Prie vairo – tylūs žudikai su uniformomis

Nors policija tikina visada skelbianti apie neblaivius prie vairo sėdusius valdžios atstovus, o girti įkliuvę policijos pareigūnai atleidžiami iš darbo, tačiau jų pavardės visuomenei neatskleidžiamos. Kodėl?

Net kai pareigūnai įkliūva neblaivūs, jų tapatybė nuslepiama.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Net kai pareigūnai įkliūva neblaivūs, jų tapatybė nuslepiama.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2016, 2:13 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:35 PM

Nepaisant griežto Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) vadovybės požiūrio į girtus kolegas, šie viešai neįvardijami – apsiribojama inicialais.

Vardai ir pavardės slepiami po devyniomis spynomis, pateisinant tai asmens duomenų apsauga. Nesvarbu, kad teismai ne kartą yra išaiškinę, jog visuomenės interesas yra aukščiau už girto valdininko, politiko ar pareigūno privatumą.

Girtas rėžėsi į kitą mašiną

2016 metų gegužės 16 dieną Kaune buvo sustabdytas išgėręs automobilį vairuojantis Patrulių rinktinės 2-osios kuopos vyriausiasis patrulis S.B. – jis įpūtė į alkoholio matuoklį 1,3 promilės (lengvas girtumas). Po dviejų savaičių patrulis buvo atleistas iš policijos už pareigūno vardo pažeminimą.

Toks pat likimas ištiko ir Kauno patrulių rinktinės 4-ojo būrio patrulį L.M., kurio būklė kėlė siaubą – 2015 metų gegužės 8 dieną jis į kelią išriedėjo sunkiai apgirtęs (2,63 promilės). „Chrysler Voyager“ vairavęs pareigūnas rėžėsi į netinkamu laiku ir netinkamoje vietoje atsidūrusį „VW Passat“.

Aukų pavyko išvengti – L.M. baudžiamosios bylos išvengė, tačiau darbą prarado. Bet net ir smarkiai svaigalų padauginęs policininkas nebuvo viešai įvardintas.

Negrįžta į vidaus tarnybą

Kauno apskrities policijos vadovas Darius Žukauskas buvo kategoriškas: „Visi jie atleidžiami iš vidaus tarnybos. Kiekvienas girtas vairuotojas – potencialus žudikas, nesvarbu, kokias pareigas jis eina.“

Pasak Kauno apskrities VPK Vidaus tyrimų skyriaus viršininko Mariaus Karlono, pareigūnai atleidžiami ir tuomet, kai vairuoja nuosavas transporto priemones.

Prasižengėliai dažniausiai nebando per teismą sugrįžti į darbą – supranta, jog galimybių laimėti procesą yra nedaug.

„Keletą kartų išaiškėjo, jog sustabdyti neblaivūs pareigūnai prašė netikrinti blaivumo, bet kolegos buvo principingi“, – pasakojo M.Karlonas.

Vyksta griežtas tikrinimas

Ugniagesiai taip pat tikino netoleruojantys girtų prie vairo savo kolegų.

Tiesa, Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Operacinio vadovavimo skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Stefanija Žičkevičiūtė sakė, jog tokių atvejų dar nepasitaikė.

„Vadovybė su tokiais kolegomis nesitaikstytų. Jie būtų atleisti, jei vairuotų girti net ir ne tarnybos metu“, – tvirtino J.S.Žičkevičiūtė.

Priimant į priešgaisrinę tarnybą atsižvelgiama, ar pretendentas anksčiau nebuvo įkliuvęs prie vairo su kvapu – išaiškėjus tokiam faktui, jam durys būtų užvertos.

Ugniagesių tarnyboje girtumą nuslėpti būtų sunku. Specialiuose registruose nuolat tikrinama, ar Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos darbuotojai nėra bausti už vairavimą išgėrus.

Aptikus nepalankius įrašus, prasižengėlis nedelsiant būtų atleistas.

Seniūno karjera baigėsi netikėtai

„Prie vairo girti įkliuvę savivaldybės darbuotojai būtų nedelsiant atleisti. Tokiu elgesiu jie pažemintų savivaldybės tarnautojų vardą“, – tvirtino Kauno mero patarėjas Tomas Grigalevičius.

Praėjusios kadencijos metu darbą prarado Centro seniūnas Vytautas Pauliukas, neblaivus sukėlęs avariją Merkinės gatvėje. Vairuodamas tarnybinį automobilį „Mitsubishi Lancer“ jis trenkėsi į kelio atitvarus.

Seniūnui buvo nustatytas lengvas girtumo laipsnis (0,45 promilės).

Seniūnas pasiprašė atleidžiamas nelaukdamas, kol tai padarys savivaldybės administracija.

Tiesa, pareiškime jis net neužsiminė apie tai, kad mašiną vairavo išgėręs – nurodė, jog negali toliau eiti pareigų dėl asmeninių priežasčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.