Atskleidė, kaip gali nubausti apleistų automobilių savininkus

Kauniečiai vis labiau paklūsta raginimui iš daugiabučių kiemų patraukti nenaudojamus automobilius. Bent taip teigė miesto viešosios tvarkos sargai. Tačiau patys gyventojai įvairių „lupenų“ aptinka kasdien ir apie tai netingi pranešti kitoms institucijoms.

Dirvos gatvėje dvejus metus stovi niekam nereikalingas „Pontiac“ automobilis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dirvos gatvėje dvejus metus stovi niekam nereikalingas „Pontiac“ automobilis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Saulės gatvėje paliktas automobilis „Renault“ nebeturi valstybinių numerių.
Saulės gatvėje paliktas automobilis „Renault“ nebeturi valstybinių numerių.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Jan 15, 2017, 8:42 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 3:54 AM

Kaune nuo 2014 metų pabaigos pradėta aktyviau kovoti su daugiabučių kiemuose ar kitose viešosiose miesto erdvėse paliktais nenaudojamais automobiliais.

Gyventojai raginami savo transporto priemones, kuriomis nesinaudoja, pašalinti iš kiemų ar gatvių. Jei to nedaro, gresia baudos.

Apie metų metais prie namų paliktas „lupenas“ miesto Viešosios tvarkos skyriui praneša seniūnai ar patys gyventojai.

Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacija kiekvieną mėnesį iš gyventojų taip pat gauna po 10 pranešimų apie nenaudojamas mašinas.

Rūdija jau ne vienus metus

„Laikinosios sostinės“ žurnalistai įsitikino, kad greta daugiabučių ar aikštelėse paliktų ir metų metais nepajudintų automobilių išties yra.

Žaliakalnyje, Dirvos gatvėje, greta 7-ojo namo, stovi raudonas „Pontiac“ automobilis.

Jo durelės net apsamanojusios. Pro kiuženą į daugiabučių kiemus važiuojantys vairuotojai nepatenkinti, kad ji trukdo eismui.

Šioje vietoje gyvenantis Rimantas Baranauskas teigė, kad „Pontiac“ niekas nevažinėja jau dvejus metus.

„Vieną rytą automobilis čia atsirado ir liko. Niekas juo nesirūpina, nevažiuoja. Mašina trukdo gyventojams“, – skundėsi vyriškis.

Saulės gatvėje greta 41-ojo namo taip pat stovi paliktas automobilis. Sidabrinė „Renault Laguna“ riogso be valstybinių numerių. Gyventojai teigė, kad automobilis taip pat paliktas maždaug prieš metus ir niekas jo nepasigenda.

Pranešimų gauna kasdien

Viena institucijų, į kurią kauniečiai kreipiasi dėl viešosiose miesto erdvėse paliktų nenaudojamų automobilių, yra Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacija.

Šios organizacijos projektų vadovė Vaida Žilienė sakė, kad pranešimų iš gyventojų apie prie daugiabučių stovinčius apleistus automobilius gauna kiekvieną dieną.

Tokius pranešimus gyventojai gali siųsti ir anonimiškai.

„Daugiausia pranešimų gauname iš vilniečių. Per mėnesį – apie 15. Kaune – šiek tiek mažiau. Lapkritį gavome 12, gruodį – 9 pranešimus“, – skaičiavo V.Žilienė.

Asociacijos atstovė pasakojo, kad pranešimai dažniausiai pasitvirtina. Tačiau kartais būna ir neteisingos informacijos. Paprastai taip nutinka, kai daugiabučio kaimynai konfliktuoja.

Asociacija žinias apie apleistus automobilius perduoda Kauno policijos pareigūnams. O štai Vilniaus ir Klaipėdos savivaldybių viešosios tvarkos skyriai mielai perima iš asociacijos surinktus duomenis.

Aktyviai veikia seniūnai

Kauno viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius teigė, kad bendradarbiauti su asociacija nemato prasmės, nes užtenka vietinių pajėgų.

„Žinias apie apleistus automobilius gauname iš seniūnijų. Per pastaruosius metus prie daugiabučių paliktų nenaudojamų automobilių beveik pavyko atsikratyti“, – tikino V.Jurkevičius.

Viešosios tvarkos skyriaus vadovas pasakojo, kad apleistų automobilių savininkai pyksta, kai yra verčiami automobilius iš kiemų patraukti. Jie teisinasi, kad mašinos nevažiuoja laikinai, nes jie neranda reikalingų atsarginių detalių. Kiti automobilius išsigabena, nes bijo baudų.

„Per 2016 metus pavyko pasiekti, kad iš kiemų būtų patraukta apie 50 automobilių“, – sakė V.Jurkevičius.

Savininkams gresia nemažos baudos

Jei automobilių savininkai iš viešųjų erdvių nepatraukia nenaudojamų automobilių, jie gali būti baudžiami dviem būdais.

Policija gali bausti už neeksploatuojamų transporto priemonių laikymą bendrojo naudojimosi vietose. Už tai gresia bauda nuo 72 iki 145 eurų. Antrą kartą padarius tokį pažeidimą gali tekti sumokėti ir 300 eurų baudą.

Kauno viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai nedrausmingus automobilių savininkus gali bausti už miesto viešosios tvarkos ir švaros taisyklių pažeidimą. Bauda gali siekti beveik 600 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.