Vilniečiai virto kaimyno įkaitais: žmonės bijo net jo žvilgsnio

Žirmūnų gatvės 30-ojo namo gyventojai tapo kaimyno įkaitais. Jis kieme laiko net 8 automobilius. Visi jie – kledarai. Bet nevalia nei jų liesti, nei užimti stovėjimo vietos. Kas mėgino priešintis, skaudžiai nukentėjo.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Dec 17, 2016, 11:47 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:01 PM

Žirmūnų gatvės 30-ajame daugiabutyje gyvenančio Vadimo Dunajevo negąsdina policija, antstoliai, baudos.

Nebijo jis ir kaimynų skundų dėl akmens vatos, lentgalių prigrūstų automobilių, daugybę metų riogsančių namo kieme.

Mašinos, priklausančios V.Dunajevui ir jo šeimos nariams, nekart buvo pakliuvusios į pareigūnų akiratį. Bet kas iš to.

Kaimynai bijo šiam vilniečiui net papriekaištauti.

Ne vienas jų „Sostinei“ skundėsi, kad po tokių pokalbių netrukus rasdavo apibraižytus savo automobilius arba pradurtas padangas.

Kalba tik už namo kampo

Į asfaltą įaugęs „Volkswagen“, tuščiomis padangomis „Ford“, aprūdijęs „Renault“.

Tai tik keli V.Dunajevo šeimos automobiliai, kuriais seniai nesinaudojama. Prie pat įėjimo jie pastatyti akiplėšiškai, užima ne po vieną vietą.

Kita V.Dunajevo technika kieme stovi tvarkingiau, o jis su žmona važinėja skirtingais automobiliais.

Nevažiuojantys automobiliai pastatyti taip, kad užimtų kuo daugiau vietos. Kad žmona, grįžusi namo, galėtų įkišti „Peugeot“ tarp tų nevažiuojančių senienų.

Kad renovuotame daugiabutyje tvyro baimė, patvirtino Aleksejumi prisistatęs vyras. Kalbėti su „Sostine“ jis pasiryžo tik užsukęs už namo kampo, kad pro langus „kiemo karalius“ nematytų, su kuo bendrauja.

„Štai ką tik nėščia moteris iš mūsų namo vedina mažyliu parėjo iš gretimo kiemo, nes mūsiškiame nerado vietos automobiliui pastatyti. Taip priverstas elgtis ne vienas mano kaimynas“, – atsiduso Aleksejus.

Dėl to pyksta gretimų namų gyventojai, nes Žirmūnų gatvės 30-ajame name gyvenančių vilniečių automobiliai užima vietas jų kiemuose.

Vaikšto aplink kledarus

Bijo kaimyno ne tik Aleksejus. Kita namo gyventoja „Sostinei“ tvirtino, kad daugybę transporto priemonių turintis žmogus mėgsta aplink jas vaikštinėti.

„Jis tik ir laukia, kad kas užkabintų. O jeigu jo nebūna lauke, žinok, stebi kiemą pro buto langus“, – pasakojo moteris.

Ji prisiminė, kad anksčiau dėl senų kledarų ne vienas kaimynas mėgino kelti triukšmą, bet vėliau rasdavo apibraižytus savo automobilius, o laiptinėje – sudaužytas elektros lemputes.

Anot kitos kaimynės, V.Dunajevas turbūt mano, kad kiemas yra jo asmeninė nuosavybė.

„Jei automobilį pastatysi į jo įsivaizduojamą vietą, lauk nemalonumų“, – įspėjo moteris.

Neseniai prie laiptinės buvo rastas skelbimas, kuriame žmogus teiravosi, gal kas nors iš namo gyventojų žino apie namo kieme siautėjantį nusikaltėlį, kuris suniokojo automobilį.

Žmogus neseniai atsikraustė ir jau spėjo savo kailiu patirti kiemo realybę.

Paaiškėjo, jog iš vakaro tarp naujakurio ir „kiemo karaliaus“ įvyko konfliktas, o rytą buvo rasta staigmena – nuniokotas automobilis.

Žmogus kreipėsi į policiją, tačiau nieko nepešė.

Skundus tiktai persiuntė

„Sostinės“ žurnalistams V.Dunajevas neatidarė durų, nors iš kiemo buvo matyti, kaip jo bute juda užuolaida.

Atvykus kitą kartą kaimynas tikino, kad V.Dunajevas ką tik parvažiavo namo. Tačiau durų jis vėl neatvėrė.

O Žirmūnų gatvės 30-ojo namo gyventojams jau nusviro rankos. Nors dėl kaimyno elgesio jie kreipiasi į daugybę įstaigų, niekas nesugeba „kiemo karaliaus“ pažaboti.

Veltui gyventojai ne kartą rašė Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacijai. Senų, techniškai netvarkingų automobilių iš jų kiemo niekas neišvežė. Asociacija gyventojų informaciją sugebėjo tik persiųsti savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui.

„Tikėkime – gal kitais metais baudos už neeksploatuojamus automobilius bus didesnės ir jie pagaliau dings iš mūsų kiemo“, – vylėsi vienas Žirmūnų gatvės 30-ojo namo gyventojas.

Namo administracija kaimynams siūlo statyti savo automobilius kitame kieme, nesileisti į konfliktus ir palikti viską, kaip yra. Žmonės tarpusavyje šneka, pyksta, tačiau kaip išspręsti šią problemą – nežino.

Baudų neketino mokėti

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovas Andžejus Dinikis pripažino, kad Žirmūnų gatvės 30-ojo namo gyventojų skundų buvo ne vienas.

Savivaldybė prieš porą metų V.Dunajevą nubaudė.

Prieš 3 metus už neeksploatuojamas transporto priemones 550 ir 600 litų baudas jam skyrė ir policija. Tačiau ir po to seni automobiliai iš kiemo nedingo, tad savivaldybė paprašė Vilniaus 1-ojo policijos komisariato pagalbos, kad pareigūnai taikytų administracinio poveikio priemones. Ir tai nepadėjo.

Bedarbis V.Dunajevas baudų nesumokėjo, todėl dėl jų išieškojimo teko kreiptis į antstolį. Bet ir jis ne ką tepešė – vyro sąskaitos tuščios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.