyboms. Jie bus nuomojami 10 metų, o bendra sutarčių suma siekia 9,5 mln. eurų.
Reikėjo atnaujinti parką
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius, vidaus tarnybos generolas Remigijus Baniulis supranta, kad galbūt kažkam kils klausimas dėl to, ar nuomoti techniką nėra pernelyg brangu.
Tačiau departamento atstovai pažymi, kad pagal gaunamas lėšas departamentas kiekvienais metais gali įsigyti ne daugiau kaip penkis gelbėjimo sunkvežimius, o atnaujinti parką reikėjo kaip įmanoma greičiau. Todėl ir buvo priimtas sprendimas nuomotis.
Šiuo metu visoje šalyje priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos eksploatuoja 664 transporto priemones, iš jų – 252 yra automobilinės cisternos. Tai pagrindinė ugniagesių mašina, kuria kartu su komanda vežama visa gaisrų gesinimo ir gelbėjimo įranga.
Departamento duomenimis, net 40 proc. jų yra pagaminta buvusios Sovietų Sąjungos šalyse. Vidutinis visų ugniagesių naudojamų sunkvežimių amžius yra šiek tiek didesnis nei 16 metų.
Įspūdingos charakteristikos
Naujosios „Iveco Magirus“ automobilinės cisternos su dviguba kabina gali vežti šešis ugniagesius gelbėtojus ir tris tonas vandens. Įrengto siurblio našumas – 3000 litrų per minutę. Sunkvežimis parengtas prastiems keliams arba bekelei ir yra varomas visais keturiais ratais.
„Scania P450“ turi panašios konstrukcijos kabinas, tačiau didžiausia leistina sunkvežimio masė yra didesnė. Juo galima vežti iki 7 tonų vandens, o siurblio našumas 4000 litrų per minutę.
Ugniagesiai gaus ir patiems blogiausiems atvejams skirtus tos pačios markės sunkvežimius. Jie turi viengubą kabiną, yra varomi visais trimis tiltais iki gali vežti iki 10 tonų vandens.
Įspūdingas yra šios automobilinės cisternos siurblio našumas – 100 litrų per sekundę.
Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas įsitikinęs, kad saugūs nauji automobiliai leis pareigūnams efektyviau užtikrinti ir piliečių saugumą. Jis palinkėjo ugniagesiams ir toliau teikti kokybiškas paslaugas.
ugniagesiaicisternasunkvežimis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.