Griežtos vairuotojų mokymo naujovės: instruktoriai neteks darbo, o kursai brangs

Susisiekimo ministerija Seimui pateikė didžiulį Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo numatyta gausybė pakeitimų ir reikalavimų vairuotojų mokymo tvarkai.

Dėl griežtų reikalavimų gali kilti vairavimo kursų kainos.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Dėl griežtų reikalavimų gali kilti vairavimo kursų kainos.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2016, 5:22 PM, atnaujinta May 9, 2017, 8:25 PM

Būsimiems vairuotojams jie suteiks daugiau aiškumo, ko jie galės reikalauti iš savo vairavimo mokyklos, bet įstatymo pakeitimai turi ir kitą pusę.

Vairavimo mokykloms numatyta nemažai biurokratinių reikalavimų, o už porą neteisingai užpildytų dokumentų mokykla gali netekti teisės mokyti vairuotojus. Vairavimo mokykloms bus daugiau darbo, o dėl to gali išaugti mokymo kainos.

Gerumą matuos pagal popierius

Net pačios mažiausios mokyklos privalės turėti atskiras administracinę bei mokymo patalpas, mokymo aikštelę, automobilius ar motociklus, vaizdo ir garso įrašymo bei saugojimo įrangą.

Įstatymu numatyta net prievolė vairavimo mokykloms turėti interneto svetainę, kurioje būtų skelbiama vairavimo mokyklos administracinės ir mokymo patalpų adresas, kontaktai, vadovo vardas, pavardė, taip pat informacija apie mokymo paslaugų kainas, mokinių grupių mokymo pradžios datas ir teorinių žinių mokymo tvarkaraščius.

„Mokykla gali būti visai jokia, bet jei popieriukai bus tvarkoje – ji gyvuos ir klestės. Tačiau jei mokyklos dėl laiko stokos, nes užsiima mokymu, nesusitvarkys popieriukų – veikla bus sustabdyta, nes tai baisus pažeidimas“, – stebėjosi žinomas vairavimo instruktorius, žurnalistas Artūras Pakėnas.

Teisė mokyti vairuotojus mokykloms gali būti sustabdyta ne tik dėl tikrai reikšmingų pažeidimų, bet ir dėl neįjungto M ženklo ar neįrašytos eilutės žurnale.

Kaip numatyta įstatymo projekte, vairavimo mokymas bus stabdomas, jei mokykla padarys du ar daugiau labai sunkių pažeidimų. Jų numatyta 11. Tarp jų yra ir logiškų aplinkybių, tačiau dalis punktų stebina.

Pavyzdžiui, labai sunkiu pažeidimu bus laikoma, jei mokinio praktinio vairavimo mokymas buvo vykdomas neužpildžius individualaus mokymo apskaitos žurnalo (vairavimo lapo) arba jame nebuvo nurodyta privaloma informacija. Dar vienas „labai sunkus pažeidimas“ – jei mokant vairuoti motociklu iš paskos sekančiame automobilyje nebus įjungtas M ženklo apšvietimas.

Dalis mokytojų gali likti be darbo

Įstatymo projektas nustebino vairavimo mokytojus.

Didžiąją dalį reikalavimų vairavimo mokyklos, nors ir didesnėmis sąnaudomis, galės įvykdyti, bet yra ir trys punktai dėl kurių vairavimo mokytojai gali netekti darbo visam laikui.

Įstatymo projekte numatyta, kad būsimuosius vairuotojus gali mokyti tik nepriekaištingos reputacijos žmogus, o ką reiškia nepriekaištinga reputacija, išdėstyta trimis punktais. Žmogus negali būti laikomas nepriekaištingos reputacijos, jei:

1) buvo teistas už tyčinį nusikaltimą ir turi neišnykusį ar nepanaikintą teistumą;

2) buvo teistas už veikos, numatytos Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso XXXIII skyriuje, padarymą (kyšininkavimas, prekyba poveikiu, papirkimas, piktnaudžiavimas, neteisėtas teisių į daiktą registravimas ir tarnybos pareigų neatlikimas);

3) piktnaudžiauja alkoholiu, psichotropinėmis, narkotinėmis ar kitomis psichiką veikiančiomis medžiagomis.

Tai reiškia, kad jei vairavimo instruktorius buvo teistas už kyšininkavimą nors ir prieš 20 metų bei visiškai nesusijusiose pareigose, ir jau atliko skirtą bausmę, jis niekuomet negalės mokyti vairavimo.

Trečiasis punktas taip pat rizikingas ir gali tik paskatinti mokytojus nesigydyti bei slėpti turimas priklausomybes.

Nors Vyriausybė šiam įstatymo projektui pritarė, dėl jo dar turės balsuoti Seimas. Greičiausiai šis rebusas teks jau naujosios kadencijos Seimo nariams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.