Teisme – precedentas: kiekvienas gali gauti vietą mašinai

Jeigu teismas patenkins į Kalvarijų turgavietės teritoriją įsiterpusių patalpų savininkės reikalavimus, kiekvienas vilnietis turės teisę reikalauti vietos automobiliui prie daugiabučio statyti.

Teismo sprendimas, jei nebus pakeistas, sukūrė neregėtą precedentą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teismo sprendimas, jei nebus pakeistas, sukūrė neregėtą precedentą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nors teismas dar nepriėmė sprendimo, turgaus rekonstrukcijos darbai nesustojo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nors teismas dar nepriėmė sprendimo, turgaus rekonstrukcijos darbai nesustojo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Aug 7, 2016, 1:54 PM, atnaujinta May 16, 2017, 2:59 PM

Ar rekonstruojamos turgavietės neištiks nacionalinio stadiono likimas? Tokį klausimą skunde teismui pateikia bendrovės „Kalvarijų turgaus vystymo grupė“ (KTVG) atstovai.

Pagrindo tokiam klausimui yra. Mat Vilniaus apygardos teismas pripažino vienos didžiausių sostinės turgaviečių teritorijos nuomos sutartį su turto valdymo bendrove KTVG neteisėta.

O 649 kvadratinių metrų ploto patalpų turguje šeimininkė Inesa Bolotina ir toliau reikalauja vietų automobiliams prie pastato statyti. Be to, ji pageidauja bet kuriuo paros metu, net ir turgavietės darbo laiku, netrukdomai važinėti po teritoriją.

Tenkino ieškovės skundą

Ir savivaldybė, ir KTVG direktoriaus pavaduotoja Ingrida Talžūnienė jau patvirtino, kad sprendimą panaikinti turgaus teritorijos nuomos sutartį skųs Aukščiausiajam teismui.

„Dabar turime du skirtingus teismų sprendimus, kur pirmosios instancijos teismas neįžvelgė valstybinės žemės nuomos sutarties pripažinimo negaliojančia pagrindų ir turgavietėje įsiterpusio privataus statinio savininko ieškinį buvo atmetęs visa apimtimi.

Apeliacinės instancijos teismo sprendimas mums nėra palankus, todėl šiuo metu svarstome jo apskundimą Aukščiausiajam teismui. Abiejų instancijų teismai, tiek pirmosios, tiek apeliacinės, KTVG laikė sąžininga sandorio šalimi“, – aiškino I.Talžūnienė.

Vilniaus apygardos teismas tenkino I.Bolotinos skundą ir neteisėta pripažino 2011 metų savivaldybės tarybos sprendimo dalį, kuria leista KTVG ne ilgiau kaip 25 metams išnuomoti 28,9 tūkst. kvadratinių metrų ploto turgavietės sklypą, ir vėliau sudarytą valstybinės žemės nuomos sutartį.

Sutartį ginčijusi vilnietė, turinti nekilnojamojo turto šioje teritorijoje, teigė, kad sutartis yra neteisėta, nes bendrovei turėjo būti išnuomotas ne visas sklypas, o tik jo dalis, proporcingai tenkanti valdomų pastatų naudojimui.

Galėjo iškilti problemų

KTVG gali tęsti turgavietės rekonstrukcijos darbus. Taip nusprendė Aukščiausiasis teismas, įmonės prašymu sustabdęs žemesnės instancijos teismo sprendimą nutraukti turgaus teritorijos nuomos sutartį.

Įmonės valdybos narys Paulius Trimonis tvirtino, kad šis sprendimas leis rekonstrukciją tęsti sklandžiau.

„Vilniaus apygardos teismo sprendimu buvo sustabdytas žemės nuomos sutarties galiojimas. Nors patys rekonstrukcijos darbai galėjo būti tęsiami, galėjo kilti ir tam tikrų problemų dėl statybų teisėtumo bei termino, nes neturint nuomos sutarties stringa, pavyzdžiui, darbų užbaigimo aktų išdavimas.

Aukščiausiajam teismui priėmus kasaciją ir sustabdžius apygardos teismo sprendimo galiojimą, rekonstrukcija vyks be kliūčių ir ją baigsime numatytais terminais“, – tikino P.Trimonis.

Naudosis išskirtine teise

KTVG atstovai stebisi – teismai ginčijamais sprendimais suformavo precedento neturintį naują teisės taikymą ir aiškinimą.

Jie pripažino privačių asmenų, kurių statiniai įsiterpę į visuomeninę reikšmę turinčius valstybinės žemės sklypus, išskirtinę teisę nuomotis valstybinę žemę, dalyvauti ir spręsti formuojant valstybinius sklypus.

Tokiu būdu privatūs interesai yra iškeliami virš viešųjų ir visuomeninių interesų.

Jeigu tai nebus ištaisyta, kiekvienas ant valstybinės žemės esančio daugiabučio savininkas, kiekvienas individualaus namo ar komercinių patalpų šeimininkas turės teisę reikalauti iš savivaldybės jam skirti valstybinėje žemėje vietą automobiliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.