Į Vilnių atkeliavo įrankis, visame pasaulyje mažinantis eismo spūstis

Vilnius tapo pirmąja Lietuvoje savivaldybe, pradedančia naudoti visame pasaulyje labai populiarią eismo organizavimo programėlę „Waze“.

„Waze“ programėlė atkeliavo į Vilnių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Waze“ programėlė atkeliavo į Vilnių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2017, 9:55 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 11:40 AM

Tai – sutelktinių duomenų programėlė, realiu laiku rodanti situaciją keliuose, į kurią savo pastebėtus įvykius, pavojus kelyje gali įkelti kiekvienas vairuotojas.

Ją kartu su didžiųjų miestų savivaldybėmis pristatė mobiliojo ryšio bendrovė „Bitė Lietuva“, bet programėle naudotis gali visų operatorių klientai.

Duomenis įkelia vairuotojai

„Waze“ yra „Google“ valdoma išmanioji navigacija, kurioje vairuotojai realiu metu mato ir patys praneša informaciją. Programėlė apdoroja vairuotojų pateiktą informaciją, papildomai įvertina duomenis iš kitų šaltinių ir pasiūlo greičiausią maršrutą.

Taip pat duomenys pasiekia ir savivaldybes bei įstaigas, todėl kilusios problemos gali būti išspręstos greičiau.

„Waze“ veikia kaip socialinis tinklas. Visame pasaulyje tai yra pats didžiausias vairuotojų tinklas. Jame galima realiu laiku žymėti visas situacijas kelyje – duobės, oro sąlygos, avarijos, plikledis ir kita. Taip pat informaciją į šią programėlę gali įkelti įvairios tarnybos.

Programėlė turi navigaciją ir realiu laiku gali suformuoti optimalius maršrutus“, – pasakojo „Bitė Lietuva“ vykdomasis direktorius Petras Kuisys.

Programėlė taip pat vertins ir vairuotojų pažymėtas kliūtis – jei vairuotojas mėgins apgaudinėti kitus vairuotojus, jis bus užblokuotas.

„Waze“ galima žymėti pačius įvairiausius objektus, įskaitant ir policijos reidus. Tai gali paskatinti pažeidėjus išvengti patikrinimų. „Technologijos yra toks dalykas, kad jas naudojant ne pagal paskirtį, jos gali sukelti problemų. Bet tai priklauso nuo vairuotojų sąmoningumo“, – sakė P.Kuisys.

„Waze“ prašneks Antano Juknevičiaus balsu

Pasak jo, kasdien „Waze“ vartotojai sutaupo apie 5 minutes, bet jei programėlę naudotų visi, būtų sutaupoma šimtai valandų.

P.Kuisys skaičiavo, kad iki metų pabaigos Lietuvoje programėlės vartotojų galėtų būti apie 200 tūkst.

Programėlės veidu tapo dykumų ralio lenktynininkas Antanas Juknevičius. Jo balsas skambės ir šioje programėlėje.

Taip pat „Bitė“ pažadėjo suteikti „Waze“ vartotojams nemokamų gigabaitų duomenų parsisiuntimui.

Vilnius prisijungė pirmas

Vilniaus miesto savivaldybė Lietuvoje pirmoji prisijungė prie savivaldybėms skirtos tarptautinės „Waze“ programos „Connected Citizens Partners“. Ši partnerystės programa suteiks galimybę gauti ir analizuoti vartotojų užfiksuotą informaciją, pranešti apie eismo pokyčius švenčių, mugių, maratonų metu, informuoti apie remontuojamas gatves ar laikinai uždarytus kelio ruožus.

SĮ „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė tvirtino, kad Vilniuje registruota daugiau nei 260 tūkst. automobilių, todėl spūsčių mažinimas yra svarbus darbas.

„Net ir menkiausias nesusipratimas kelyje gali turėti pastebimos įtakos tiek kelionės saugumui ir patogumui, tiek ir visam transporto srautui“, – sakė ji.

Galimybę jungtis prie „Waze“ partnerystės programos šiuo metu svarsto Kauno ir Klaipėdos savivaldybės.

Ši programėlė jau veikia Rygoje, ten vairuotojai „atrado“ mažesnes gatveles ir didžiosiose gatvėse eismo srautai sumažėjo iki 20 proc.

Užmiesčio keliuose jau veikia

Vairuotojai jau galėjo įsitikinti „Waze“ nauda užmiesčio keliuose – Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) dirba su šia programėle daugiau nei metus.

Kelių prižiūrėtojai joje žymi duomenis apie remonto darbus, eismo įvykius, kliūtis bei renginius. Nuo šios žiemos LAKD taip pat teikia informaciją apie kelių priežiūros mechanizmų maršrutus, barstytuvus ir valytuvus.

LAKD taip pat kuria savo programėlę, kuri gali „bendrauti“ su „Waze“. Direkcijos atstovai tvirtino labai vertinantys vairuotojų užfiksuotą informaciją, kaip spūstys, eismo įvykiai, kliūtys, sutrikimai, nes jie padeda operatyviai spręsti problemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.