Viena detalė atskleidžia: lietuviai važinėja dar senesniais automobiliais, nei manyta

Vidutinis viso Lietuvos automobilių parko amžiaus vidurkis yra apie 14-15 metų. Tačiau iš tiesų lietuvių automobiliai yra dar senesni.

Lietuvių turimi automobiliai - dar senesni, nei 15 metų.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvių turimi automobiliai - dar senesni, nei 15 metų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2017, 11:49 AM, atnaujinta May 30, 2017, 11:52 AM

Automobilių nuomos bendrovės „Europcar” ir „Creditinfo” tyrimo duomenimis, vidutinis verslo įmonės Lietuvoje eksploatuojamo automobilių amžius siekia 9,8 metų. Tai reiškia, kad įmonių naudojami automobiliai pajaunina viso parko vidurkį, o privačios mašinos vidutiniškai yra dar senesnės.

Tyrimas apima 42 tūkstančius Lietuvoje veikiančių ir automobilius eksploatuojančių bendrovių.

Ryškūs skirtumai tarp šalies regionų. Verslo automobilių parkas Vilniuje - gerokai naujesnis nei kituose šalies miestuose. Sostinėje vidutinis įmonės automobilių amžius – 7,1 metų. 

Kaune jis siekia 11 metų, Klaipėdoje – 11,3 metų. Lietuvos regionuose, atskyrus didmiesčius, amžiaus vidurkis yra 12,4 metų.

„Klaidinga manyti, jog aukštą verslo automobilių amžiaus vidurkį lemia tik ekonominės aplinkybės. Lietuvoje net 76,6 proc. visų įmonių automobilių sudaro nuosavybėn įsigytos transporto priemonės. 

Kitose šalyse verslas dažniau automobilius nuomoja nei įsigyja, o veiklos nuoma laikoma ūkiškesne automobilių parko valdymo priemone nei įsigijimas ar finansinis lizingas”, - teigė „Europcar” Lietuvoje atstovaujančios UAB „Mobility Lietuva” vadovas Einoras Čiagus.

Veiklos nuoma leidžia bendrovėms už fiksuotą mėnesio mokestį naudotis nauju automobiliu ir šias išlaidas priskirti veiklos sąnaudoms. Į mokestį įtraukta pilna automobilio techninė priežiūra, sezoninis padangų keitimas, draudimo ir techninių apžiūrų paketo administravimas, pakaitinis automobilis sugedus naudojamam. 

Net keičiantis situacijai palūkanų rinkoje ar brangstant remonto išlaidoms, nuomos mokestis išlieka nepakitęs. Bendrovės taip pat išvengia ilgalaikio turto nusidėvėjimo apskaitos. 

Lietuvoje veiklos nuoma populiaresnė tarp stambaus verslo bendrovių. Šiame segmente nuosavi automobiliai sudaro tik 48,5 proc. viso transporto parko. Tai atsispindi ir automobilių amžiaus rodikliuose. 

Vidutinis stambios įmonės automobilio amžius – 9,3 metų, smulkaus verslo – 12,2 metų. 79,8 proc. šalies smulkaus verslo įmonių eksploatuoja nuosavybės teise įsigytus automobilius. Seniausi automobiliai - tarp smulkaus verslo įmonių šalies regionuose. Jų automobilių parko vidurkis siekia 13,4 metų, iš jų net 83 proc. valdomi nuosavybės teisėmis.

Tyrimas taip pat atskleidė, jog nedaug įmonių iš anksto planuoja nenaujų automobilių remonto biudžetą ar įvertina dėl nenumatytų prastovų patirtus nuostolius. Kitas iššūkis - numatytos planinės remonto išlaidos dažnai prasilenkia su realybe. Todėl sunku iš anksto įvertinti automobilio eksploatacijos kaštus metams, vertinti parko valdymo efektyvumą bei planuoti bendrovės biudžetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.